ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Άδωνις: Θα βγάζουμε τα καλύτερα και χειρότερα νοσοκομεία του μήνα

Η συνεχής αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα της δευτεροβάθμιαςυγείας βρίσκεται στο επίκεντρο των κατευθυντήριων οδηγιών, που έδωσε ο υπουργόςΥγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στους διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων.
Άδωνις: Θα βγάζουμε τα καλύτερα και χειρότερα νοσοκομεία του μήνα

Η συνεχής αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα της δευτεροβάθμιαςυγείας βρίσκεται στο επίκεντρο των κατευθυντήριων οδηγιών, που έδωσε ο υπουργόςΥγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στους διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων.

Ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ του υπουργού και των διοικητώναπό τους διορισμούς τους. Οι διοικητές των νοσοκομείων ήδη έχουν βρεθείαντιμέτωποι με τα ουσιαστικά προβλήματα του ΕΣΥ, αφού ανέλαβαν σε μία περίοδοπου οι πιστώσεις του προϋπολογισμού του 2013 είχαν ήδη εξαντληθεί σταπερισσότερα νοσοκομεία της χώρας από τον Οκτώβριο και με διάφορες αλχημείεςστους κωδικούς των πιστώσεων και με έκτακτη επιχορήγηση κατάφεραν να καλύψουντις άμεσες ανάγκες τους του τελευταίου τριμήνου του 2013.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο προϋπολογισμός του 2014καλύπτει τις ανάγκες των νοσοκομείων μόνο για 6 μήνες. Ωστόσο, ο υπουργόςΥγείας δεν διευκρίνισε με ποιο τρόπο δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στα νοσοκομείααπό φάρμακα και υλικά, όταν τελειώσουν τα χρήματα.

Αντίθετα πρότεινε μια διαδικασία ανάδειξης των 5 καλύτερωνκαι των 5 χειρότερων νοσοκομείων του μήνα. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καιοι διοικητές θα συναντιούνται μία φορά κάθε μήνα και με βάση την επίτευξηπρωτίστως των οικονομικών στόχων, συνυπολογίζοντας λειτουργικούς καικοινωνικούς, θα βγαίνει το «top 5» των νοσοκομείων της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, οι πετυχημένες πρακτικές που θαέχουν εφαρμόσει οι διοικητές στα 5 καλύτερα νοσοκομεία, θα ακολουθούνται καιστα υπόλοιπα. «Όλοι αξιολογούμαστε, θα φτιάξουμε σύμφωνο καλήςανταποδοτικότητας μεταξύ υπουργείου και διοικήσεων, η αξιολόγηση θα γίνει εντόςτων πρώτων μηνών του 2014 και αν κάποια διοίκηση έχει μείνει πίσω θα τηναλλάξουμε», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε ότι τονοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του ΕΣΥ είναι άξιο και ικανό, δεν είπεποιες θα είναι οι συνέπειες για γιατρούς, νοσηλευτές και τους υπόλοιπουςεργαζόμενους σε αυτά τα 5 χειρότερα νοσοκομεία του μήνα, αν πέσουν έξω οιοικονομικοί στόχοι και οι διοικητές τους βρίσκονται αντιμέτωποι με την πόρτατης εξόδου. Επίσης, δεν είπε πώς δεν θα διαταραχθεί η σχέση εμπιστοσύνηςπολιτών-ΕΣΥ, και πώς θα συνεχίσουν να εμπιστεύονται οι ασθενείς την υγεία τουςστο νοσοκομείο του νομού τους, στην περιφέρεια για παράδειγμα, αν έχειαναγορευθεί στο χειρότερο του μήνα από το υπουργείο. Τα αποτέλεσμα θα είναι ναστρέφονται όλο και πιο πολλοί στην ιδιωτική υγεία.

Ο κ. Γεωργιάδης, πάντως, καθησύχασε τους διοικητές σε έναάλλο κρίσιμο ζήτημα, αν θα τους γράψει η ιστορία ή όχι: «Είμαστε τυχεροί καιείστε και εσείς τυχεροί γιατί θα μας γράψει η ιστορία, είτε γιατί πετύχαμε είτεγιατί αποτύχαμε. Αλλά αν πετύχετε θα έχετε τη μεγάλη ηθική ικανοποίηση ότιυπήρξε αποτελεσματικότητα της δράσης σας», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφερόμενος σε απόψεις που είχαν διατυπωθεί σεδημοσιεύματα του Τύπου περί κομματικών κριτηρίων στους διορισμούς τωνδιοικητών, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Η καλύτερη απάντηση σε όσα σας κατηγορούν-επειδή τα μέσα θα γράψουν ότι είστε οι χειρότεροι- είναι τα αποτελέσματα τηςδικής σας εργασίας. Να διαψεύσουμε ότι δεν διορίσαμε τους χειρότερους αλλά τουςκαλύτερους».

Πηγή:newsbomb.gr & οonMed.gr

Διαβάστε επίσης:



Άδωνις προς διοικητές νοσοκομείων: Κόψτε κι άλλο από το ΕΣΥ



Η κινητικότητα στο ΕΣΥ ξεκινά με 900 άτομα, πλην οδηγών



Διάλογος με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εν μέσω διαθεσιμότητας