ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Άδωνις: Βαρέθηκα να κάνω το αυτονόητο και να δοξάζεται ο Τόμσεν

Οι τυχόν απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ είναι μόνο δικές μουαποφάσεις . Θα είναι σωστές εφόσον έχει προηγηθεί η αξιολόγηση, δήλωσε τομεσημέρι ο υπουργός Υγείας
Άδωνις: Βαρέθηκα να κάνω το αυτονόητο και να δοξάζεται ο Τόμσεν

Οι τυχόν απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ είναι μόνο δικές μουαποφάσεις . Θα είναι σωστές εφόσον έχει προηγηθεί η αξιολόγηση, δήλωσε τομεσημέρι ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τονίζοντας μάλιστα πως «θα κάνωαπλώς το αυτονόητο, αλλά έχω βαρεθεί να κάνω το αυτονόητο και να καρπώνεται τηδόξα ο Πολ Τόμσεν».

Ο υπουργός παραβρέθηκε σε συνέντευξη Τύπου του ΚΕΕΛΠΝΟ γιατα αντιβιοτικά, και μίλησε για το θέμα των απολύσεων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

«Η απόφαση, είπε, γιατην αξιολόγηση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ θα ολοκληρωθεί σε τρεις εβδομάδες. Ηαξιολόγηση θα αφορά στα κέντρα υγείας και στις μονάδες υγείας. Θα ενώσουμε τααποτελέσματα των δύο συστημάτων και θα τα συγκρίνουμε. Αν έχουμε πλεόνασμα,είναι προφανές ότι θα απολυθούν οι γιατροί που περισσεύουν».

Ανέφερε επίσης ότι πρόκειται για γιατρούς δύο ταχυτήτων,καθώς εργάζονται με διαφορετικές συνθήκες διατηρώντας και ιδιωτικό ιατρείο,γεγονός που επίσης αξιολογείται προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις. Ο κ. Άδωνις σημείωσε,πάντως, ότι αν οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ, νυν ΕΟΠΥΥ, υποχρεωθούν να γίνουνπλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, τότε θα φύγουν όλοι εκτός ΕΟΠΥΥ.

Ο υπουργός Υγείας αποσαφήνισε ακόμη ότι δε θα υπάρξουναπολύσεις στη δεύτερη φάση της κινητικότητας στο ΕΣΥ, που θα αφορά στανοσοκομεία της περιφέρειας.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στις φωτογραφίες με ταράντζα του Ευαγγελισμού, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, λέγοντας ότικάποιοι φαίνεται πως ανακάλυψαν την Αμερική! «Τα ράντζα δυστυχώς υπήρχαν καιυπάρχουν, και η εξάλειψή τους είναι ο στόχος μας», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε ακόμα και για πολιτικά παιχνίδια από κάποιους συνδικαλιστές συγκεκριμένων χωρών. «Ακόμη και πολιτικά deαlμπορεί να κρύβονται πίσω από τις φωτογραφίες. Διότι δεν μπορώ να καταλάβω πώςβοηθά κάποιος εργαζόμενος το ΕΣΥ όταν το παρουσιάζει υπό κατάρρευση», είπε ουπουργός, αναφερόμενος στον εκπρόσωπο του σωματείου στον Ευαγγελισμό και στιςδηλώσεις του οτι ο Ευαγγελισμός δεν θα μπορεί να εξυπηρετεί ασθενείς από τονΙανουάριο του 2014. Το να αναδεικνύονται τα μελανά σημεία του ΕΣΥ και με αυτόντον τρόπο δεν εισφέρει στη λειτουργία του και τη βελτίωσή του, είπε,διερωτώμενος μάλιστα αν στοχοποιούν με αυτόν τον τρόπο τα νοσοκομεία τους οισυνδικαλιστές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι αναλυτικές δηλώσεις του υπουργού Υγείας

Δημοσιογράφος: Γιατί οι ιατρικοί σύλλογοι μιλούνγια αντιφατικές δηλώσεις σας σε σχέση με το θέμα των ενδεχόμενων απολύσεωνιατρών του ΕΟΠΥΥ; Τι θα γίνει ακριβώς;

Ηχώρα μας πάσχει από έλλειμμα συνεννόησης. Άλλα λέει ο ένας, άλλα καταλαβαίνει οάλλος. Έχω βάλει στοίχημα ότι δε θα γίνουν απολύσεις στο ΕΣΥ, δηλαδή στηνκινητικότητα μεταξύ των νοσοκομείων. Όχι γιατί εγώ είμαι καλός αλλά γιατίυπολογίζοντας τα κενά που έχουμε από τη μια και όσους βγάλαμε σε διαθεσιμότητααπό τη άλλη, οι σε κινητικότητα γιατροί ήταν λιγότεροι των κενών. Αυτό τοστοίχημα το οποίο κερδίσαμε όσον αφορά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ισχύει καιγια την επαρχία για το δεύτερο κύμα κινητικότητας του ΕΣΥ.

Ημεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δεν είναι κινητικότητα μεταξύτων νοσοκομείων του ΕΣΥ. Εκεί δεν έχουμε ακόμη καν επίσημη αξιολόγηση. Ηαπόφαση για τη σχετική Επιτροπή υπεγράφη μόλις πριν τρεις ημέρες μαζί με τον κ.Μητσοτάκη.

Ησυζήτηση ξεκίνησε επειδή διαδόθηκε ότι σκοπεύουμε να απολύσουμε 1.370 ιατρούςτου ΕΟΠΥΥ εάν η τρόικα δε δεχθεί τις απολύσεις στην αμυντική βιομηχανία. Αυτόδεν ισχύει. Τι θα κάνουμε; Θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ΕΟΠΥΥ, των ΚέντρωνΥγείας του ΕΣΥ, θα ενώσουμε στο σχέδιο αυτά τα δύο παράλληλα συστήματα σε ένα.Εκεί θα δούμε αν έχουμε έλλειμμα ή πλεόνασμα προσωπικού. Αν έχουμε έλλειμμαπροσωπικού, δε θα έχουμε απολύσεις. Αν έχουμε πλεόνασμα, θα έχουμε απολύσεις,γιατί κάποιο περισσεύουν.

Όσοιπαρακολούθησαν τον Εθνικό Διάλογο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας, πουθενάδεν ετέθη ζήτημα ότι δε θα φύγει έστω και ένας. Αντιθέτως, στη συζήτησή μας εδώκαι βδομάδες, λέγαμε «θα τους κάνουμε πλήρους; Θα τους κάνουμε πλήρους καιαποκλειστικής; Θα μπορούν να έχουν δικό τους ιατρείο; Θα είναι το ιατρείο τουςσυμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ»;

Σεκάθε διαφορετικό σενάριο το τελικό νούμερο είναι διαφορετικό. Αν αποφασίσουμενα γίνουν πλήρους και αποκλειστικής, θα φύγουν οι περισσότεροι, άρα για ποιεςαπολύσεις μιλάμε; Αν τους κάνουμε πλήρους αλλά τους απαγορεύσουμε το ιατρείοτους να είναι συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, πάλι θα φύγουν οι περισσότεροι.

Δημοσιογράφος: Δεν πρέπει να καταλήξουμε ποιες θαείναι οι παροχές του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε να δούμεποιες ειδικότητες χρειάζονται;

Γιααυτό το λόγο κάνουμε την αξιολόγηση για να κάνει κάτι πάρα πολύ απλό. Δε μπορώνα πάρω πολιτική απόφαση του είδους «χρειαζόμαστε πλαστικούς ή γενικούςχειρουργούς κλπ». Η αξιολόγηση θα δει τι γίνεται στις άλλες χώρες. Δηλαδή τασυστήματα πρωτοβάθμιας φροντίδας σε όλο τον κόσμο, ποιες ειδικότητες έχουν. Εάνέχουν όλες τις ειδικότητες που έχουμε εμείς, τότε κανένα πρόβλημα. Εάν δενέχουν και εμείς για τους Χ λόγους έχουμε βάλει στο σύστημα διαφόρους ανθρώπουςτων οποίων η ειδικότητα δεν είναι για την πρωτοβάθμια, τι κάνουμε;

Έχουμεδύο επιλογές:

ΗTask Force,η οποία έχει κατηγορηθεί από κάποιους ως ανάλγητη, προτείνει να όσους δενανήκουν στην πρωτοβάθμια, να τους μεταφέρουμε στη δευτεροβάθμια. Και μετά τοτεχνικό σκέλος αν δηλαδή ανήκουν ή όχι στην πρωτοβάθμια μέσω της αξιολόγησης,περνάμε στο πολιτικό σκέλος.

Δημοσιογράφος: Αυτό δεν το λένε οι εκθέσεις, ταπορίσματα;

Τοένα πόρισμα, του κ. Θεοδωράκη, γράφει ότι 2.348 γιατροί ανήκουν σε ειδικότητεςπου δε θα έπρεπε να ανήκουν στην πρωτοβάθμια. Αυτό είναι όμως μια πρόταση. Δεμείναμε σε αυτό το σχέδιο. Η επιτροπή της αξιολόγησης θα σταθμίσει όλα ταδεδομένα και θα μας φέρει την πρότασή της.

Δημοσιογράφος: Για τους τριακόσιους πλαστικούςχειρούργους;

Δενείναι τριακόσιοι. Ήταν θεωρητικό το παράδειγμα που χρησιμοποίησα. Το πραγματικόσυνολικό νούμερο είναι το παραπάνω αλλά δεν ήθελα να δημιουργήσω εντυπώσεις.Την απόφαση αυτή δε θα την πάρω εγώ. Πρώτα η Επιτροπή θα μας πει αν περισσεύουνή όχι, με βάση τα συστήματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον υπόλοιποπλανήτη. Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα. Δεν είναι όλοι οι άλλοι λαοίδιαφορετικοί από εμάς.

