ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Συνάντηση Άδωνι για την α’θμια, γιατί δεν θα πάει ο Βαρνάβας

Σε σύσκεψη στις 12:30 το μεσημέρι της Τετάρτης έχειπροσκαλέσει τους επικεφαλής των ομάδων εργασίας που έχουν καταθέσει τιςπροτάσεις τους για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο υπουργός Υγείας ΆδωνιςΓεωργιάδης
Συνάντηση Άδωνι για την α’θμια, γιατί δεν θα πάει ο Βαρνάβας

Σε σύσκεψη στις 12:30 το μεσημέρι της Τετάρτης έχειπροσκαλέσει τους επικεφαλής των ομάδων εργασίας που έχουν καταθέσει τιςπροτάσεις τους για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο υπουργός Υγείας ΆδωνιςΓεωργιάδης.

Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί ο καθηγητής ΚυριάκοςΣουλιώτης και ο εμπειρογνώμονας Παύλος Θεοδωράκης που έχουν καταθέσει ήδη ταπορισμάτά τους στο πλαίσιο του διαλόγου για την α’θμια, καθώς και ο πρόεδροςτης ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος όμως δεν θα παραβρεθεί.

Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδας ΔημήτρηςΒαρνάβας σε επιστολή του που απέστειλε στον υπουργό Υγείας τον εγκαλεί λέγονταςμεταξύ άλλων ότι «προσκαλείτε την ΟΕΝΓΕ προκειμένου να δείξετε ότι δήθενδιαβουλεύεστε για την ΠΦΥ, ενώ στην πραγματικότητα έχετε ήδη καταλήξει,επιλέγοντας όσα σας υπέδειξαν η τρόικα και η Task Force».

Επίσης ο κ. Δ. Βαρνάβας αναφέρει στην επιστολή του προς τονυπουργό Υγείας ότι «η ΟΕΝΓΕ δεν πρόκειται να αποτελέσει επικοινωνιακό ντεκόρστο καταστροφικό εγχείρημά σας».



Αναλυτικά ο κ. Δ. Βαρνάβας στην επιστολή του αναφέρει ταεξής:


Το μεσημέρι της Πέμπτης 24 Οκτωβρίου μου διαβιβάσατετηλεφωνικά μέσω υπαλλήλου του πολιτικού σας γραφείου πρόσκληση να συναντηθούμετην Τετάρτη 30 Οκτωβρίου προκειμένου να σας παρουσιάσω την πρότασή της ΟΕΝΓΕγια την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Στη συγκεκριμένη συνάντησηενημερώθηκα ότι θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος της Task Force.

Εντούτοις, λίγες ώρες μετά την πρόσκληση, καλέσατεσυνέντευξη τύπου και δηλώσατε αναφερόμενος σ΄ εμένα:

«Με εντυπωσιάζει που οι γιατροί μας επιλέγουν για εκπρόσωπότους έναν άνθρωπο που προτείνει στην Ελλάδα του 2013 να φτιάξουμε ιατρικάκολχόζ. Πιστεύω ότι δεν τους εκπροσωπεί πλέον και αυτά που λέει είναι δικάτου».

Οι δηλώσεις αυτές, εκτός από τα μέσα ενημέρωσης που τιςαναπαρήγαγαν, συνεχίζουν να παραμένουν αναρτημένες και στην ιστοσελίδα τουυπουργείου Υγείας με την ίδια ακριβώς διατύπωση.


κ. Γεωργιάδη

σας ενημερώνω πως ο υπογράφων δεν πρόκειται ν΄ ανταποκριθείστην πρόσκλησή σας για τους εξής λόγους:

1.- Φαίνεται πως πριν ακόμη διαβάσετε την πρότασή μας έχετεκαταλήξει πως οδηγεί σε «ιατρικά κολχόζ». Προς τι λοιπόν η συνάντηση;

2.- Θεωρείτε πως δεν εκπροσωπώ τους συναδέλφους μου. Συνεπώςδε με καλείτε σε συνάντηση υπό την ιδιότητα του Πρόεδρου της ΟΕΝΓΕ, αλλά ωςφυσικό πρόσωπο προκειμένου να σας μεταφέρω προσωπικές μου απόψεις.

