ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ- υπ.Υγείας: χωρίς γέφυρες ο διάλογος και νέες απεργίες

Τα άκρα τραβάνε πλέον και απόλυτα συνειδητά οι δύο πλευρές, τόσο ηηγεσία του υπουργείου Υγείας, όσο και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, αφού όπως όλαδείχνουν, δεν φαίνεται να προκύπτει φως από τον δημόσιο διάλογο που έχειξεκινήσει.
Γιατροί ΕΟΠΥΥ- υπ.Υγείας: χωρίς γέφυρες ο διάλογος και νέες απεργίες

Τα άκρα τραβάνε πλέον και απόλυτα συνειδητά θα λέγαμε οι δύο πλευρές, τόσο ηηγεσία του υπουργείου Υγείας, όσο και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, αφού όπως όλαδείχνουν, δεν φαίνεται να προκύπτει φως από τον δημόσιο διάλογο που έχειξεκινήσει.

Την ερχόμενη Παρασκευή 3 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντησημεταξύ των δύο πλευρών και αμέσως μετά, θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματείατης Ομοσπονδίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Οι γιατροί όμως έχουν ήδη λάβει τις αποφάσεις τους- όπως προέκυψε από τηνΓενική Συνέλευση του Συλλόγου Υγειονομικού και Επιστημονικού Προσωπικού τουΕΟΠΥΥ στο ξενοδοχείο Τιτάνια χθες, γιασυνέχιση των κινητοποιήσεων με την μορφή που έχουν σήμερα, δηλαδήεπαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες.

Μάλiστα στο ψήφισμά τους είναι ιδιαίτερακαυστικοί, μιλώντας για γενοκοτονία και για πλήρες αδιέξοδο και καλούν «όλητην κοινωνία, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, να εναντιωθούν στα εγκληματικάσχέδια της Κυβέρνησης, ενώ προτείνουν στην ομάδα διαλόγου με συντονιστή τονΠΙΣ και την ΠΟΣΕΥΠ – ΕΟΠΥΥ, να μεταφέρει στον Πρωθυπουργό το αδιέξοδο του μέχριτώρα προσχηματικού διαλόγου με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Ζητούν ακόμηαπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ο αντιπρόεδρος των Γιατρών του ΕΟΠΥΥ κ. Γιάννης Χρονόπουλος μιλώντας στοonMed.gr υπογραμμίζειπως «το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο: θέλουν να απολύσουν 2000 με 2.500γιατρούς και για τον λόγο αυτό, μας εξωθούν στην αυτοαπόλυση, με αποτέλεσμα ναπληρωνόμαστε με 1000 τον μήνα ευρώ και χωρίς ιδιωτικό ιατρείο. Δεν υπάρχει περίπτωση ναυποκύψουμε στον σχεδιασμό αυτό και σε έναν διάλογο που είναι προσχηματικός μεπροειλλημμένες αποφάσεις».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας, σε δηλώσειςτου χθες, αμέσως μετά την συνάντηση,τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «Δεν οδηγούμε κανέναν σε αυτό-απόλυση. Αλλάζουμετον ΕΟΠΥΥ από αγοραστή και πάροχο, μόνο σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας. Όλες οιδομές και οι οργανικές θέσεις που έχουν να κάνουν με την παροχή υπηρεσιώνυγείας του ΕΟΠΥΥ θα μεταφερθούν στο ΕΣΥ, κάτω από τις Υγειονομικές Περιφέρειες.Όποιος θέλει μπορεί να τοποθετηθεί στον καινούργιο φορέα».

Σημείωσεακόμη, ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο καιχαρακτήρισε πολύ σημαντικό το ότι γίνεται διάλογος, προσθέτοντας, ότι « θα συνεχιστούν και άλλες τέτοιες συναντήσειςανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, και τηνΟμοσπονδία των Ιατρών του ΕΟΠΥΥ».

Τόνισε τέλος, ότι «Οι βασικές αρχές της μεταρρύθμισης έχουν αποφασιστεί,εκείνο το οποίο συζητάμε είναι τον οδικό χάρτη μετάβασης στο νέο καθεστώς».

Εν τω μεταξύ, αμέσως μετά τα Φώτα το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει κοινή υπουργική απόφαση με την οποία θα καταργεί 8.691 θέσεις εργασίας και συστήνει αυτόματα νέες θέσεις στις Υγειονομικές Περιφέρειες, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει το εγχείρημα της μετάβασης από την μία κατάσταση στην άλλη στο θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της ουσιαστικής αλλαγής του ΕΟΠΥΥ. Από τους εργαζόμρνους αυτούς, θα εξαιρεθούν 1089 εργαζόμενοι (289 υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας, 203 των περιφερειακών υπηρεσιών, εννέα γιατροί και 88 υγειονομικοί υπάλληλοι).

Η διάρκεια της διαθεσιμότητας-κινητικότητας δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 20 ημέρες. Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου επίσης, θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που θα ορίζει πως θα υπαχθούν τα Κέντρα Υγείας που τώρα υπάγονται στα νοσοκομεία καθώς και τα Πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ στις Υγειονομικές Περιφέρειες αλλά και τις λεπτομέρειες αυτής της υπαγωγής και της νέας λειτουργίας τους.
Στόχος του υπουργείου είναι να τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα και ο νέος ΕΟΠΥΥ μέσα στον Φεβρουάριο.

Διαβάστε επίσης:



Γιατροί ΕΟΠΥΥ: άκαρπη απέβη και η τρίτη συνάντηση με το υπ.Υγείας


Γιατροί ΕΟΠΥΥ: με την ίδια ατζέντα στον διάλογο σήμερα &νέες απεργίες