ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Γιατροί Ευαγγελισμού σε Άδωνι: Να θέσετε τον εαυτό σας σε αργία

Η φωτογραφία των ιατρείων του Ευαγγελισμού, όπου δεκάδες ασθενείς πάνω σε φορεία περίμεναν τη σειρά τους για να μεταφερθούν σε άλλο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθούν σε εξέταση αξονικής τομογραφίας, αφού ο αξονικός τομογράφος του Ευαγγελισμού είχε χαλάσει, έχει προκαλέσει διαμάχη μεταξύ των γιατρών και του υπουργού Υγείας.
Γιατροί Ευαγγελισμού σε Άδωνι: Να θέσετε τον εαυτό σας σε αργία

Η φωτογραφία τωνιατρείων του Ευαγγελισμού, όπου δεκάδες ασθενείς πάνω σε φορεία περίμεναν τησειρά τους για να μεταφερθούν σε άλλο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθούν σεεξέταση αξονικής τομογραφίας, αφού ο αξονικός τομογράφος του Ευαγγελισμού είχεχαλάσει, έχει προκαλέσει διαμάχη μεταξύ των γιατρών και του υπουργού Υγείας.

Η φωτογραφίατραβήχτηκε το βράδυ της γενικής εφημερίας της 25/10/2013 στην ΑίθουσαΑναζωογόνησης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Ευαγγελισμού.

Οι ειδικευόμενοιγιατροί του Ευαγγελισμού που δημοσιοποίησαν αυτή τη φωτογραφία απάντησαν τηνΠαρασκευή στον υπουργό Υγείας ο οποίος από το βήμα της Βουλής την Πέμπτη τουςονόμασε “κομματικούς φίλους του ΣΥΡΙΖΑ” που χρησιμοποίησαν από το αρχείο τουςμια παλιά φωτογραφία προκειμένου να εκμεταλλευτούν πολιτικά τους αρρώστους..Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας είχε δηλώσει σχετικά με τη φωτογραφία, ότιαυτή η κατάσταση που απεικονίζεται στη φωτογραφία είναι συνηθισμένη κατάστασηκαι συναντάται σε πολλά νοσοκομεία του εξωτερικού.

Οι ειδικευόμενοιγιατροί έστειλαν απάντηση την Παρασκευή στον υπουργό Υγείας, στην οποία μεταξύάλλων αναφέρουν τα εξής:

Οι εικονιζόμενοι δενήταν κομπάρσοι ηθοποιοί που νοικιάσαμε για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις - αρκετοίμάλιστα εξ αυτών σας έχουν ψηφίσει στις τελευταίες εκλογές. Ούτε τοπροσωπικό που εργαζόταν στα πρόθυρα λιποθυμίας, και συνεχίζειομοίως, ανήκε σε κομματική συνομωσία εις βάρος σας.

Επειδή δεν έχετεπροβεί ακόμα σε ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) ούτε έχετε δώσει εντολή γιαέλεγχο από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) παρά τις πέντεκαταγγελίες μας προς αυτό, οπότε και πιθανώς να έχετε μονόπλευρη πληροφόρηση,επιτρέψτε μας να σας ενημερώσουμε για το ότι:

1. Ηεικονιζόμενη αίθουσα δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ για διαλογήπεριστατικών, ούτε σαν χώρος αναμονής των ασθενών ή επισκεπτών.

2. Ηδιαλογή περιστατικών (triage), μετά από ασφυκτικές πιέσεις του Συλλόγου μαςπρος τη διοίκηση, ξεκίνησε να λειτουργεί προ ολίγων μηνών με ελάχιστο προσωπικόστην είσοδο του νοσοκομείου, σε δύο χώρους, ο ένας εκ των οποίων θυμίζειπτωχευμένο περίπτερο και ο άλλος πάγκο από μανάβικο. Ένας γιατρός στέκεταιόρθιος και καλείται μόνος του σε ελάχιστα δευτερόλεπτα να αποφασίσει σεποια ιατρική Ειδικότητα θα κατευθυνθούν οι 1200-2500 επισκέπτες της εφημερίαςτου Ευαγγελισμού. Σε περίπτωση που το αμελήσατε λόγω φόρτου στην εργασίας σας,εκκρεμούν από καιρό προσλήψεις γιατρών και εξειδικευμένου νοσηλευτικούπροσωπικού προκειμένου να λειτουργήσει σωστά το εγχείρημα.

