ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Άδωνις προς διοικητές νοσοκομείων: Κόψτε κι άλλο από το ΕΣΥ

Με το μαχαίρι στο λαιμό θα βρεθούν οι διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων, στη σημερινή συνάντηση που θα έχουν με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, την πρώτη μετά το διορισμό τους, περίπου πριν ένα μήνα.
Άδωνις προς διοικητές νοσοκομείων: Κόψτε κι άλλο από το ΕΣΥ

Με το μαχαίρι στο λαιμό θα βρεθούν οι διοικητές των δημόσιωννοσοκομείων, στη σημερινή συνάντηση που θα έχουν με τον υπουργό Υγείας ΆδωνιΓεωργιάδη, την πρώτη μετά το διορισμό τους, περίπου πριν ένα μήνα.


Η συνάντηση στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή όλων τωνδιοικητών των νοσοκομείων, έχει ως στόχο να δοθούν από τον υπουργό Υγείαςοδηγίες για τους προυπολογισμούς των νοσοκομείων, μέσω δραματικών περικοπών σεφάρμακα και υγειονομικό υλικό, αλλά και για τις ανακατατάξεις που πρόκειται ναγίνουν στο πλαίσιο της κινητικότητας.


Οι διοικητές των νοσοκομείων ήδη έχουν βρεθεί αντιμέτωποι μετα ουσιαστικά προβήματα του ΕΣΥ, αφού ανέλαβαν σε μία περίοδο που οι πιστώσειςτου προυπολογισμού του 2013 είχαν ήδη εξαντληθεί στα περισσότερα νοσοκομεία τηςχώρας από τον Οκτώβριο και με διάφορες αλχημείες στους κωδικούς των πιστώσεωνκαι με έκτακτη επιχορήγηση κατάφεραν να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους τουτελευταίου τριμήνου του 2013.


Στη σημερινή συνάντηση, ο υπουργός Υγείας θα δώσει τιςκατευθυντήριες οδηγίες για το 2014 που μόνο ...ένας μάγος θα μπορούσε ναακολουθήσει.


Ως γνωστόν, ο προυπολογισμός των δημόσιων νοσοκομείων θαείναι μειωμένος το 2014 κατά 500 εκατ. ευρώ αφού η επιχορήγηση από τον τακτικόπροϋπολογισμό θα είναι 1,11 δισ. το 2014 έναντι 1,64 δισ. το 2013.


Άλλωστε οι μνημονιακές εντολές είναι σαφείς: νυστέρι στιςδαπάνες, ακόμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, δηλαδή τα φάρμακα και το αναλώσιμουγειονομικό υλικό, είδη από τα οποία είχαν ξεμείνει τα νοσοκομεία το τελευταίοτρίμηνο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο προυπολογισμός του 2014καλύπτει τις ανάγκες των νοσοκομείων μόνο για 6 μήνες.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης το παραβλέπει αυτό καιασχολείται μόνο με τις μνημονιακές επιταγές, οι οποίες έχουν ήδη οδηγήσει στηνκατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων.

Και μάλιστα, ο υπουργός Υγείας ακολουθώντας πιστά τιςεντολές της τρόικας θα προειδοποιήσει τους διοικητές για πιστή τήρηση τωνμνημονιακών δεσμευσεων, προκειμένου να μην απομακρυνθούν από τη θέση στην οποάιέχουν διοριστεί.



Διαβάστε επίσης


Προϋπολογισμός – μαχαιριά στην Υγεία


Αντίστροφη μέτρηση για την κατάρρευση της δημόσιας υγείας


«Όχι άλλη μείωση στα νοσοκομεία, κρέμονται σε μία κλωστή»