ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ελεύθερη η πρόσβαση στον Υγειονομικό Χάρτη

Όλοι οι γιατροί και οι υγειονομικοί της χώρας μπορούν να έχουν πλέον ελεύθερη πρόσβαση στον ηλεκτρονικό Υγειονομικό Χάρτη καθώς η είσοδος στην ηλεκτρονική σελίδα του προγράμματος του υπουργείου Υγείας, δεν απαιτεί τη χρήση κωδικών, όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα.
Ελεύθερη η πρόσβαση στον Υγειονομικό Χάρτη

Όλοιοι γιατροί και οι υγειονομικοί της χώρας μπορούν να έχουν πλέον ελεύθερηπρόσβαση στον ηλεκτρονικό Υγειονομικό Χάρτη καθώς η είσοδος στην ηλεκτρονικήσελίδα του προγράμματος του υπουργείου Υγείας, δεν απαιτεί τη χρήση κωδικών,όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα.

Ωστόσο και όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας,παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στα πραγματικά και τα καταγεγραμμένα στοιχεία.

Μάλιστα, εμφανίζεται έως καιδιπλάσιος αριθμός γιατρών σε ορισμένα νοσοκομεία και γι αυτό το λόγο ο κ. Δ.Βαρνάβας καλεί τις Ενώσεις Γιατρών της χώρας να επισκεφτούν την ιστοσελίδα καινα ενημερώσουν την ΟΕΝΓΕ για την ακρίβεια των στοιχείων του Υγειονομικού Χάρτη.

Η ΟΕΝΓΕ ζητά επίσης να της αποσταλούν τα πραγματικάστοιχεία σύνθεσης των τμημάτων από ειδικευμένους γιατρούς, ώστε να μπορέσει νασχηματίσει πλήρη εικόνα για τις ελλείψεις που παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή στανοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Τι είναι ο Υγειονομικός Χάρτης

Τουπουργείο Υγείας, μέσω του Υγειονομικού Χάρτη, επιχειρεί να αποτυπώσει τηνπραγματική εικόνα του επιπέδου υγείας του Ελληνικού πληθυσμού και των υπηρεσιώνυγείας και πρόνοιας

ΟΥγειονομικός χάρτης αποτυπώνει τις ανάγκες των υγειονομικών υπηρεσιών σεπροσωπικό, υπηρεσίες και προγράμματα

Συλλογή στοιχείων

OΥγειονομικός Χάρτης αποτελεί ένα Μηχανισμό διαρκούς συλλογής καιεπεξεργασίας στοιχείων, αναφορικά με το επίπεδο υγείας, τη νοσηρότητα καιτις ανάγκες υγείας του πληθυσμού, τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τηνυγεία, τη μέτρηση των αναγκών σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού

Οιβασικές ενότητες πληροφοριών που περιλαμβάνονται στο έργο «ΥγειονομικόςΧάρτης» είναι οι ακόλουθες:

• Δημογραφικά στοιχεία: Φύλο,οικογενειακή κατάσταση, εισόδημα, οικογενειακές δαπάνες, επάγγελμα, τομέαςαπασχόλησης, ασφάλιση, ηλικία, εκπαίδευση, εθνικότητα, κλπ.

• Επιδημιολογικά στοιχεία: Θνησιμότητα,νοσηρότητα, προσδόκιμο επιβίωσης, τρόπος ζωής και συμπεριφοράς όπως: κάπνισμα,χρήση τοξικών ουσιών, σεξουαλική συμπεριφορά, διατροφικές συνήθειες, φυσικήδραστηριότητα κτλ.

• Στοιχεία για τους ανθρώπινους καιυλικούς πόρους υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, της οργανωτικής διάρθρωσηςτων παρεχόμενων υπηρεσιών και των δραστηριοτήτων τους.

• Χρήση υπηρεσιών: υπηρεσίες ανά είδοςεπιλεγμένων περιστατικών, φορέα παροχής, έκβαση, όγκο παραγόμενων υπηρεσιών καικόστος αυτών, αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα και καταλληλότητα σε σχέση μετις προσδιορισμένες ανάγκες, κλπ.

Πληροφοριακάστοιχεία για την εξυπηρέτηση των πολιτών και γενικότερα των χρηστών τουσυστήματος και των εμπλεκόμενων σε αυτό, όπως η διαθεσιμότητα κλινών.

Η ιστοσελίδα του Υγειονομικού Χάρτη εδώ