3. Ο χώροςαναμονής των ασθενών, επίσης μετά από συνεχείς παρεμβάσεις του Συλλόγου,λειτουργεί τους τελευταίους μήνες σε νέα αίθουσα δίπλα στην είσοδο των ΤΕΠ.Είναι αίθουσα ευάερη και διαθέτει έγχρωμη τηλεόραση, αλλά δεν χρησιμοποιείταιαπό την πλειοψηφία των ασθενών ή των επισκεπτών. Λόγω μείωσης στομισό του προσωπικού ασφαλείας, δεν μπορεί να ελεγχθεί η εθελούσια σύνθλιψή τωναρρώστων και των συνοδών τους έξω από την πόρτα των ιατρείων αλλά και η άσκοπηκαι η κατά βούληση περιφορά τους μέσα σε αυτά. Αυτά έχουν επισημανθείλεπτομερώς στη διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και στο υπουργείο τόσες φορές, πουθα χρειαστεί άλλο ένα έγγραφο προς εσάς μόνο για να τις απαριθμήσουμε.

4. Όπωςπληροφορηθήκαμε από τους εφημερεύοντες ιατρούς και νοσηλευτές, στον χώρο τηςφωτογραφίας, κάτω από τις ίδιες συνθήκες και με την ίδια πληρότητα, πραγματοποιήθηκεαναζωογόνηση (όπως περιγράφει άλλωστε και η ονομασία της αίθουσας), δηλαδήκαρδιακές μαλάξεις ή/και διασωλήνωση σε ασθενείς, χωρίς επιτυχία δυστυχώςσε έναν συνάνθρωπό μας. Μάλιστα, οι συνοδοί των υπόλοιπων αρρώστων δήλωσαντην αποτροπή τους στο κοινό αυτό σκληρό θέαμα, αλλά και την απορία τους γιατην πολύωρη καθυστέρησή για την ολοκλήρωση των εξετάσεών ή της θεραπείας τους.Η καταγραφή των συμβάντων γίνεται στο βιβλίο εξέτασης και είναι φυσικά στηδιάθεσή σας σε πιθανή ΕΔΕ.

5. Η βλάβητου δεύτερου αξονικού τομογράφου ξεκίνησε την Τρίτη 22/10/13 και όχι τηνΠαρασκευή 25/10/13, οπότε και το συντονιστικό κέντρο του υπουργείου υγείαςέπρεπε να προβεί σε εξαίρεση του Ευαγγελισμού ως εφημερεύων τριτοβάθμιο κέντρο.Παρά τις απάνθρωπες εικόνες της γενικής εφημερίας της 25ης Οκτωβρίου, τουπουργείο συνέχισε να υποχρεώνει τον Ευαγγελισμό σε γενική εφημερία στις 29 τουμηνός,εκθέτοντας εκ νέου τις ζωές χιλιάδων πολιτών σε κίνδυνο.

6. Οιασθενείς υπέστησαν πολύωρη αναμονή τόσο για την διακομιδή τους προς τονοσοκομείο που διέθετε αξονικό τομογράφο (Γενικό Κρατικό Αθηνών Ιπποκράτειο,και Αττικό νοσοκομείο), αλλά και για την επιστροφή τους στον Ευαγγελισμό. Ημεταφορά των ακτινολόγων και του προσωπικού του αξονικού και μαγνητικούτομογράφου στα νοσοκομεία υποδοχής αλλά και των εφημερευόντων ιατρών πουσυνόδευαν τα περιστατικά μέσα στα ασθενοφόρα, αποδυνάμωσαν περαιτέρω τηνεφημερία του Ευαγγελισμού. Το αποτέλεσμα ήταν η μεγαλύτερη ακόμα έκθεσηαναίτια αναμονή των αρρώστων για εξέταση από το υποστελεχωμένο ιατρικόδυναμικό.

