ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η Ελλάδα έχει την χειρότερη περίθαλψη στην Ευρώπη

Στο ναδίρ της υγειονομικής περίθαλψης βρίσκεταιπλέον η χώρα μας συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς η συνεχιζόμενηύφεση και τα σκληρά μέτρα λιτότητας, έχουν αναγκάσει τους έλληνες πολίτες ναστερούνται βασικών ιατρικών και φαρμακευτικών αγαθών.
Η Ελλάδα έχει την χειρότερη περίθαλψη στην Ευρώπη

Στο ναδίρ της υγειονομικής περίθαλψης βρίσκεταιπλέον η χώρα μας συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς η συνεχιζόμενηύφεση και τα σκληρά μέτρα λιτότητας, έχουν αναγκάσει τους έλληνες πολίτες ναστερούνται βασικών ιατρικών και φαρμακευτικών αγαθών.

Η Ελλάδα μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαικού Οργανισμού Health Consumer Powerhouse, καταγράφει μία δραματική μείωση στον τομέα της υγείας σε κατά κεφαλή δαπάνη:κάτω από 28% μεταξύ2009 και το 2011, ένα «εντελώςμοναδικό και θλιβερό αριθμό για τηνΕυρώπη». Η χώρα μας μάλιστα βρίσκεται σε ακόμη πιο δυσχερή θέση και από άλλες χώρεςπου έχουν πληγεί από την λιτότητα και τα μέτρα του μνημονίου όπως η Πορτογαλία,η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Εσθονία, ηΛετονία, η Λιθουανία κλπ.Σε καμία άλλη χώρα δεν έχει αναφερθεί πιοσοβαρή μείωση δαπανών υγειονομικής περίθαλψης όσο στην χώρα μας, τονίζεται στηνέρευνα.

Ετσι οι έλληνες, τα τελευταία τρίαχρόνια, δεν έχουν χάσει μόνο το μισό τους εισόδημα, αλλά και την υγειονομική τουςπερίθαλψη, κινδυνεύοντας να απολέσουν ουσιαστικά ένα βασικό κοινωνικό καιανελαστικό αγαθό.

Σύμφωνα με την ευρωπαική έρευνα γιατην κατάταξη υγείας σε όλη την Ευρώπη, η οποία παρουσιάστηκε στις 28 Νοεμβρίου,η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο κυριολεκτικά της υγειονομικής περίθαλψης με 568βαθμούς σε αντίθεση με την Ολλανδία πουέρχεται πρώτη με 870 βαθμούς από 1000. ΗΕλλάδα ειδικότερα, έρχεται 25η στον φετεινό πίνακα κατάταξης τωνσυστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, σε σύγκριση με την 22η θέση πουείχε λάβει το 2012 με 617 βαθμούς.

Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχώνείναι ιδιαίτερα εμφανές την εποχή της κρίσης και γίνεται ακόμη πιο έντονο σεθέματα υγείας, σύμφωνα με την έρευνα. Άλλες χώρες που είναι ευνοημένεςυγειονομικά, εκτός από την Ολλανδία είναι η Ελβετία, Ισλανδία, Δανία, Νορβηγία,Βέλγιο και Γερμανία.

Η Ολλανδία, η οποία βρίσκεταισταθερά στην πρώτη θέση μεταξύ των τριών χωρών στην κατάταξη του ΕυρωπαικούΔείκτη Health Consumer Powerhouse από το 2005, χαρακτηρίζεται από έναπλήθος φορέων παροχής υγειονομικής ασφάλισης που ενεργεί σε ανταγωνισμό, και ξεχωριστά από τουςφροντιστές / νοσοκομεία.

Η Ολλανδία επίσης,παρά το μικρό της μέγεθος, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίχτυΠρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εγκαθιστώντας 160 Κέντρα ΠΦΥ τα οποία λειτουργούνανοιχτά χειρουργεία 24 ώρες την ημέραεπί 7 ημέρες την εβδομάδα, γεγονός που δημιουργεί για το μέγεθος της χώρας, μία«ανοιχτή κλινική για τον οποιονδήποτε».

Η Ελλάδα,αντίθετα, τώρα επιχειρεί- και μετά από 30 χρόνια που διαθέτει ΕΣΥ- ναοικοδομήσει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό γιατρών και τονμεγαλύτερο αριθμό φαρμακοποιών κατά κεφαλή σε όλη την Ευρώπη, δεν έχει υγιήανταγωνισμό στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

Στον αντίποδα όμως της κρίσης βρίσκεται η ηλεκτρονική ενημέρωση, τηνοποία έχουν «αγκαλιάσει» οι πολίτες σε όλη την Ευρώπη, εξοικονομώντας χρόνο καιχρήμα.

Η νέα εποχή κρύβει μεταξύάλλων την ηλεκτρονική υγεία (e- health) τις υπηρεσίες της οποίας θα μπορούν να αξιοποιούνπλέον οι πολίτες για να κλείνουν τα ραντεβού τους στους γιατρούς, απλά καιφιλικά σαν να παραγγέλνουν μία πίτσα.