ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το νομοσχέδιο για το ΠΕΔΥ σε δημόσια διαβούλευση

Αναρτήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευήςστην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας για δημόσια Διαβούλευση, το νομοσχέδιο  «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.)καιΛοιπές Διατάξεις».
Το νομοσχέδιο για το ΠΕΔΥ σε δημόσια διαβούλευση

Αναρτήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευήςστην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας για δημόσια διαβούλευση, το νομοσχέδιο «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.)καιΛοιπές Διατάξεις».

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή την Δευτέρα και στο διάστημα αυτό των δύο ημερών, θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς, να το μελετήσουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Το νομοσχέδιο καθυστέρησε να κατατεθεί - αρχικά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε ανακοινώσει ότι θα κατατεθεί το μεσημέρι της Παρασκευής- διότι υπήρχαν κάποια τεχνικά προβλήματα αναφορικά με τις Εισηγητικές εκθέσεις.

Με τις διατάξεις του προτεινόμενουσχεδίου Νόμου επιχειρείται η αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείαςκαι η ολοκλήρωση των υπηρεσιών υγείας έχοντας ως στόχο να τοποθετηθεί ο πολίτηςστο επίκεντρο της υγειονομικής φροντίδας, όπως σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση. H ανασυγκρότηση των υπηρεσιών υγείαςστην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με σκοπό τη διασφάλιση της συνέχειας στηφροντίδα των πολιτών, είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Με το παρόν σχέδιο Νόμου διαμορφώνεταιμια ικανή και αναγκαία δέσμη παροχής υπηρεσιών υγείας η οποία είναι προσιτήστο σύνολο του πληθυσμού, χωρίς φραγμούς κοινωνικού ή οικονομικούχαρακτήρα ή εμπόδια πρόσβασης, καθώς και οι προϋποθέσεις να εφαρμοστεί για πρώτηφορά η μεταρρύθμιση στην πράξη. Γενικός σκοπός της μεταρρυθμιστικήςπαρέμβασης που επιχειρείται με το παρόν σχέδιο Νόμου είναι, η δημιουργία ενόςκαθολικού και ολοκληρωμένου συστήματος

Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υπό τηΔιοίκηση των Υγειονομικών Περιφερειών με στόχο την ποιότητα, τηναποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ειδικοί στόχοι της μεταρρυθμιστικήςπροσπάθειας είναι οι ακόλουθοι:

(α) η επικέντρωση του ΕΟΠΥΥ στην κύριααποστολή του ως εθνικός ασφαλιστικός φορέας υγείας και ενδυνάμωση του ρόλουτου ως αγοραστή υπηρεσιών υγείας, με ταυτόχρονη κατάργηση του διττού τουρόλου ως αγοραστή και παρόχου υπηρεσιών

υγείας.

(β) η ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματοςΠΦΥ στην Ελλάδα, ενοποιώντας τις υπηρεσίες υγείας του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥμε στόχο τη διασφάλιση μιας επαρκούς, αποτελεσματικής και αποδοτικής δέσμηςυπηρεσιών υγείας, τον περιορισμό του κατακερματισμού του συστήματος ΠΦΥ καικατά συνέπεια τη βελτίωση του συντονισμού του και τη διασφάλιση τηςορθολογικότερης διαχείρισης των δομών ΠΦΥ και του ανθρώπινου δυναμικού(ιατρούς, μαιευτές, επισκέπτες υγείας, νοσηλευτές,φυσικοθεραπευτές κ.ά.).

Διαβάστε αναλυτικά όλο το σχέδιο νόμου:

Σχέδιο Nόμου «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.) και Λοιπές Διατάξεις» - Δημόσια Διαβούλευση