7. Όπωςπιθανώς να έχετε ενημερωθεί από τους συμβούλους σας, κάθε μεταφορά βαρέωςπάσχοντος επιφέρει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία του, ενώ πολλές φορέςκαθίσταται αδύνατη. Επιπλέον, όπως υπαγορεύει και η κοινή λογική, η καθυστέρησηστη διάγνωση και την αντιμετώπιση, ακόμα και των ελαφρών περιστατικών, αυξάνειτη νοσηρότητα και επιβαρύνει την τελική έκβασή τους, ενώ ταυτόχρονα τουςεκθέτει σε ψυχική βία. Χωρίς να προβεί κανείς σε αναλυτικό έλεγχο τωνπεριστατικών και από στατιστικής και μόνο άποψης, στους 3000-5000 εξεταζόμενουςτων δύο εφημεριών αλλά και στους χιλιάδες νοσηλευόμενους του νοσοκομείου δεννομίζετε ότι κάποιοι τουλάχιστον άρρωστοι έχουν τύχει αρνητικής επιρροής στηνπρόγνωση της νόσου τους, επηρεαζόμενη από τις καταστάσεις των τελευταίωνημερών; Είστε ικανοποιημένος από τη δυσμενή εξέλιξη της υγείας έστω και ενόςπολίτη από οργανωτική και λειτουργική αμέλεια; Δεν νομίζετε ότι οικάτοικοι αυτής της χώρας αξίζουν να ενημερωθούν για την αλήθεια; Προς αυτό τοσκοπό πιθανώς να πρέπει να αποφασίσετε για την ελεύθερη πρόσβαση τωνδημοσιογράφων όλων των μέσων ενημέρωσης στα δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας,και περιφερικά ιατρεία, προκειμένου να καταγράψουν αντικειμενικά την κατάστασησε αυτά.

Με τηναφορμή της επικοινωνίας αυτής, σας καλούμε να μην σταθείτε άλλο στογεγονός αυτό, καθώς δεν αποτελεί παρά την κορυφή του παγόβουνου των προβλημάτωντων ασθενών. Ένας Υπουργός Υγείας θα ήταν λογικό να επιδιώκει τη συνεργασίαμαζί με τους παλιούς και νέους ιατρούς της χώρας (τους εναπομείναντες αλλά καιαυτούς που έχουν μεταναστεύσει) προκειμένου να καταγράψουμε και να επιλύσουμετις ελλείψεις και δυσλειτουργίες στον χώρο της Υγείας από κοινού. Μετά λύπηςόμως συνεχώς επιβεβαιώνετε το γεγονός ότι δεν έχετε καμία επιθυμία γιαπραγματικό διάλογο, παρά μόνο για επικοινωνιακή απαξίωση των γιατρών, τωννοσηλευτών, και όλων των υγειονομικών. Μάλιστα, βάσει τωντελευταίων δηλώσεών σας υπέρ της κατοχύρωσης της ανισοτιμίας των πολιτών στηνπρόσβαση στο δημόσιο συστήμα υγείας, και με σεβασμό στο Σύνταγμα της Ελλάδοςγια την προστασία του πολίτη και την κατάργηση κάθε διάκρισης, σας καλούμε ναθέσετε τον εαυτό σας σε αυτοδίκαιη αργία, όπως αρέσκεστε τελευταία να πράττετεμε τρίτους.

Την επιστολήυπογράφουν για το Σύλλογο Ειδικευομένων Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «οΕυαγγελισμός»:

Δρίτσας Σπύρος, Πρόεδρος , Νανίδης Νικήτας, ΓενικόςΓραμματέας

Δουμουλάκης Αντώνης, Μέλος