ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

«Καλή υγεία με λίγα χρήματα»: το στοίχημα της Ελληνικής Προεδρίας

Ηβιωσιμότητα των συστημάτων υγείας ιδιαίτερα την εποχή της ύφεσης με τους μειωμένουςπρουπολογισμούς και το στοίχημα της τεχνολογίας αλλά και της γήρανσης τουπληθυσμού, θα είναι η κεντρική προτεραιότητα της ΕλληνικήςΠροεδρίας της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2014 και για ένα εξάμηνο.

Στόχος τηςΕλλάδας, όπως είπε ο υπουργός Υγείας στο 16οΕυρωπαϊκό Φόρουμ Υγείας, που έγινε στο Γκαστάιν της Αυστρίας, που πραγματοποιήθηκε στο Γκαστάιν της Αυστρίας από 2 –4 Οκτωβρίου, είναι η δημιουργία ενός συστήματος υγείας που θαείναι ταυτόχρονα βιώσιμο, καινοτόμο και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τωνπολιτών, ικανό να αντιμετωπίσει μελλοντικές προκλήσεις.

«Καλή υγεία με λίγα χρήματα»: το στοίχημα της Ελληνικής Προεδρίας

Ηβιωσιμότητα των συστημάτων υγείας ιδιαίτερα την εποχή της ύφεσης με τους μειωμένουςπρουπολογισμούς και το στοίχημα της τεχνολογίας αλλά και της γήρανσης τουπληθυσμού, θα είναι η κεντρική προτεραιότητα της ΕλληνικήςΠροεδρίας της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2014 και για ένα εξάμηνο.

Στόχος τηςΕλλάδας σε κάθε περίπτωση, είναι η δημιουργία ενός συστήματος υγείας που θαείναι ταυτόχρονα βιώσιμο, καινοτόμο και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τωνπολιτών, ικανό να αντιμετωπίσει μελλοντικές προκλήσεις.

Η βιωσιμότητακαι η καινοτομία των συστημάτων υγείας, ήταντο βασικό θέμα που κυριάρχησε στο 16οΕυρωπαϊκό Φόρουμ Υγείας, που πραγματοποιήθηκε στο Γκαστάιν της Αυστρίας από 2 –4 Οκτωβρίου και στο οποίο συμμετείχε ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο Έλληνας Υπουργός έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις υγείας στηνΕλλάδα και την προσέγγιση της Ελλάδας κατά την Προεδρία της το πρώτο εξάμηνοτου 2014.

Ο κ. Γεωργιάδης παρομοίασε τα θέματα τηςβιωσιμότητας και αποδοτικότητας των συστημάτων υγείας με το γόρδιο δεσμόθέλοντας να τονίσει την πολυπλοκότητα και τις δυσκολίες διασφάλισης της προσβασιμότηταςκαθώς και τηςποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στιςμεταρρυθμίσεις που προωθούνται στη χώρα μας για την ορθολογική κατανομή τωνπόρων με γνώμονα το κόστος σε σχέση με την αποτελεσματικότητα και στα πρώταθετικά σημάδια, ειδικά στον τομέα της μείωσης των δαπανών του φαρμάκου και στανοσοκομεία. Εστίασε στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία ανέρχεται στο 98% καιυπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα προώθησης μεταρρυθμίσεων περνώνταςαπό τη θεωρία στην πράξη.

Έκανειδιαίτερη αναφορά στα υψηλά ποσοστά ανεργίας και στους ανασφάλιστους συμπολίτεςμας, τονίζοντας ότι από τις 2 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος“Εισιτήριο Υγείας” (Health Voucher) για την πρόσβαση των ανασφάλιστων, των μακροχρόνια ανέργων καιτων ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Μίλησε επίσης για το ζήτημα της αλληλεγγύης μεταξύτων κρατών μελών της Ε.Ε. κάνοντας αναφορά στην τεχνική υποστήριξη από την Task Force τηςΕυρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα και τα κράτη- μέλη που συμμετέχουν, καθώςκαι στη συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την ανάπτυξη καιεφαρμογή των μεταρρυθμίσεων υγείας.

Στο περιθώριο των εργασιών τουσυνεδρίου ο κ. Γεωργιάδης είχε συνάντηση με τον Λιθουανό Υπουργό Υγείας καιΠροεδρεύοντα του Συμβουλίου της Ε.Ε. με τον οποίο συζήτησαν θέματα ευρωπαϊκήςνομοθεσίας του τομέα υγείας, τη διαχείριση των οποίων από 1ηςΙανουαρίου θα αναλάβει η Ελλάδα και το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα κληθεί ναολοκληρώσει πριν τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο του 2014.