ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ- Αδωνις: Αδιέξοδο στον διάλογο - Το μπαλάκι στο Μπέζα

Αδιέξοδο και εμμονές από την εκάστοτε πλευρά, κυριάρχησαν στην πρώτη ημέρα του διαλόγου μεταξύ Γιατρών ΕΟΠΥΥ και ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.
Γιατροί ΕΟΠΥΥ- Αδωνις: Αδιέξοδο στον διάλογο - Το μπαλάκι στο Μπέζα

Η ένταση και οιλογομαχίες- δημιουργικές μερικές φορές- που κυριάρχησαν κατά την πρώτη ημέρατου επίσημου διαλόγου μεταξύ Γιατρών του ΕΟΠΥΥ και ηγεσίας του υπουργείουΥγείας, κατέδειξαν ένα αναμφισβήτητογεγονός, σύμφωνα με τους γιατρούς: ότι ο υπουργός Υγείας έχει προαποφασίσει τιθα γίνει με τον μέλλον τους.

«Εχει αποφασίσει νααπολυθούν 2000 άτομα και τον ενδιαφέρει μόνο αυτό το νούμερο να δείξει στους δανειστέςμας», επισημαίνει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κυρία ΒαρβάραΑνεμοδουρά και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου μαζί με τον πρόεδρο τουΠανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχ. Βλασταράκο που είναι επικεφαλής.

Είναι άραγε τυχαίο, που ηπρώτη ημέρα του διαλόγου εστέφθη από αδιέξοδο και εμμονές, και ότι τώρα ουπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, πετάει το «μπαλάκι» στον υφυπουργό του κ.Αντώνη Μπέζα και τον γενικό γραμματέα κ. Πελοπίδα Καλλίρη οι οποίοι θα δημιουργήσουνΤεχνικό Κλιμάκιο Διαλόγου και θα είναι αυτοί που στην συνέχεια θα συνομιλούν μετους γιατρούς;

Ο υπουργός Υγείας,ανακοίνωσε στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και στους εκπροσώπους του ΠανελληνίουΙατρικού Συλλόγου, ότι η Μεταρρύθμιση για την Υγεία θα ολοκληρωθεί στο τέλοςΙανουαρίου και θα νομοθετηθεί στην συνέχεια. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι όσοισυμβεβλημένοι κατευθυνθούν στον ΕΟΠΥΥ θα απολαμβάνουν προνομιακές συμβάσεις,κάτι που εξόργισε τους συνομιλητές του σήμερα, οι οποίες τόνισαν ότι θέλουν ισότιμημεταχείριση.

Ο κ. Γεωργιάδηςεμμένει στις απόψεις του για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών, μάλισταγια το θέμα αυτό, αύριο αναμένεται να καταθέσει και σχετική τροπολογία στηνΒουλή η οποία θα περιέχει και μία σειρά άλλων ζητημάτων, όπως σύσταση νέων κλάδωνστις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών και
νέο βαθμολόγιο.

Μάλισταεπικαλέστηκε και φράση του προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών κ. Δημήτρη Βαρνάβα,ο οποίος είχε υποστηρίξει « να μη καταργηθεί το καθεστώς της πλήρους καιαποκλειστικής απασχόλησης», κάτι που ενόχλησε σφόδρα τους εκπροσώπους τωνΓιατρών του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι εμμένουν για την πλήρη αλλά όχι αποκλειστικήαπασχόληση.

Ηκυρία Ανεμοδουρά σημειώνει χαρακτηριστικά, ότι ο κ. Γεωργιάδης θα πραγματοποιήσειαπολύσεις μέσω της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Όπως αναφέρει στηνσυνέχεια η κυρία Ανεμοδουρά, ο υπουργός Υγείας, δεν μας έδειξε ούτε έναοικονομικό στοιχείο για το τι θα αποφέρει η είσοδος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ,για την λειτουργία των απογευματινών ιατρείων αλλά και για τις ειδικότητες. Ο υπουργός επίσης, εμμένει, σύμφωνα με τηνπρόεδρος του ΙΣΠ, για τον οικογενειακό γιατρό, στο σύστημα της ΠΦΥ.

