ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Σύντομα το νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις

Το μήνυμα ότι η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικούς επιστήμονες μεταμοσχευτές καιότι σύντομα θα είναι σε θέση να προσφέρει αρτιότερες υπηρεσίες στον τομέα μέσααπό την λειτουργία νέων Μονάδων Μεταμοσχεύσεων, πέρασε στην διάρκεια του 17ουΠανελληνίου Συνεδρίου Μεταμοσχεύσεων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου(1-3 Νοεμβρίου).
Σύντομα το νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις

Το μήνυμα ότι η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικούς επιστήμονες μεταμοσχευτές καιότι σύντομα θα είναι σε θέση να προσφέρει αρτιότερες υπηρεσίες στον τομέα μέσααπό την λειτουργία νέων Μονάδων Μεταμοσχεύσεων, πέρασε στην διάρκεια του 17ουΠανελληνίου Συνεδρίου Μεταμοσχεύσεων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου(1-3 Νοεμβρίου).

Παράλληλα, ετέθη και ο προβληματισμός γιατί η χώρα μας βρίσκεται στιςτελευταίες θέσεις δωρεάς οργάνων σε όλο τον κόσμο.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο υπουργός Υγείας κ. ΆδωνιςΓεωργιάδης, ο οποίος αφού εξέφρασε την πίστη του στις μεταμοσχεύσεις και τουςΈλληνες μεταμοσχευτές, ανακοίνωσε ότι μέσα στο Νοέμβριο θα κατατεθεί στη Βουλήτο σχετικό νομοσχέδιο. Το εν λόγω νομοσχέδιο, περιλαμβάνει και προτάσεις τουΕθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, για να δοθούν κίνητρα στη διαδικασία αυτήμέσα στα νοσοκομεία, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική και να ανταμείβονται καιαυτοί οι οποίοι ξοδεύουν χρόνο και κοπιάζουν πολύ για να ολοκληρώνεται ηδιαδικασία των μεταμοσχεύσεων».

Μία παρουσία η οποία συζητήθηκε ιδιαίτερα, κατά την διάρκεια του συνεδρίου,είναι αυτή του πρωτοπόρου των μεταμοσχεύσεων και δάσκαλου πολλών Ελλήνωνμεταμοσχευτών sir Roy Calne, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, ο οποίοςέκανε ανακοινώσεις περί «ανοχής- του μοσχεύματος», δηλαδή το μόσχευμα δεναποβάλλεται από τον οργανισμό, χωρίς χορήγηση δια βίου ανοσοκαταστολής.

Στην τελετή έναρξης ο πρόεδρος του Συνεδρίου κ. Σπ. Δρακόπουλος, Διευθυντήςτης Α΄ Χειρουργικής Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Οργάνων του ΓΝΑ «ο Ευαγγελισμός»,αναφέρθηκε στο εξαιρετικό επίπεδο των νέων γιατρών που εισέρχονται στο χώρο τωνμεταμοσχεύσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «πώς γίνεται η χώρα μας να έχειτόσους άξιους γιατρούς, τόσο άξιους νοσηλευτές και εργάτες στο χώρο της Υγείας,τόσα λαμπρά μυαλά που διαπρέπουν στο εξωτερικό, να έχει τέτοια επιτεύγματα στοχώρο των μεταμοσχεύσεων και να μην μπορούμε ακόμη να βρούμε το άρμα, τον τρόπο,να φύγει η χώρα μας από τις τελευταίες θέσεις της δωρεάς οργάνων, να έρθουν ταόργανα στα χέρια μας για να μπορέσουμε να προσφέρουμε περισσότερες υπηρεσίες σεανθρώπους που έχουν ανάγκη».

Ο κ. Δρακόπουλος αναφέρθηκε με ιδιαίτερη θέρμη στο επίπεδο των νέων γιατρώνπου εισέρχονται στο χώρο των μεταμοσχεύσεων, υπογραμμίζοντας, ότι: «Το επίπεδοτων νέων γιατρών είναι εξαιρετικό και οι ανακοινώσεις τους είναι υψηλοτάτουεπιπέδου, γεγονός που χαροποιεί την ιατρική κοινότητα».

Με αφορμή τον εορτασμό της Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων, την 1ηΝοεμβρίου, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχσεύσεων, καθηγητής κ.Αλκιβιάδης Κωστάκης χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου,υπογράμμισε πως «η Ελλάδα παραμένει στις τελευταίες θέσεις στο χάρτη δωρεάςοργάνων, με μόλις 7 δότες ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ στις ευρωπαϊκέςχώρες είναι 20 και πλέον δότες. Η απάντηση είναι σαφής. Δεν αρκεί να στηρίζει οκόσμος τη δωρεά οργάνων, θα πρέπει να τη στηρίξει και το ίδιο το ΣύστημαΥγείας».

Ο κ. Κωστάκης ανέφερε πως η υπάρχουσα νοσοκομειακή δομή για τηνπραγματοποίηση των μεταμοσχεύσεων μόλις και μετά βίας επαρκεί για τις 200μεταμοσχεύσεις που πραγματοποιούνται ήδη κάθε χρόνο στην Ελλάδα καιπροανήγγειλε τη λειτουργία νέων μονάδων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μια ανάσαγια το βεβαρυμμένο Σύστημα Μεταμοσχεύσεων της Ελλάδας είναι η επαναλειτουργίασύντομα της Μονάδας Μεταμόσχευσης Ήπατος στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών και στονοσοκομείο «ο Ευαγγελισμός», καθώς και η διεύρυνση της Μονάδας του νοσοκομείου«Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης σε μεταμοσχεύσεις νεφρών και ήπατος σε παιδιάκαι μεταμοσχεύσεις νησίδων παγκρέατος