3.- Η ΟΕΝΓΕ έχει αποφασίσει ρητά ότι δεν συζητά με τουςεπικυρίαρχους τους χώρας και ως τέτοιοι ασφαλώς είναι οι υπάλληλοι της TaskForce. Παρέλκει να εξηγήσω σε σας, τον πιο μνημονιακό υπουργό της κυβέρνησης,τους λόγους αυτής της απόφασης.


Όπως καλά γνωρίζετε οι συνάδελφοί μου με τίμησαν,αναθέτοντάς μου τη θέση του Προέδρου για δεύτερη θητεία με μεγάλη πλειοψηφία.Τα συλλογικά όργανα της ΟΕΝΓΕ αποφασίζουν με δημοκρατικό τρόπο για τις θέσεις και τις δραστηριότητεςτης Ομοσπονδίας κι εγώ λογοδοτώ στους συναδέλφους μου και την ελληνική κοινωνία,όχι όμως σ΄ εσάς, που μόνο σας στόχο έχετε τη διάλυση των τελευταίων ψηγμάτωνδημόσιας υγείας που απέμειναν στη χώρα μας, προκειμένου να αποσπάσετε τα εύσηματης τρόικας.


κ. Γεωργιάδη

Η επιδίωξή σας είναι προφανής. Προσκαλείτε την ΟΕΝΓΕπροκειμένου να δείξετε ότι δήθεν διαβουλεύεστε για την ΠΦΥ, ενώ στηνπραγματικότητα έχετε ήδη καταλήξει, επιλέγοντας όσα σας υπέδειξαν η τρόικα καιη Task Force.

Οι υποδείξεις τους, όπως δηλώνουν και οι ίδιοι στοεισηγητικό τους κείμενο, στοχεύουν :

• στη «κινητικότητα στο πλαίσιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης»- δηλαδή στηχρησιμοποίηση του ΕΟΠΥΥ ως νέας δεξαμενής για το μνημονιακό σχέδιοδιαθεσιμότητας, κινητικότητας και απολύσεων 12.500 υπαλλήλων το 2014

• στην «ενδυνάμωσητου ρόλου του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστή υπηρεσιών υγείας, με ταυτόχρονη κατάργηση τουδιττού του ρόλου ως αγοραστή και παρόχου υπηρεσιών υγείας»- δηλαδή στη διάλυσητων εκατοντάδων Πολυϊατρείων του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ

• στη προώθηση του«βασικού πακέτου παροχών», δηλαδή στην ελαχιστοποίηση των υπηρεσιώνπρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους πολίτες

• στην καθήλωση τηςχρηματοδότησης της ΠΦΥ «στο ύψος των δαπανών του 2013 για ΠΦΥ».

Αντίθετα, η πρόταση της ΟΕΝΓΕ για τη Πρωτοβάθμια ΦροντίδαΥγείας, στην οποία αποδίδετε χαρακτηρισμούς αβάσταχτης ελαφρότητας, προωθεί τησυνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας να προασπίζει ισότιμα την υγεία τωνπολιτών, με την οργάνωση ολοκληρωμένου, καθολικού, ποιοτικού ΔημόσιουΣυστήματος Υγείας, χρηματοδοτούμενου με επαρκείς πόρους από τον κρατικόπροϋπολογισμό.


κ. Γεωργιάδη

Μετά απ΄ όσα σας ανέλυσα νομίζω πως είναι κατανοητοί οιλόγοι για τους οποίους η ΟΕΝΓΕ δεν πρόκειται ν΄ αποτελέσει επικοινωνιακό ντεκόρστο καταστροφικό εγχείρημά σας.