Σε δηλώσεις του μετά τοπέρας της συνάντησης, ο υπουργός Υγείας, τόνισε μεταξύ άλλων:

«σέβομαι τους γιατρούς, τους τιμώ,πιστεύω ότι έχουν προσφέρει πάρα πολλά, όλα αυτά τα χρόνια, στο Εθνικό ΣύστημαΥγείας μέσα από τις θέσεις που υπηρετούν, στο ΙΚΑ, στον ΕΟΠΥΥ και οπουδήποτεαλλού.

Δεν θέλουμε να νομίζουν ότι η Κυβέρνηση θέλει να νομοθετήσεικάτι μόνο και μόνο για να τους απαξιώσει. Το αντίθετο. Θέλουμε να βρούμε, σεπολιτισμένο κλίμα, εκείνους τους όρους και εκείνες τις προϋποθέσεις που θακάνουν τη μεταρρύθμιση να προχωρήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γιατί ημεταρρύθμιση θα γίνει, θα προχωρήσει, η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να καθυστερήσει».

Το θέμα της πλήρους και αποκλειστικήςείναι θεμελιώδες ζήτημα, τόνισε, προσθέτοντας, «Η επιτροπή θα εξετάσει δυο εκδοχές. Η μία, οτρόπος εντάξεως στο ΕΣΥ και η άλλη ο τρόπος της δημιουργίας των συμβάσεων γιαόσους επιλέξουν να κρατήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Οι προτάσεις θα γίνουνστην τεχνική επιτροπή την άλλη εβδομάδα, όπου θα έχουν τους προϋπολογισμούς, διότι,όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για χρήματα. Άρα πρέπει να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι για το τι μπορούμε να δώσουμε και το τιδεν μπορούμε να δώσουμε».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΙΣκ. Μιχ. Βλασταράκος, τόνισε ότι δεν είμαστε ούτε ευχαριστημένοι ούτε δυσαρεατημένοικαι πρόσθεσε :

« Ως Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογοςθέτουμε -και έχουμε θέσει και ενώπιον σας- ένα σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδαςυγείας ολοκληρωμένο, ενιαίο, με ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας, με ταιδιωτικά ιατρεία τα οποία θα συνεργάζονται, διότι έχουμε πάρα πολλούςσυναδέλφους μας και στην ανεργία και έξω να δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα. Νασυνεργάζονται με το σύστημα μέσα από πλήρη και όχι αποκλειστική απασχόληση.

Για την αποκλειστική απασχόληση θεωρούμε πρώτον επιστημονικάότι καταστρέφει τον κλάδο, διότι ένα μεγάλο μέρος των ειδικοτήτων, όπως οιχειρουργικές, δε θα μπορούν να ασκήσουν το λειτούργημά τους, όπως πρέπει καιαπό την άλλη πλευρά επίσης σε πρωτοβάθμια περίθαλψη δεν επιτρέπεται και είναιπαρωχημένο να σκέπτεται κάποιος για αποκλειστική απασχόληση και μάλιστα τησημερινή εποχή».

Τέλος, ο πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ κ. Αποστολόπουλος, εμφανώς πιο απογοητευμένος από την πρώτη συνάντηση, δήλωσε:

«δε μπορεί γίνεται ουσιώδης διάλογος κάτω από εμμονές, κάτωαπό ακαμψίες ή κάτω από απειλές. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσουν να μετέχουνστο διάλογο, αν και διαφαίνεται ότι είναι δύσκολο να υπάρξει σύγκλιση επί τηςουσίας».

Διαβάστε ακόμη:

Γιατροί ΕΟΠΥΥ- Αδωνις: Δύσκολα και με εντάσεις ξεκίνησε ο διάλογος

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: διάλογος με αγωνία και για τις δύο πλευρές

Αδωνις σε διοικητές: προσοχή σε πληρωμές και διαγωνισμούς

Άδωνις: Θα βγάζουμε τα καλύτερα και χειρότερα νοσοκομεία του μήνα




Άδωνις προς διοικητές νοσοκομείων: Κόψτε κι άλλο από το ΕΣΥ



Η κινητικότητα στο ΕΣΥ ξεκινά με 900 άτομα, πλην οδηγών



Διάλογος με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εν μέσω διαθεσιμότητας