ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ναρκωτικών: Ευρωπαϊκό κονδύλι 25 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων

Σειρά δράσεων για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών υλοποιεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μεταξύ των οποίων, οι υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων ύψους €25 εκατ. μέσω χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Παγκόσμια Ημέρα Ναρκωτικών: Ευρωπαϊκό κονδύλι 25 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων

Ο αγώνας για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, αλλά κυρίως για την καταπολέμηση των γενεσιουργών αιτιών τους είναι μία συνεχής διαδικασία, που η ελληνική Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να ολοκληρώσει ανεξαρτήτως τιμήματος», τονίζει σε μήνυμά της η πολιτική ηγεσία, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Το μήνυμα του υπουργείου Υγείας αναλυτικά έχει ως εξής:

«Η 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, με στόχο την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και της παράνομης διακίνησής τους.

Η εξάρτηση, λόγω της αλληλοεπίδρασης με τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και της αμφίδρομης σχέσης μεταξύ χρήσης ουσιών και κοινωνικού αποκλεισμού, αποτελεί πολυπαραγοντικό φαινόμενο και γι΄αυτό χρειάζεται και πολύπλευρη αντιμετώπιση.

Αναφορικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, οι υπηρεσίες που σχεδιάζονται να αναπτυχθούν την επόμενη περίοδο είναι προσαρμοσμένες στις σύγχρονες ανάγκες και δομημένες σε περιφερειακό επίπεδο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι:

- Μετά από πολλά χρόνια προσλήφθηκε προσωπικό αορίστου χρόνου στους φορείς πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.

- Μέσα στο 2017 επιτεύχθηκε απορρόφηση της λίστας αναμονής του ΟΚΑΝΑ. Πλέον, η ένταξη σε προγράμματα υποκατάστασης γίνεται αμέσως μετά τη διατύπωση του αιτήματος από τον ενδιαφέρομενο.

- Έχει προχωρήσει η επεξεργασία του επικαιροποιημένου ρυθμιστικού πλαισίου για τις εξαρτήσεις σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

- Τo υπουργείο Υγείας έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αναπτυχθούν υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων ύψους €25 εκ. μέσω χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
Σε κάθε περίπτωση ο αγώνας για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, άμβλυνση των συνεπειών τους, αλλά κυρίως για την καταπολέμηση των γενεσιουργών αιτιών τους είναι μία συνεχής διαδικασία, που η ελληνική Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να ολοκληρώσει ανεξαρτήτως τιμήματος».

Διαβάστε ακόμη:

Ν.Δ. για Παγκόσμια Ημέρα Ναρκωτικών: Να σπάσει το άβατο στις περιοχές του παράνομου εμπορίου