ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κ. Μάρκου: 600.000 Ελληνόπουλα κάτω από τα όρια της φτώχειας

Τα προβλήματα των 600.000 Ελληνόπουλων που ζουν σε συνθήκεςαπόλυτης φτώχειας, φέρνει στη Βουλή με ερώτησή της προς τον υπουργό Εργασίας ηβουλευτής Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ κα. Κατερίνα Μάρκου.
Κ. Μάρκου: 600.000 Ελληνόπουλα κάτω από τα όρια της φτώχειας

Τα προβλήματα των 600.000 Ελληνόπουλων που ζουν σε συνθήκεςαπόλυτης φτώχειας, φέρνει στη Βουλή με ερώτησή της προς τον υπουργό Εργασίας ηβουλευτής Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ κα. Κατερίνα Μάρκου.

Όπως αναφέρει η κα. Κ. Μάρκου, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχείατης Eurostat, τα οποία επικαλείται το Παρατηρητήριο Κοινωνικών και ΟικονομικώνΕξελίξεων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, η σχετική φτώχεια στη χώρα μας αυξήθηκε από 19,7% το2008 σε 23,1% το 2011, ενώ ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανήλθεσε 34,6% σε σχέση με 31% που ήταν την προηγούμενη χρονιά. Ο δε δείκτης υλικήςαποστέρησης, δηλαδή το ποσοστό των νοικοκυριών που αδυνατούν να καλύψουντουλάχιστον 3 από 9 βασικές ανάγκες, ανήλθε σε 33,7% το 2012 σε σχέση με 21,8%το 2008.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στη Βόρεια Ελλάδα.Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, οαριθμός των αιτήσεων για το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων παρουσίασεαύξηση 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ και πέρσι ο αριθμός ήταναυξημένος κατά 35% σε σχέση με πρόπερσι.

Απότοκο της κατάστασης αυτής είναι και η δραματική αύξησητου ποσοστού της φτώχειας στα παιδιά, όπως τη βιώνουμε καθημερινά και όπως αυτήαποτυπώνεται στην έκθεση της Unicef «Ηκατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα 2013».

Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα, που μάλιστα αναδημοσιεύτηκεκαι στα διεθνή μέσα, για ένα μικρό παιδί που υποσχέθηκε στη μητέρα του ότι δενθα πεινάει αν το πάρει μαζί της από το νηπιοτροφείο όπου φιλοξενείται γιατί οιγονείς του αδυνατούν να του παρέχουν τα αναγκαία για τη διαβίωσή του. Ανάλογοείναι και πρόσφατο περιστατικό στη Δυτική Θεσσαλονίκη που επίσης αναφέρθηκε σταμέσα, όπου δασκάλα φέρνει φαγητό σε μία μαθήτρια κρυφά για να μη στιγματιστείαπό τους συμμαθητές της.

Αυτές και ανάλογες καθημερινές ιστορίες σκιαγραφούν με ταπιο μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες οικογένειες, με597.000 παιδιά να βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού και322.000 σε σοβαρή υλική αποστέρηση. Την ίδια στιγμή, παρεμβάσεις όπως η διανομήγευμάτων στα σχολεία σαφώς βελτιώνουν την κατάσταση αλλά δεν παρέχουν θεσμικέςλύσεις που να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με σαφείς και μόνιμες κρατικές δομές.

Και η κα. Κατερίνα Μάρκου καλεί τον υπουργό Εργασίας νααπαντήσει σε δύο βασικά ερωτήματα:

--ποια είναι η κατάσταση των παιδιών και της παιδικήςφτώχειας στην Ελλάδα σήμερα;

--ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου σας για τηναντιμετώπιση του φαινομένου της παιδικής φτώχειας που έχει πάρει πια τόσοανησυχητικές διαστάσεις;