ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ιατρικός Τουρισμός: 400 εκατ. τον χρόνο από τουρίστες- ασθενείς

Μετο ποσό των 400 εκατ. ευρώ μπορεί να τονωθεί η χώρα μας εάν αναπτύξει τον ιατρικότουρισμό, ποσό το οποίο μπορεί να πενταπλασιαστεί τα επόμενα 10 χρόνια.
Ιατρικός Τουρισμός: 400 εκατ. τον χρόνο από τουρίστες- ασθενείς

Μετο ποσό των 400 εκατ. ευρώ μπορεί να τονωθεί η χώρα μας εάν αναπτύξει τον ιατρικότουρισμό, ποσό το οποίο μπορεί να πενταπλασιαστεί τα επόμενα 10 χρόνια.

Μετην κατάλληλη δε υποδομή και υποστήριξη, η Ελλάδα μπορεί να δέχεται κάθε χρόνο100.000 ασθενείς οι οποίοι θα συνδυάζουν και τουρισμό και περίθαλψη.

Οιχώρες στόχοι στις οποίες απευθύνεται ηΕλλάδα είναι χώρες με περιοριστικό πλαίσιο, όπως οι αραβικές χώρες (όσον αφοράτην εξωσωματική γονιμοποίηση) πρώην Ανατολικές χώρες αλλά και Ευρωπαικές γιασυγκεκριμένους ασθενείς, όπως διαβητικούς, νεφροπαθείς, ασθενείς με προβλήματαοφθαλμολογικά κλπ.

Αυτότονίστηκε σήμερα μεταξύ άλλων, κατά την διάρκεια ημερίδα με θέμα: « Ο Ιατρικός τουρισμός στην πράξη» που οργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με την παρουσία τωνυπουργών Τουρισμού και Υγείας κυρίας Ολγας Κεφαλογιάνη και Αδωνι Γεωργιάδη.

Στην εισήγησή της η υπουργός Τουρισμού,Όλγα Κεφαλογιάννη, τόνισε ότι "με τον υπουργό Υγείας, ´Αδωνι Γεωργιάδη,έχει ετοιμαστεί το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο ιατρικός τουρισμόςστην χώρα. Διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν και έτσι οι πρώτοι πουθα έρθουν θα είναι αυτοί που ήδη γνωρίζουν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό.Εξάλλου, όπως συμπλήρωσε η κυρία Κεφαλογιάννη "οι υπηρεσίες πρέπει ναδιέπονται από υψηλή εξειδίκευση, ποιότητα και ορθές ιατρικές συμβουλές. Αλλά οιυπηρεσίες πρέπει να είναι υψηλού επιπέδου και συνδεδεμένες μεταξύ τους."


Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, παραδέχτηκε ότι κακώςο ιατρικός τουρισμός δεν ήταν στις προτεραιότητές του, κάτι που τον βοήθησε ναδει από θετικότερη οπτική γωνία η υπουργός Τουρισμού. Έχουμε τρία πλεονεκτήματα,είπε και συνέχισε: οι Έλληνες γιατροί θεωρούνται υψηλού επιπέδου στο εξωτερικό,είμαστε κορυφαίος τουριστικός προορισμός και βέβαια αν αυτά συνδυαστούν με καλήτουριστική υποδομή και καλές τιμές, θα πάμε καλά". Όπως τόνισε όμως ουπουργός Υγείας, "αρκεί να μην τον καταστρέψουμε με έναν που θα πάει νακάνει αρπαχτή και θα κάνει λάθος σε έναν ασθενή". Γ´ αυτό, θα απαιτείταιδιεθνής πιστοποίηση για όποιον ασχοληθεί με τον ιατρικό τουρισμό.

Τέλος ο κ.Γωργιάδης προανήγγειλε ότι μέσα στον Ιανουάριο θα φέρει στην Βουλή νομοθετικήρύθμιση για τα ζητήματα αιμοκάθαρσης ώστε να ενταχθούν και αυτές στον ιατρικότουρισμό αλλά και θα επικαιροποιήσει το πλαίσιο για τον ιαματικό τουρισμό.

Απότην πλευρά του ο Καθηγητής Κοινωνικής ΙατρικήςΠανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας, τηςΙατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου κ. Γιάννης Τούντας, αναφέρθηκε στην δημιουργία Ελληνικού Συμβουλίου Ιατρικού Τουρισμού καθώςκαι στην δημιουργία Μητρώου Παρόχων υγείας. Το Ελληνικό Συμβούλιο ΙατρικούΤουρισμού θα τεθεί υπό την αιγίδα των υπουργείων και Τουρισμού και Υγείας, τηναναγκαιότητα του οποίου, επισήμαναν οι υπουργοί κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη καιΑδωνις Γεωργιάδης.

Οκ. Τούντας, υπογράμμισε, ότι πραγματοποίησε χαρτογράφηση των ξενοδοχειακώνμονάδων της χώρας, οι οποίες ανέρχονται σε 2426, ταξινομημένες ανά νομό, ενώ σύντομα η εφαρμογή αυτή, θα είναι διαθέσιμη σεκινητά τηλέφωνα. Η ίδια χαρτογράφηση έχειγίνει και για τις μονάδες υγείας.

Στοαμέσως προσεχές διάστημα, η ομάδα του κ. Τούντα, μετά την επεξεργασία σχετικώνεγχειριδίων, τόσο για τους παρόχους υγείας, όσο και για τις ξενοδοχειακές μονάδες,θα έχει έτοιμους τους κανόνες για την αυτοαξιολόγηση των ομίλων, προκειμένου ναλάβουν στην συνέχεια τα πιστοποιητικά τους.

Οκ. Τούντας, σημείωσε ακόμη, ότι ετοιμάζεται ένας Κώδικας Ηθικής Δεοντολογίας,διότι όπως σημείωσε, πρέπει να λυθούν πολλά ζητήματα όπως ιατρικά λάθη αστική ευθύνητιμολόγησης θεραπειών κλπ.

Καυστικόςγια την επόμενη ημέρα των επιχειρήσεων που θέλουν να ασχοληθούν με τον ΙατρικόΤουρισμό, ήταν ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου του Ιατρικού Αθηνών Δρ. ΒασίληςΑποστολόπουλος.

Οκ. Αποστολόπουλος, απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας, επεσήμανε ότι ο κλάδος πλήττεται από τα χαράτσια τύπου clawback και rebate, τα οποία έχουν γονατίσει στηνκυριολεξία τις επιχειρήσεις που από 126 που είναι σήμερα οι Ιδιωτικές Κλινικές,κινδυνεύουν να συρρικνωθούν σημαντικά. Ο ομιλητής, αναφέρθηκε ακόμη στοΔιαβαλκανικό Κέντρο του ομίλου, το οποίο πρωτοπόρο το 2000, δημιούργησε τις προυποθέσειςγια να δεχθεί ασθενείς από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να αποτελεί σήμερασημείο αναφοράς τόσο για την ελληνική αγορά όσο και για την διεθνή.