ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Επικίνδυνη η εφημερία στο Ογκολογικό Νοσ. Αγ. Ανάργυροι

Δυσλειτουργική και επικίνδυνη για καρκινοπαθείς και γιατρούς,  χαρακτηρίζουν την εφημερία της Β΄ Παθολογικής Κλινικής του Ογκολογικού Νοσοκομείου Άγιοι Ανάργυροι, οι ίδιοι οι γιατροί της Κλινικής.

Επικίνδυνη η εφημερία στο Ογκολογικό Νοσ. Αγ. Ανάργυροι

Δυσλειτουργική και επικίνδυνη για καρκινοπαθείς και γιατρούς, χαρακτηρίζουν την εφημερία της Β΄ Παθολογικής Κλινικής του Ογκολογικού Νοσοκομείου Άγιοι Ανάργυροι, οι ίδιοι οι γιατροί της Κλινικής.


Με επιστολή τους προς τον διοικητή του νοσοκομείου Άγιοι Ανάργυροι, επισημαίνουν ότι δεν πληρούνται οι όροι ασφαλούς εφημέρευσης, λόγω έλλειψης προσωπικού και υλικών:


«Σας αναφέρουμε ότι η πρόσφατη απόφαση για διεύρυνση του ωραρίου εφημέρευσης του νοσοκομείου από τις 14:30 μέχρι τις 8.00 της επόμενης ημέρας κάθε τέσσερις ημέρες και από 08:00-14:30 κάθε πρωί (πλην της επομένης της γενικής εφημερίας) σε συνδυασμό με τις ελλείψεις του νοσοκομείου μας σε προσωπικό και υλικά καθιστούν δυσλειτουργική έως και επικίνδυνη την εφημέρευση της παθολογικής κλινικής.


Υπάρχει μία σειρά προβλημάτων:


--Ελλείψεις σε ειδικευόμενους, ειδικευμένους, και νοσηλευτικό προσωπικό.
--Ειδικά για την παθολογική κλινική η ασφαλής εφημέρευση περιλαμβάνει έξι ειδικευόμενους σε ημέρα γενικής εφημερίας και δύο ειδικευμένους.
--Σε εσωτερική εφημερία απαιτούνται δύο ειδικευόμενοι και ένας ειδικευμένος.
--Η κλινική δε διαθέτει επαρκή αριθμό ειδικευομένων και ειδικευμένων για την κάλυψη όλων των ημερών και η εφημέρευση με μικρότερο αριθμό ιατρών καθιστά την εφημερία επικίνδυνη για τους ασθενείς.


Ενδεικτικά για τον μήνα Ιανουάριο 2014 και μόλις με μισό μήνα εφαρμογής του νέου τρόπου εφημέρευσης οι ειδικευόμενοι ιατροί δεν δύνανται να καλύψουν τον αυξημένο φόρτο απαιτούμενων εφημεριών.


Για τον Ιανουάριο, απαιτούνται κατ' ελάχιστον 81 εφημερίες.


Αυτή τη στιγμή υπηρετούν στην κλινική 10 ειδικευόμενοι. Αυτό σημαίνει ότι αν εφαρμοσθεί η νομοθεσία που έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο βάσει της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Οδηγίας περί μεγίστου χρόνου εργασίας των ιατρών στα νοσοκομεία, τότε για τους ειδικευόμενους ιατρούς ισχύει μέγιστο τεσσάρων (24ωρων) εφημεριών ανά μήνα, δηλαδή 40 εφημερίες στο σύνολο.


Αν πάλι καταστρατηγηθεί η κοινοτική οδηγία, βάσει της νομοθεσίας οι ειδικευόμενοι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν πάνω από επτά εφημερίες, τις οποίες να τις αποζημιωθούν».


Οι γιατροί καλούν τη διοίκηση του νοσοκομείου να αναλογιστεί ότι πέραν των εφημεριακών αναγκών, δημιουργούνται προβλήματα και με το επίπεδο υπηρεσιών υγείας στους νοσηλευόμενους.


Θα μειωθεί σημαντικά - εξηγούν - τόσο λόγω της μειωμένης αναλογίας σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, όσο και λόγω της ανάγκης που θα υπάρξει για ταχεία κένωση των κλινών ενόψει της επομένης γενικής εφημερίας.


Σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί μία παθολογική κλινική σε γενικό νοσοκομείο που θα εφημερεύει κάθε τέσσερις ημέρες και κάθε δεύτερη και τρίτη γενικής σε πρωινό ωράριο. Γεγονός που δεν συμβαίνει άλλωστε σε κανένα άλλο νοσοκομείο του λεκανοπεδίου Αττικής.


Στο νοσοκομείο υπάρχουν και σοβαρές ελλείψεις σε υλικά, φαρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις (δεν υπάρχει δυνατότητα να βγει CRP και TSH, αλβουμίνη κ.α.). Στην κλινική υπάρχουν μόνο δύο πιεσόμετρα και ένα οξύμετρο.