ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Στο Ευρωπαικο Δικαστήριο η Ελλάδα για το ωράριο των γιατρών

Τον κώδωνα του κινδύνου για τογεγονός ότι οι έλληνες γιατροί εργάζονται πολλές ώρες με αποτέλεσμα νακινδυνεύει η υγεία και η ασφάλεια όχι μόνο των ιδίων αλλά και των ασθενών τους,κρούει η ΕΕ, η οποία παραπέμπει την χώρα μας στο  Ευρωπαικό Δικαστήριο
Στο Ευρωπαικο Δικαστήριο η Ελλάδα για το ωράριο των γιατρών

Τον κώδωνα του κινδύνου για τογεγονός ότι οι έλληνες γιατροί εργάζονται πολλές ώρες με αποτέλεσμα νακινδυνεύει η υγεία και η ασφάλεια όχι μόνο των ιδίων αλλά και των ασθενών τους,κρούει η ΕΕ, η οποία παραπέμπει την χώρα μας στο Ευρωπαικό Δικαστήριο.

Να σημειωθεί, ότι η Κομισιόνέλαβε γνώση της παράβασης μετά από πολυάριθμες καταγγελίες ιατρών και ζήτησε,ήδη, από την Ελλάδα να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει τη συμμόρφωσητης εθνικής νομοθεσίας και της πρακτικής των δημόσιων Αρχών με τις διατάξειςτης οδηγίας. Ωστόσο, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη καμία απτή πρόοδος προς τηνκατεύθυνση της συμμόρφωσης.

Ειδικότερα, η Ελλάδα δενεξασφαλίζει ότι οι εν λόγω ιατροί δεν εργάζονται κατά μέσο όρο, περισσότερεςαπό 48 ώρες την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων τυχόν υπερωριών.


Να σημειωθεί ότι οι ιατροί πουεργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας στην Ελλάδα πρέπει, συχνά,να εργάζονται κατά μέσο όρο τουλάχιστον 64 ώρες την εβδομάδα και, σε ορισμένεςπεριπτώσεις, πάνω από 90 ώρες, χωρίς νόμιμο μέγιστο όριο. Δεν υπάρχει νόμιμοανώτατο όριο ως προς το πόσες συνεχόμενες ώρες μπορεί να κληθούν να εργαστούνκαι συχνά είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται χωρίς επαρκή διαλείμματα γιαανάπαυση ή ύπνο.


Σύμφωνα με τη συγκεκριμένηοδηγία, οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα καθορισμού ανώτατου ορίου όσον αφοράτον χρόνο εργασίας για λόγους υγείας και ασφάλειας. Το όριο αυτό δεν μπορεί ναυπερβαίνει τις 48 ώρες την εβδομάδα, κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένων τυχόνυπερωριών. Οι εργαζόμενοι δικαιούνται μία ελάχιστη περίοδο συνεχούς ανάπαυσης11 ωρών ημερησίως, και επιπλέον μία ελάχιστη περίοδο συνεχούς ανάπαυσης 24 ωρώντην εβδομάδα. Προβλέπεται κάποια ευελιξία όσον αφορά την αναβολή των ελάχιστωνπεριόδων ανάπαυσης για βάσιμους λόγους, αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι οεργαζόμενος μπορεί να ανακτήσει λίγο αργότερα όλες τις ώρες ανάπαυσης πουέχασε.


Οι μισθωτοί ιατροί καλύπτονταν, πάντα, από την οδηγία για τον χρόνο εργασίας.Ωστόσο, για τους ασκούμενους ιατρούς, το όριο του χρόνου εργασίας τέθηκε σεισχύ σταδιακά, στη διάρκεια της περιόδου 2000-2009. Από την 1η Αυγούστου 2009,για τους ασκούμενους ιατρούς ισχύει το όριο των 48 ωρών (σε μικρό αριθμό κρατώνμελών, στα οποία δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα, εξακολούθησε να εφαρμόζεταιμεταβατικό όριο 52 ωρών έως τις 31 Ιουλίου 2011). Οι διατάξεις της οδηγίαςσχετικά με τις ελάχιστες περιόδους ανάπαυσης εφαρμόζονται πλήρως για τουςασκούμενους ιατρούς σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ από την 1η Αυγούστου 2004.