ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τις υψηλότερες δαπάνες για την υγεία πληρώνουν οι Έλληνες

Τα περισσότερα χρήματα από όλους τους πολίτες των χωρών μελών του ΟΟΣΑ,πληρώνουν από την τσέπη τους, και μάλιστα εν μέσω κρίσης, οι Έλληνες γιαυπηρεσίες υγείας.
Τις υψηλότερες δαπάνες για την υγεία πληρώνουν οι Έλληνες

Τα περισσότερα χρήματα από όλους τους πολίτες των χωρών μελών του ΟΟΣΑ,πληρώνουν από την τσέπη τους, και μάλιστα εν μέσω κρίσης, οι Έλληνες γιαυπηρεσίες υγείας.

Σύμφωνα με τον πίνακα κατάταξης των χωρών του ΟΟΣΑ με τις υψηλότερες κατάκεφαλήν δαπάνες σε σχέση με το εισόδημα των πολιτών, για υπηρεσίες υγείας, οιΈλληνες δαπανούν το 4,76%, που μεταφράζεται σε 1.051 δολάρια κατά μέσο όρο.

Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό είναι ανεξάρτητο από τυχόνποσά που πληρώνει μέσω φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών για την Υγεία.

Στην αμέσως επόμενη θέση του πίνακα, που βασίζεται σε στοιχεία του ΠΟΥ,βρίσκεται η Πορτογαλία, όπου οι πολίτες δαπανούν το 3,13% του εισοδήματός τους σευπηρεσίες Υγείας και ισοδυναμεί σε 631 δολάρια κατά μέσο όρο.

Ακολουθεί το Μεξικό με 2,96% (288 ευρώ). Στον αντίποδα βρίσκεται η Ολλανδία(0,66%), το Ηνωμένο Βασίλειο (0,86%) και η Γαλλία (0,93%).

Είναι αξιοσημείωτο, δε, ότι, προ οικονομικής κρίσης, οι Έλληνες δαπανούσαν 2δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, δαπάνη που το 2011 περιορίστηκε στο 1,5 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα παραμένει μίααπό τις χώρες με την υψηλότερη ιδιωτική δαπάνη υγείας, παρά την οικονομικήκρίση.

Το 2011, η ιδιωτική δαπάνη παρέμεινε, παρά την ύφεση, ύψους 25%, στο 34% τηςσυνολικής δαπάνης υγείας, που άγγιζε τα 18,8 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 23,2 δισεκατομμυρίωνευρώ το 2009, δηλαδή μείωση της τάξης του 18,9%.

Από αυτά, τα 12,4 δισ. ευρώ είναι η δημόσια δαπάνη υγείας (από 16,1 δισ.ευρώ το 2009) η οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη νοσοκομειακή φροντίδα ειςβάρος της πρωτογενούς πρόληψης.

Τέλος, από την ανάλυση της κατανομής των δημόσιων δαπανών υγείας προέκυψεότι, επί σειρά ετών, το κράτος πληρώνει τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία,το φάρμακο και οι πολίτες τους παρόχους εξωνοσοκομειακής φροντίδας, αφού ακόμηκαι εν μέσω κρίσης το 2011, τα νοικοκυριά πλήρωσαν το 62,1%.

Πατήστε εδώ για να δείτε ολόκληρο τον πίνακα κατάταξης