ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο παροχών, μελετά το υπ. Υγείας!

Ο όρος «ελάχιστο εγγυημένο» εντάχθηκε πλέον και στο χώρο τηςΥγείας, μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Αντώνη Μπέζα, στο ΠανελλήνιοΣυνέδριο Ασθενών.
Ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο παροχών, μελετά το υπ. Υγείας!

Ο όρος «ελάχιστο εγγυημένο» εντάχθηκε πλέον και στο χώρο τηςΥγείας, μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Αντώνη Μπέζα, στο ΠανελλήνιοΣυνέδριο Ασθενών.

Ο κ. Α. Μπέζας αναφερόμενος στις επιπτώσεις της οικονομικήςκρίσης στην υγεία των Ελλήνων , αποκάλυψε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι τοελάχιστο εγγυημένο επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας μέσω ενός ΥγειονομικούΔικτύου Προστασίας.

Η αναφορά αυτή δημιούργησε ερωτηματικά στους εκπροσώπους τωνσυλλόγων ασθενών που παρακολουθούν τις εργασίες του 2ου Πανελληνίου ΣυνεδρίουΑσθενών-Patients in Power.

Ο υφυπουργός Υγείας δήλωσε χαρακτηριστικά : «Η απώλεια τηςασφαλιστικής κάλυψης για μεγάλο μερίδιο του πληθυσμού, η συρρίκνωση τωνυπηρεσιών και η αυξανόμενη γεωγραφική απομόνωση των κατοίκων δυσπρόσιτων καινησιωτικών περιοχών, επιδείνωσε την μειωμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας.

Το σύστημα Υγείας θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομέναδίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην υιοθέτηση νέων μοντέλων παροχής υπηρεσιών καικαινοτόμων μεθόδων διάγνωσης και θεραπείας, που να αξιοποιούν στο έπακρο τιςνέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

Στόχος μας επίσης, είναι η δημιουργία ενός ΥγειονομικούΔικτύου Προστασίας που θα εξασφαλίσει ένα ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο παροχής υπηρεσιών Υγείας στουςπολίτες και θα συμβάλει έτσι στη διατήρηση της υγείας τους».

Ο κ. Μπέζας αναφερόμενος πάντα στο ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο παροχής υπηρεσιών Υγείας , σημείωσεπως «ήδη προς αυτή την κατεύθυνση υλοποιείται το πρόγραμμα «Εισιτήριο ΕλεύθερηςΠρόσβασης σε Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», το οποίο εκτελείταιομαλά και ικανοποιητικά και θα βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη -μέχρι εξαντλήσεωςτων διαθέσιμων πόρων».

Επίσης, υπενθύμισε πως το Υπουργείο Υγείας μέσω του ΕθνικούΠρογράμματος Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων χορηγεί δωρεάν εμβόλια ώστε νακαλύπτονται οι πληθυσμιακές ομάδες απόρων, ανασφάλιστων και πολιτών που δενμπορούν να έχουν υγειονομική περίθαλψη για οποιοσδήποτε ασφαλιστικό λόγο.

Ο κ. Μπέζας δεμεύθηκε ότι θα διασφαλιστεί – μέσω παροχής ισχυρών κινήτρων - η πλήρης κάλυψητων Περιφερειακών Ιατρείων (Αγροτικών Ιατρείων), ακόμη και στις ορεινές,νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, ενώ θα θεσπιστούν κίνητρα για επικουρικούς ιατρούς προκειμένουνα στελεχωθούν τα μικρά επαρχιακά νοσοκομεία.

Παράλληλα το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ επεξεργάζονται ανακουφιστικές δράσεις, όπως ηκάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ των εξόδων μετακίνησης ακτινοθεραπευόμενων ασθενών.

Τέλος, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Υγεία εν Δράσει» καιτης συμφωνίας που έχει υπογράψει το Υπουργείο Υγείας με τον Παγκόσμιο ΟργανισμόΥγείας, έχει ξεκινήσει η εκπόνηση μελέτης για τις επιπτώσεις στη χώρα μας τηςοικονομικής κρίσης στον τομέα της Υγείας. Η μελέτη, που εκτιμάται να έχειολοκληρωθεί στα τέλη του 2013, θα περιλαμβάνει στοιχεία για τις δυνατότητεςπρόσβασης του ευπαθούς πληθυσμού - ιδίως των ανασφάλιστων πολιτών – σευπηρεσίες Υγείας και θα έχει ως στόχο, την καταγραφή των προβλημάτων, τηδημιουργία κατάλληλων πολιτικών για καθολική κάλυψη υγείας και την αναζήτησηχρηματοδοτικών εργαλείων.