ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κ. Μάρκου: 600.000 Ελληνόπουλα κάτω από τα όρια της φτώχειας

Κ. Μάρκου: 600.000 Ελληνόπουλα κάτω από τα όρια της φτώχειας
Τα προβλήματα των 600.000 Ελληνόπουλων που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, φέρνει στη Βουλή με ερώτησή της προς τον υπουργό Εργασίας η βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ κα. Κατερίνα Μάρκου.

Τα προβλήματα των 600.000 Ελληνόπουλων που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, φέρνει στη Βουλή με ερώτησή της προς τον υπουργό Εργασίας η βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ κα. Κατερίνα Μάρκου.

Όπως αναφέρει η κα. Κ. Μάρκου, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, τα οποία επικαλείται το Παρατηρητήριο Κοινωνικών και Οικονομικών Εξελίξεων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, η σχετική φτώχεια στη χώρα μας αυξήθηκε από 19,7% το 2008 σε 23,1% το 2011, ενώ ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανήλθε σε 34,6% σε σχέση με 31% που ήταν την προηγούμενη χρονιά. Ο δε δείκτης υλικής αποστέρησης, δηλαδή το ποσοστό των νοικοκυριών που αδυνατούν να καλύψουν τουλάχιστον 3 από 9 βασικές ανάγκες, ανήλθε σε 33,7% το 2012 σε σχέση με 21,8% το 2008.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στη Βόρεια Ελλάδα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, ο αριθμός των αιτήσεων για το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων παρουσίασε αύξηση 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ και πέρσι ο αριθμός ήταν αυξημένος κατά 35% σε σχέση με πρόπερσι.

Απότοκο της κατάστασης αυτής είναι και η δραματική αύξηση του ποσοστού της φτώχειας στα παιδιά, όπως τη βιώνουμε καθημερινά και όπως αυτή αποτυπώνεται  στην έκθεση της Unicef «Η κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα 2013».

Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα, που μάλιστα αναδημοσιεύτηκε και στα διεθνή μέσα, για ένα μικρό παιδί που υποσχέθηκε στη μητέρα του ότι δεν θα πεινάει αν το πάρει μαζί της από το νηπιοτροφείο όπου φιλοξενείται γιατί οι γονείς του αδυνατούν να του παρέχουν τα αναγκαία για τη διαβίωσή του. Ανάλογο είναι και πρόσφατο περιστατικό στη Δυτική Θεσσαλονίκη που επίσης αναφέρθηκε στα μέσα, όπου δασκάλα φέρνει φαγητό σε μία μαθήτρια κρυφά για να μη στιγματιστεί από τους συμμαθητές της.

Αυτές και ανάλογες καθημερινές ιστορίες σκιαγραφούν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες οικογένειες, με 597.000 παιδιά να βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού και 322.000 σε σοβαρή υλική αποστέρηση. Την ίδια στιγμή, παρεμβάσεις όπως η διανομή γευμάτων στα σχολεία σαφώς βελτιώνουν την κατάσταση αλλά δεν παρέχουν θεσμικές λύσεις που να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με σαφείς και μόνιμες κρατικές δομές.

Και η κα. Κατερίνα Μάρκου καλεί τον υπουργό Εργασίας να απαντήσει σε δύο βασικά ερωτήματα:

--ποια είναι η κατάσταση των παιδιών και της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα σήμερα;

--ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου σας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παιδικής φτώχειας που έχει πάρει πια τόσο ανησυχητικές διαστάσεις;