ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τα πισωγυρίσματα στην αξιολόγηση, οι παγίδες και στο βάθος απολύσεις

Εναναμονή του περίφημου πορίσματος της αξιολόγησης του ΕΟΠΥΥ που τελικά θα κατατεθεί την Τρίτη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, και αυτό που αποτελεί μία μεγάλη βεβαιότητα, είναι ότικάθε άλλο παρά σωστά, η κυβέρνηση διαχειρίστηκε το μείζον αυτό θέμα.
Τα πισωγυρίσματα στην αξιολόγηση, οι παγίδες και στο βάθος απολύσεις

Εναναμονή του περίφημου πορίσματος της αξιολόγησης του ΕΟΠΥΥ που τελικά θα κατατεθεί την Τρίτη- σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, καθώς αυτό αποφάσισε ομόφωνα η αρμόδια Επιτροπή- και αυτό που αποτελεί μία μεγάλη βεβαιότητα, είναι ότικάθε άλλο παρά σωστά, η κυβέρνηση διαχειρίστηκε το μείζον αυτό θέμα.

Τώρα,με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ κυριολεκτικά στα …«κάγκελα» με την απεργία νακαταγράφει επιτυχία κατά 95% - κάτι που δεν μπορούσε να προβλέψει κανέναςκυβερνητικός παράγοντας - και με όλη σχεδόν την κοινωνία εξαντλημένη, ουπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, επιχειρεί αναδίπλωση, για να μαζέψει έστωτην ύστατη στιγμή τα ασυμμάζευτα.

Την ώρα που οι απολύσεις που θα προκύψουν από την αξιολόγηση είναι προαποφασισμένες,εν τούτοις, ο κ. Γεωργιάδης επιχειρεί να τάξει, ή να δώσει ό,τι μπορεί περισσότερο,προκειμένου να έχει σε ηρεμία τον ιατρικό κλάδο, ο οποίος έχει ξεσπάσει για τακαλά, απειλώντας την συνοχή της ίδιας της κυβέρνησης

Ηδη σήμερα το πρωί σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο υπουργός κάτω από την πίεση τουπροέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας κ. Γ. Πατούλη και για πρώτη φορά δημόσια,αναγκάστηκε να δηλώσει ότι σε όσους γιατρούς απολύσει, θα δώσει την δυνατότητανα υπογράψουν συμβάσεις ώστε να εργάζονται όπως οι συμβεβλημένοι, με αποδοχές2000 ευρώ, με την επίσκεψη του ασφαλισμένουνα ανέρχεται σε 10 ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι ήδη οι πρώτες απολύσεις πραγματοποιήθηκαν την περασμένηΔευτέρα, όπου η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έδιωξε 633 γιατρούς – μόνιμους υπαλλήλους ήμε συμβάσεις αορίστου χρόνου, οι οποίοι απεργούσαν.

Σύμφωνα με το πόρισμα, 2246 περισσεύουν από τις ειδικότητες της ΠρωτοβάθμιαςΦροντίδας Υγείας. Το βέβαιο πάντως είναι ότι μετά την αξιολόγηση, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, θα είναι αποκλειστικής απασχόλησης, όπως ακριβώς ισχύει στο ΕΣΥ.

Υποστηρίζοντας το εγχείρημα της μεταρρύθμισης του ΕΟΠΥΥ και της αναδιάρθρωσηςτου Κέντρων Υγείας, ο υπουργός, στην ίδια εκπομπή, παραδέχθηκε ότι η μεταρρύθμιση έχει πρωτίστως δημοσιονομικόστόχο, προσθέτοντας, ότι σε περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ γίνει αποκλειστικά αγοραστήςυπηρεσιών αντί για πάροχος, κλείνοντας τα πολυ-ιατρεία, τότε οι πόροι που θαεξοικονομηθούν θα ανέρχονται στα 350 εκατ. ευρώ ετησίως.

