ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Σε ειδικό λογαριασμό το 25ευρo για τις ανάγκες των αναξιοπαθούντων

Το εισιτήριο των 25 ευρώ  που θα κληθούν να πληρώνουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 οι πολίτες όταν εισέρχονται για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία, υποστήριξε με σθένος ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια με τα οποία θα εξαιρούνται αναξιοπαθούντες και μακροχρόνια άνεργοι. Εντονα αντιδρά η αντιπολίτευση. 
Σε ειδικό λογαριασμό το 25ευρo για τις ανάγκες των αναξιοπαθούντων

Το εισιτήριο των 25 ευρώ που θα κληθούν να πληρώνουν από την 1ηΙανουαρίου 2014 οι πολίτες όταν εισέρχονται για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία,υποστήριξε με σθένος ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, κατά τηνσυνέντευξη τύπου με αφορμή τις περιπτώσεις γιατρών που πραγματοποίησαν παραβατικότηταστην συνταγογράφηση.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι αυτή την φορά δεν έγινεκαμία συζήτηση με τους εκπροσώπους της Τρόικας και επομένως δεν υπήρξε πίεσηγια το θέμα αυτό, αλλά επειδή η πρόταση είναι νομοθετημένη, δεν μπορούμε να τηνπάρουμε πίσω, ενώ επιπλέον τα δημόσια νοσοκομεία χρειάζονται πόρους για ναεπιβιώσουν.

Για τον λόγοαυτό, συνέχισε, θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια όπως ακριβώς ετέθησαν και τηνπερίπτωση του voucher,δηλαδή του εισιτηρίου για τους ανασφάλιστους. Ετσι, από τα 25ευρώ θα εξαιρεθούνοι ευπαθείς ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι κλπ) και οι χρονίωςπάσχοντες. Τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται από το εισιτήριο των 25 ευρώ, θαμπουν σε ειδικό λογαριασμό, τόνισε ο υπουργός, τα οποία στην συνέχεια θακατευθύνονται στους αναξιοπαθούντες. «Πρόκειται για ένα μέτρο κοινωνικήςαλληλεγγύης», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης, «και όποιος δεν μπορεί να το καταθέσει,να έρθει σε μένα να το δηλώσει επωνύμως, για να τον εξαιρέσω και να πω στηνσυνέχεια, ότι ο πολίτης αυτός, δεν μπορεί να δώσει κάτι για τους φτωχούςσυμπολίτες μας.

Για μνημονιακή καταιγίδα στο χώρο της Υγείας κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στο εισιτήριο των 25 ευρώ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τον υπουργό Υγείας «εγκάθετο της Τρόικας». «Το νέο χαράτσι των 25 ευρώ από τον Ιανουάριο του 2014 για κάθε νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία αποτελεί γεγονός, πάρα τα περί αντιθέτου του λεγόμενα του κ. Γεωργιάδη μόλις πριν ένα μήνα αλλά και του προκατόχου του στο Υπουργείο Υγείας κ. Λυκουρέντζου, ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της μελέτης του ΟΟΣΑ για την ιδιωτική δαπάνη των Ελλήνων για υπηρεσίες Υγείας, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Φαίνεται πως τα στοιχεία που δείχνουν τους Έλληνες πολίτες εν μέσω κρίσης να πληρώνουν από την τσέπη τους τα περισσότερα χρήματα για δαπάνες υγείας σε σχέση με τους πολίτες των άλλων χωρών μελών του ΟΟΣΑ, καθώς και τα εκατομμύρια των ανασφαλίστων συμπολιτών μας που δεν έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, δεν είναι αρκετά για να καταδείξουν στους τοκογλύφους δανειστές και τη μνημονιακή συγκυβέρνηση το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η χώρα.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παναγιώτης Μελάς, σχολιάζοντας το μέτρο της καταβολής 25 ευρώ για την εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία, χαρακτήρισε τον υπουργό Υγείας «Δικηγόρο της Τρόικα». «Ο δικηγόρος της Τρόικα Άδωνις Γεωργιάδης αθωώνει τους τοκογλύφους - δανειστές για τα 25 ευρώ στα Νοσοκομεία, ρίχνοντας λάσπη ακόμα και στον προκάτοχό του Υπουργό της ίδιας Κυβέρνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα σημειώνει ότι «τέτοια υποταγή στην Τρόικα είναι αδικαιολόγητη. Είναι θέμα πλέον του Πρωθυπουργού αν θα καλύψει ή θα αποπέμψει τον αυτόκλητο συνήγορο της Τρόικα, ο οποίος λειτουργεί εις βάρος των ασθενών και δη των οικονομικά αδυνάτων».