Αςσυνεχίσουμε. Από ό,τι φαίνεται, έχουμε ειδικότητες στην πρωτοβάθμια που δε θαέπρεπε να τις έχουμε. Τώρα η πολιτική απόφαση, που έλεγα. Τι κάνουμε; Εκεί θαγίνει η κουβέντα. Αν για παράδειγμα ακολουθήσουμε την πρόταση της Task Force καιτους πάμε στη δευτεροβάθμια, θα πάτε να σας χειρουργήσει ένας από αυτούς; Ανπάτε το παιδί σας, θα πάω και το δικό μου. Θα πάτε; Άρα, πρέπει να αξιολογηθούνκιόλας.

Αντελικά μας κάνουν και στο ΕΣΥ, στη δευτεροβάθμια, χρειαζόμαστε άλλεςειδικότητες από όσες περισσεύουν; Στις εποχές που ζούμε, θα πληρώνουμε γιατρούςπου δε χρειαζόμαστε; Άρα, πρέπει να δούμε ποιους χρειάζεται το ΕΣΥ στηνπρωτοβάθμια, δεύτερο κομμάτι ποιοι θα περισσέψουν, τρίτο κομμάτι αυτοί πουπερισσέψουν πώς θα αξιολογηθούν και τι θα γίνει.

Τιείπα λοιπόν εγώ και έπεσε ο ΣΥΡΙΖΑ να με φάει με το σχόλιο για τον «τραγέλαφο»;Είπα ότι θα γίνει αξιολόγηση, θα τα δούμε όλα αυτά και όταν τα δούμε, στοτέλος, θα αποφασίσουμε αν κάποιος πρέπει να φύγει ή όχι.

Σημειώστεότι σε αυτή την εξίσωση μένει σε εκκρεμότητα αν θα υιοθετήσουμε την πρόταση τουΣΥΡΙΖΑ για «πλήρους και αποκλειστικής», την πρόταση του κ. Σουλιώτη για«πλήρους αλλά χωρίς δικαίωμα το ιατρείο τους να έχει σχέση με τον ΕΟΠΥΥ» ή τηνπρόταση της Task Force για«πλήρους και να έχουν σχέση με τον ΕΟΠΥΥ». Η Task Force είναιπιο ήπια και σε αυτό τον τομέα. Φανταστείτε λοιπόν πόσα έχουμε ακόμη ναλύσουμε.

Δεμπορώ λοιπόν να δεσμευθώ ότι δε θα γίνει καμιά απόλυση, γιατί δεν έχω στοιχεία.Ενώ στο ΕΣΥ έβαλα το στοίχημα, γιατί είχα τα στοιχεία.

Καικάτι ακόμη που θέλω να γράψετε:

Ανυπάρξουν απολύσεις και αν καταλήξουμε ότι κάποιοι πρέπει να φύγουν -και αν-βάσει όσων ήδη σας είπα, σας παρακαλώ να μην το χρεώνετε στην τρόικα. Αυτές θαείναι δικές μου αποφάσεις. Μη μου παίρνει τη δόξα η τρόικα όταν κάνουμε το αυτονόητο.Έχω βαρεθεί να κάνω το αυτονόητο και να παίρνει τη δόξα ο Τόμσεν. Γιατί το κάνω;Γιατί είναι σωστό και πρέπει να μάθουμε στη χώρα μας να κάνουμε το σωστό, χωρίςτον μπαμπούλα της τρόικας.

Δημοσιογράφος: Το χρονοδιάγραμμα που ορίσατε;

Είναιγνωστό. Σε τρεις βδομάδες θα έχουμε την έκθεση αξιολογήσεως. Έχουν προηγηθείπέντε διαφορετικές προτάσεις στο δημόσιο διάλογο –Σουλιώτη, Θεοδωράκη, Κοντού,ΟΕΝΓΕ και Μπασκόζου- και θα έρθει και ηέκτη της Επιτροπής Αξιολόγησης. Εκεί θα κάτσουμε κάτω και θα τελειώσει ηυπόθεση.

Δημοσιογράφος: Πότε θα αρχίσει η μετακίνηση;

Θαήθελα να γίνει σήμερα, γιατί ο τελικός μας στόχος είναι ο ΕΟΠΥΥ, όπου η πρώτηαπόφαση η οποία ελήφθη είναι ότι θα γίνει αγοραστής και όχι αγοραστής καιπάροχος. Αυτό όμως για τον ΕΟΠΥΥ και τη λειτουργία του είναι σημαντικό να γίνειγρήγορα.