Όπως εξήγησε, μολονότι οι επισκέψεις ανά ασθενή είναι φθηνότερες σταπολυ-ιατρεία παρά σε συμβεβλημένους ιατρούς, το συνολικό λειτουργικό κόστος τωνπολυ-ιατρείων ανέρχεται σε «εκατοντάδες εκατομμύρια», ενώ οι συμβεβλημένοικοστίζουν 83 εκατ. ευρώ ετησίως.

Βεβαίως πολλά θα κριθούν και από την συνεδρίαση της Τετάρτης 11 Δεκεμβρίου, στηνΕπιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στηνΒουλή.

Πολύ σοφά ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και πρώην υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, αντιλαμβανόμενοςτην σοβαρότητα της κατάστασης- η οποία τείνει να εξελιχθεί σε πολιτικό τσουνάμιγια την κυβέρνηση- έδωσε την ιδέα, να γίνει μία συζήτηση εφ όλης της ύλης γιατην επόμενη ημέρα της ΠΦΥ και τις απολύσεις.

Μιλώντας στο onMed.gr, ο κ. Κρεμαστινός, τόνισεότι μόνο καλό θα βγει από τον διάλογο αυτό, καθώς είχε πολωθεί πολύ το κλίμα. Δενείναι δυνατόν, να συζητάμε για το μέλλον της περίθαλψης και στις μεταρρυθμίσειςνα μην συμμετέχουν οι κύριοι «πρωταγωνιστές» που είναι οι γιατροί, πρόσθεσε.Αναφορικά με το θέμα της ΠΦΥ, ο κ. Κρεμαστινός, συμφωνεί με την άποψη τουυπουργού Υγείας για άμεση πρόσβαση στους ειδικούς γιατρούς, ενώ όσον αφορά τον γενικό γιατρό, σε μεγάλη κλίμακα βοηθά το γεγονός, ότι οι έλληνες έχουν κοντά τους τα Κέντρα Υγείας.

Πάντως ο κ. Κρεμαστινός, είναι πολύ ξεκάθαρος στο θέμα των απολύσεων, λέγοντας, ότι «η Τρόικα δεν έθεσε ποτέ θέμα απολύσεων συγκεκριμένα από τον χώρο της υγείας, απολύσεις ναι αλλά όχι συγκεκριμένα από τον χώρο αυτό», τονίζει.


Σύμφωνα με πληροφορίες τέλος, γιατροί του ΕΟΠΥΥ - μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚπραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής συνάντηση με στελέχη του κοινοβουλευτικούτομέα Υγείας του κόμματος, καθώς και με κυβερνητικά στελέχη του κόμματος, ταοποία διαβεβαίωσαν τους γιατρούς ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσειαπολύσεις γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ ούτε να δεχθεί την νομιμοποίηση της"επιτροπής αξιολόγησης" δομών και προσωπικού του Οργανισμού, καθώςκαι του "πορίσματός" της.

Τα κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ακόμη, διαβεβαίωσαντους γιατρούς ότι το κόμμα θα συμφωνήσει σε αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ μόνον εάν αυτέςυλοποιηθούν σε βάθος χρόνου και όχι με διαδικασίες fast track.

Διαβάστε ακόμη:

Πόρισμα ΕΟΠΥΥ: Πρόσβαση σε ειδικούς γιατρούς προαναγγέλει το υπουργείο

Για αλλοίωση των θέσεων της Ν.Δ για την Υγεία κατηγορούν τον Άδωνι



Οι γιατροί της Ν.Δ σε ανοιχτή κόντρα με τον Άδωνι και την κυβέρνηση

Κίνδυνος «λουκέτου» στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου Σπάρτης

ΕΟΠΥΥ: Πρόσβαση σε ειδικούς γιατρούς προαναγγέλλει το υπουργείο

Συνέδριο ΕΣΔΥ: η κρίση δημιουργεί αρρώστους και όχι ανάπτυξη

Φθηνό γενόσημο προκάλεσε τάσεις αυτοκτονίας σε νεαρό με αυτισμό

Και οι «6» τα έβαλαν με τον Υπουργό!

Εν μέσω της απεργίας των γιατρών ξεκινά η κινητικότητα

Έρχονται 3.000 απολύσεις σε υγεία και πρόνοια το 2014