ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τα ευχαριστώ του Άδωνι στους Γερμανούς για τη Μεταρρύθμιση στην Υγεία

Αίσθηση και δυσμενή σχόλια προκάλεσε η δήλωση που έκανε τοπρωί ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της πανηγυρικήςεκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής για τη μεταρρύθμιση στην Υγείας.
Τα ευχαριστώ του Άδωνι στους Γερμανούς για τη Μεταρρύθμιση στην Υγεία

Αίσθηση και δυσμενή σχόλια προκάλεσε η δημόσια δήλωση πουέκανε το πρωί ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια τηςπανηγυρικής εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής για τη μεταρρύθμιση στην Υγείας,επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα μας για μεταρρυθμίσεις στην υγεία …made inBerlin.

Με εξωγενείς παρεμβάσεις από τον Ράιχενμπαχ και το γερμανικόυπουργείο Υγείας, κατεδαφίζεται σήμερα και επίσημα στο Μέγαρο Μουσικής, τοσυνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν φροντίδα υγείας. ΤοΥπουργείο Υγείας με κρυφές επιτροπές και στα πλαίσια πρωτοβουλιών με εύηχεςονομασίες- όπως «Υγεία εν δράσει»- μεταρρυθμίζει σε διάστημα τριών μηνών όλο τοσύστημα υγείας ακολουθώντας πιστά τις παρεμβάσεις της Task force, τουΠαγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Γερμανικού Υπουργείου Υγείας ως DomainLeader.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, συναντήθηκε σήμεραΠέμπτη με τον επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα, κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, στοπεριθώριο των εργασιών της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου με θέμα «ΕλληνικέςΜεταρρυθμίσεις στον Τομέα της Υγείας: Βελτιώνοντας την Υγεία των Πολιτών» καιμετά τη συνάντηση ο κ. Γεωργιάδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σε συνεργασία με την Task Force παρουσιάζουμε σήμερα στοσυνέδριο τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τον τομέα της υγείας στην Ελλάδα. Είναιμια σπουδαία ημέρα για τον ελληνικό Λαό, διότι με τη βοήθεια των Ευρωπαίωνφίλων μας θα μπορέσουμε να φτιάξουμε επιτέλους το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έτσιώστε όλα τα προβλήματα για τα οποία γκρινιάζαμε τόσα χρόνια να λυθούν και νααποκτήσουν οι Έλληνες πολίτες την υγείαπου τους αξίζει. Το σύστημα υγείας που πρέπει και μπορούν να έχουν και τοκράτος πρέπει να τους προσφέρει.

Σήμερα λοιπόν θα παρουσιάσουμε όλο το πρόγραμμα με τηβοήθεια και του Επιτρόπου της Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και τηςΔιευθύντριας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη και όλων τωνυπολοίπων ειδικών, για να ξέρει ο ελληνικός Λαός ότι πρέπει να έχει εμπιστοσύνησε αυτή την προσπάθεια η οποία ξεκινά. Θέλω να ευχαριστήσω και προσωπικά τον κ.Ράιχενμπαχ και την Task Force για όλη την βοήθεια που μας έχουν δώσει μέχρισήμερα».

Ο κ. Ράιχενμπαχ από την πλευρά του ευχαρίστησε τον υπουργόΥγείας και δήλωσε ότι «αυτή η μεταρρύθμιση πραγματικά αφορά στους πολίτες καισε ένα καλύτερο σύστημα υγείας. Οι πολίτες βρίσκονται στο επίκεντρο τηςπροσπάθειας του Υπουργείου -όσων προσπαθεί να πετύχει- και είμαστε πολύικανοποιημένοι που η Task Force και ευρύτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορούμε νατη στηρίξουμε. Θα ήθελα, επίσης, να υπογραμμίσω ότι σε σχέση με αρκετέςμεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, αυτή είναι μια από τις πιο βαθιές».


Με εξωγενείς παρεμβάσεις από τον Ράιχενμπαχ και το γερμανικόυπουργείο Υγείας, μεταξύ άλλων, κατεδαφίζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένοδικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν φροντίδα υγείας, την ώρα που το υπουργείοΥγείας συνεχίζει να δαπανά χρήματα από το ΕΣΠΑ για δράσεις που ικανοποιούν τουςισολογισμούς των εταιρειών και χωρίς καμιά προστιθέμενη αξία για το κοινωνικόσύνολο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο υπουργός Υγείας ΆδωνιςΓεωργιάδης τόνισε ότι το πρόγραμμα μεταρρύθμισης με τη βοήθεια της Task Force και του ΠαγκόσμιουΟργανισμού Υγείας, έχει δύο άξονες: τη στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας καιτη στήριξη της δημόσιας υγείας.

Το πρόγραμμα εχει 101 παραδοτέες δράσεις, ανάμεσα στις οποίεςείναι η οργάνωση της πρωτοβάθμαις φροντίδας υγείας, τα κλειστά ενοποιημένανοσήλια τα οποία φδιαμορφώνονται σε συνεργασία με του Γερμανούς, η αναμορφωσητου ΕΟΠΥΥ, η αναμόρφωση των νοσοκομείων, κ.λπ.

«Αν και η Γερμανία, είπε ο κ. Α. Γεωργιάδης, έκανε 25 χρόνιανα υλοποιήσει τη δική της μεταρρύθμιση στην Υγεία, εμείς προσπάθούμε μέσα σε2-3 χρόνια να κάνουμε αυτή τη μεταρρύθμιση».

Τόσο ο υφυπουργός Υγείας της Γερμανίας Τόμας Ιλκα όσο και ηεκπρόσωπος του ΠΟΥ Σουζανα Γιάκαμπ αναφέρθηκαν στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεωνπροκειμένου ο ελληνικός λαός να έχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας και να έχειπρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές και ειδικότερα ο Γερμανός υφυπουργός Υγείας είπε ότι στη συζήτηση «χρειαζόμαστε όλους τουςφορείς των υγειονομικών μαζί , πράγμα το οποίο αποτελεί μία πρόκληση».


Διαβάστε επίσης

Ο Αδωνις κάνει διάλογο «υψηλού επιπέδου» στο Μέγαρο Μουσικής


Μεταρρυθμίσεις στην Υγεία… made in Berlin

ΟΟΣΑ: Καταδικάζονται στην αρρώστια οι 'Ελληνες από τις περικοπές στην Υγεία