ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ευαγγελισμός: Ξέμεινε από φάρμακα, δεν κάνει ούτε γενική αίματος

Η καρατόμηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία, προκαλείντόμινο στα νοσοκομεία. Μετά το νοσοκομείο «Αττικόν» που ξέμεινε από ρευστό,πριν 20 ημέρες, και πολλά περιφερειακά νοσοκομεία, σειρά έχει τώρα οΕυαγγελισμός.

Ευαγγελισμός: Ξέμεινε από φάρμακα, δεν κάνει ούτε γενική αίματος

Η καρατόμηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία, προκαλείντόμινο στα νοσοκομεία. Μετά το νοσοκομείο «Αττικόν» που ξέμεινε από ρευστό,πριν 20 ημέρες, και πολλά περιφερειακά νοσοκομεία, σειρά έχει τώρα οΕυαγγελισμός.


Πριν καν λήξει το 2013, ο Ευαγγελισμός έχει ανάγκη για άμεσηχρηματοδότηση με ποσό που ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ, για να μπορέσει ναλειτουργήσει στοιχειωδώς. Το ποσό αφορά κυρίως άμεσες λειτουργικές δαπάνες, ενώταυτόχρονα γιγαντώνονται τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τους τελευταίουςμήνες, όπως η έλλειψη προσωπικού, τα ράντζα και οι πενιχρές αμοιβές του προσωπικού.


Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων του ΝοσοκομείουΕυαγγελισμός, μεγάλο πρόβλημα ανακύπτει με τις προμήθειες αντιδραστηρίων καιφαρμάκων.

Ενδεικτικά αναφέρουν:

ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ: ωςτα τέλη Οκτωβρίου είχε διατεθεί το 97% της φαρμακευτικής δαπάνης (36εκατομμύρια ευρώ). Αν δεν γίνει άμεση χρηματοδότηση τουλάχιστον 5 εκατομμύριαευρώ, θα δυσκολευτούμε στη χορήγηση φαρμάκων. Το 1 εκατομμύριο ευρώ που δόθηκεδεν επαρκεί.

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Το Εργαστήριο το 2013 ζήτησε 1,1 εκατομμύρια ευρώ. Δόθηκαν 630.000 ευρώ.Δύο από τους τρεις αναλυτές δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης αντιδραστηρίου. Πωςθα γίνουν οι 280.000 γενικές αίματος που προβλέπονται για το 2014; Οι 18.000 ευρώπου δόθηκαν ως έκτακτη επιχορήγηση επαρκούν για λίγες μέρες.

ΒΙΟΧΗΜΙΚΟ:λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων δεν γίνονται βασικές εξετάσεις όπως δείκτεςφλεγμονής και καρδιακής ανεπάρκειας (CRP και pro-BNP). Ο υπέρ-αναλυτής κάνει 4εκατομμύρια εξετάσεις το χρόνο. Θα μπορεί να τις κάνει το 2014;

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ:μειωμένες δαπάνες κατά 15% και αύξησηδουλειάς κατά 15% για το 2013. Εκατοντάδες δύσκολες εξετάσεις έρχονται κατάμήνα από άλλα νοσοκομεία, χωρίς την ανάλογη επιχορήγηση για τα αναλώσιμα. Υπάρχεισοβαρή δυσκολία στην εκτέλεση αντιβιογραμμάτων και προσδιορισμού επιπέδωνφαρμάκων λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων.

ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΟ:υπάρχει ένα kit, stand by για περίπτωση μεταμόσχευσης οργάνων ή μυελού τωνοστών. Τι κάνουμε όταν υπάρξει ανάγκη για 2 μεταμοσχεύσεις ταυτόχρονα; Οεπαναληπτικός έλεγχος νεφροπαθών προς μεταμόσχευση για κυτταροτοξικά αντισώματαγίνεται ανά 6μηνο και όχι ανά 3μηνο, όπως πρέπει, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων.Από το 2009 ως το 2012 το εργαστήριο χρηματοδοτήθηκε με 2,8 εκατομμύρια το2009, 2,1 το 2011 και 1,64 το 2012.

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ: ενώη εργασία αυξήθηκε κατά 19% στις αιμοληψίες και 13,5% στις διασταυρώσειςαίματος, στα αντιδραστήρια και τα αναλώσιμα υπάρχουν ελάχιστα αποθέματα. Ακόμακαι στα αποθέματα ασκών συλλογής του αίματος υπάρχει θέμα. Που θα μπει το αίμασε μία μαζική ανάγκη π.χ. σε ένα σεισμό;

Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται η τεράστια γραφειοκρατία. Τογραφείο προμηθειών έχει γίνει «ο πίθος των Δαναΐδων». Συχνή αλλαγή έμπειρων καιδοκιμασμένων υπαλλήλων και απόσπαση τους σε άλλες υπηρεσίες, μετακίνηση αρκετώνεργαζομένων από τη συγκεκριμένη κομβική υπηρεσία σε άλλες υπηρεσίες για 3-4 ώρες καθημερινά.

Διαβάστε επίσης


Στερεύουν οικονομικά τα νοσοκομεία, χωρίς υλικά και θέρμανση



Ευαγγελισμός: χρέη 8 εκατ. ευρώ στο μεγαλύτερο νοσοκομείο του ΕΣΥ



Νέα σοκαριστική φωτογραφία με ράντζα στον Ευαγγελισμό


Γιατροί Ευαγγελισμού σε Άδωνι: Να θέσετε τον εαυτό σας σε αργία