ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η Τήνος μηνύει τον 'Αδωνι

Το κύμα οργής που έχειξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες κατά του υπουργού Υγείας μεγαλώνει, καθώς μετά τοχθεσινό μπαράζ αντιδράσεων από τους γιατρούς, το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου,προχώρησε σε μηνυτήρια αναφορά  στον κ.Γεωργιάδη, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων στο Κέντρο Υγείας του νησιού.
Η Τήνος μηνύει τον 'Αδωνι

Το κύμα οργής που έχειξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες κατά του υπουργού Υγείας μεγαλώνει, καθώς μετά τοχθεσινό μπαράζ αντιδράσεων από τους γιατρούς, το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου,προχώρησε σε μηνυτήρια αναφορά στον κ.Γεωργιάδη, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων στο Κέντρο Υγείας του νησιού.

Ο Δήμαρχος Τήνου, κάνει λόγογια σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας αφού τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και το Νομαρχιακόνοσοκομείο Σύρου, κωφεύουν στα αιτήματα του νησιού εδώ και δύο χρόνια, μεαποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να συμβεί κάποια στιγμή το μοιραίο.

Επιπλέον, το Κέντρο Υγείας τουνησιού είναι ακέφαλο, ενώ από τις 6 Δεκεμβρίου 2013 δεν θα μπορεί να συνταγογραφείταιφαρμακευτικό σκεύασμα.

Ο Δήμαρχος του νησιού, στηνμηνυτήρια αναφορά, αφού εξέθεσε το ιστορικό των προσπαθειών του για τηνβελτίωση της κατάστασης, στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόσφατο στοιχείο της παραίτησηςτης Επιστημονικής Διευθύντριας και της αναπληρώτριάς της στο Κέντρο ΥγείαςΤήνου, καθώς και στο γεγονός ότι σύμφωνα με έγγραφο που φέρει την σφραγίδα της ΕλληνικήςΔημοκρατίας και του γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σύρου, υπάρχουν σοβαροίκίνδυνοι για την διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού.

Το Δημοτικό Συμβούλιοενέκρινε ομόφωνα το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς που στρέφεται κατά παντόςυπευθύνου, αρχής γενομένης από το υπουργό Υγείας.

Σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά, στο Κέντρο Υγείας Τήνου, υπηρετούν επτάγιατροί εκ των οποίων δύο Γενικοί ιατροί και μία Παθολόγος. Μέχρι τώρα, οιγενικοί Γιατροί υποχρεώνονται σε κάλυψη 15 εφημεριών των μήνα ο καθένας ακόμηκαι τον Αύγουστο 2013. Η δε παθολόγος, σύμφωνα με την αναφορά διορίστηκε στοΕΣΥ σε μεγάλη ηλικία, αδυνατεί να προσφέρειστα πλαίσια των καθηκόντων της και να εκτελέσει εφημερίες παρόλα αυτά, εξακολουθείπαρά τις έντονες διαμαρτυρίες του ΔημοτικούΣυμβουλίου, να καταλαμβάνει την συγκεκριμένη οργανική θέση γεγονός που προκαλείσοβαρά προβλήματα.

Να σημειωθεί ότιστο εν λόγω Κέντρο Υγείας της Τήνου,καταγράφονται περίπου ένα εκατ. αφίξεις και αναχωρήσεις το καλοκαίρι ενώ εξυπηρετούνται10.000 κάτοικοι του νησιού- οποίο σημειωτέον δεν διαθέτει αεροδρόμιο.Επιπλέον, τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται με μεταφορς τους με πλωτόμέσο στην Σύρο (έδρα του Νομαρχιακού νοσοκομείου και σε πιο επείγουσεςπεριπτώσεις με αεροδιακομιδές στην Αθήνα.

Το ΔημοτικόΣυμβούλιο ακόμη, στηλιτεύει και στην στάση του ΕΚΑΒ, το οποίο δεν μπορεί ναανταποκριθεί στα αιτήματα αεροδιακομιδών εξαιτίας του γεγονότος της οικονομικήςκρίσης σε συνδιασμό με τον μεγάλο αριθμό των νησιών που δεν διαθέτουν νοσοκομείο.

Παρόλα αυτά, ο δήμος σημειώνει ότι ξεπερνώντας πάραπολλά εμπόδια το νησί παρείχε πρωτοπόρα Υπηρεσία παροχής Αμεσης ΙατρικήςΒοήθειας σε έκτακτα και σοβαρά περιστατικά για όλους τους μόνιμους κατοίκουςτου νησιού που περιλαμβάνει και την μεταφορά τους με ελικόπτερο στην Αθήνα. Η κατάσταση αυτή, πρέπει να αξιολογηθεί και ποινικά, πριν συμβεί το μοιραίο, ή τα μοιραία, καταλήγει ο Δήμαρχος στην αναφορά του