ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

νομοσχέδιο ΠΦΥ: ρήξη με τους γιατρούς - συναίνεση με το ΠΑΣΟΚ

Ένταση για ακόμη μία φορά δημιουργήθηκε μεταξύγιατρών και ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με αφορμή το επίμαχονομοσχέδιο για την ΠΦΥ, με τους πρώτους, να αποχωρούν με οργή  από την συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Υγείας το μεσημέρι.
νομοσχέδιο ΠΦΥ: ρήξη με τους γιατρούς - συναίνεση με το ΠΑΣΟΚ

Ένταση για ακόμη μία φορά δημιουργήθηκε μεταξύγιατρών και ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, με αφορμή το επίμαχονομοσχέδιο για την ΠΦΥ με τους πρώτους, να αποχωρούν με οργή από την συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Υγείας το μεσημέρι.

Ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίστηκε σαφώς πιο διαλλακτική με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με τους οποίους συναντήθηκε, σε βαθμό που σχεδόν αποδέχεται πολλές από τις παρατηρήσεις του κυβερνητικού της εταίρου. Μάλιστα οι παρατηρήσεις θα συζητηθούν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, την ερχόμενη εβδομάδα.

Οπως δήλωσε αμέσως μετά την συνάντηση ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, «Θεωρούμειδιαίτερα σημαντικό το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο αναμορφώνει την πρωτοβάθμιαφροντίδα υγείας. Μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις επί τουνομοσχεδίου με τον Υπουργό Υγείας, κ. Γεωργιάδη, όπου πιστεύουμε ότι μετά τηναναθεώρηση του νομοσχεδίου με βάση και αυτά τα οποία ελέχθησαν, θα έρθει στηνΕπιτροπή των Κοινωνικών Υποθέσεων την προσεχή εβδομάδα –πιστεύω. Όπου και εκείθα γίνει επεξεργασία, ούτως ώστε τελικά να υπάρξει ένα ουσιαστικό νομοσχέδιο τοοποίο να επιλύσει τα πραγματικά προβλήματα που έχει σήμερα ο κόσμος στα θέματατης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Σε κάθε άρθρο είχαμε τη δική μας άποψη, υπό την έννοια του να συμπληρωθείκαλύτερα το νομοσχέδιο. Οι απόψεις αυτές θα ενσωματωθούν».

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας κ. 'Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα με την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ είχαμε πολύ εποικοδομητική συζήτηση -πράγματιόπως είπε ο κ. Καθηγητής, άρθρο-άρθρο. Πάρα πολλές από αυτές τις παρατηρήσεις που έγιναν ήταν ορθές καιυιοθετούνται μέσα στο νομοσχέδιο. Σε κάποια άλλα σημεία μπορεί να έχουμεκάποιες διαφωνίες. Οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου δεν αλλάζουν. Είναι γνωστές και έχουναποτυπωθεί. Αυτά τώρα που συζητάμε είναι οι λεπτομέρειες. Καμιά φορά ο διάβολοςκρύβεται στις λεπτομέρειες. Και να πω, σε προσωπικό επίπεδο, ο κ. Καθηγητής καιλόγω της εμπειρίας του ως Υπουργός και ως γιατρός, είχε πολλές ιδέες σεδιάφορες λεπτομέρειες. Θα τα συζητήσουμε αυτά ούτως ή άλλως και στην Επιτροπήτης Βουλής».

Εν τω μεταξύ λίγο νωρίτερα, το κλίμα στην συνάντηση μεταξύ ηγεσίας υπουργείου Υγείας και γιατρών ήταν εκρηκτικό, και όπως τόνισαν οι δεύτεροι, ο υπουργός Υγείας,αφήνει ακάλυπτους του πολίτες τόσο σε περίθαλψη όσο και σε φάρμακα, δημιουργείδεδομένα αρνητικά, όπως πραγματοποίηση χειρουργείων σε διαμερίσματα (με αφορμή το άρθρο για την Νοσηλεία Μιας Ημέρας) και απολύειγιατρούς και εργαζομένους.

Δημιουργείται πολιτικό πρόβλημα με το εν λόγω νομοσχέδιο καταγγέλει ηπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και εκπρόσωπος του Πανελληνίου ΙατρικούΣυλλόγου κυρία Βαρβάρα Ανεμοδουρά καιδεν αποκλείεται οι γιατροί να προσφύγουν στον πρωθυπουργό ως ύστατη προσπάθειαπροκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις στο κείμενο του νομοσχεδίου.

Η κυρία Ανεμοδουρά αναφέρει επίσης στο onMed.gr, ότι όποιος βουλευτής ψηφίσει το νομοσχέδιο, θα υποστεί την δίνη της επιλογής του. Κατά την διάρκεια της συνάντησης πάντως, ο υπουργός Υγείας κ. 'Άδωνις Γεωργιάδης, μεταξύ σοβαρού και αστείου, απευθυνόμενος προς την κυρία Ανεμοδουρά, τόνισε ότι το νομοσχέδιο το βρήκε έτοιμο από την Task Force και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Εξερχόμενος από την συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος, ζήτησε από τον υπουργό, «Να μην προωθήσει στη Βουλή το παρόν νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του δημοσίου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της χώρας μας και να ξεκινήσει συζήτηση από μηδενικής βάσης με όλους τους εμπλεκομένους φορείς».

Σχολιάζοντας την στάση των γιατρών, ο κ. Γεωργιάδης, σημείωσε ότι « Εμένα εδώ δεν με διόρισε ούτε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ούτε οΣύλλογος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Εμένα εδώ με διόρισε ο κ. Πρωθυπουργός. Άραφαντάζομαι το αν θα μείνω ή αν θα φύγω είναι απόφαση του κ. Πρωθυπουργού. Μπορώ,όμως, να σας πω ότι η μεταρρύθμιση έχει την πλήρη υποστήριξη του Πρωθυπουργού καιαποτελεί κυβερνητική απόφαση και όχι απόφαση προσωπική μου, Αυτό άλλωστεαποδεικνύεται από το γεγονός ότι όπως ακούσατε πριν και τον κ. Κρεμαστινό πουείπε για τη θετική κατεύθυνση του νομοσχεδίου, η βασική ιδέα αυτού του νομοσχεδίουπροκαλεί γενική συναίνεση. Καλό είναι και οι γιατροί να καταλάβουν ότι σε αυτήτην μεταρρύθμιση θα ήταν πολύ καλύτερο να είναι παρόντες παρά απόντες. Το έχω πει από την πρώτη ημέρα. Αλλά εκείνοιεπέλεξαν αντί να είναι παρόντες να κάνουν εξήντα ημέρες απεργία. Δεν τους φταίωεγώ σε αυτό. Αν έκαναν την απεργία πιστεύοντας ότι θα κάνουν κυβέρνηση ναυποχωρήσει επί της μεταρρυθμίσεως έκαναν μεγάλο λάθος».

Αναφορικά με την κατάθεση του νομοσχεδίου, ο κ. Κρεμαστινός εκτιμά ότι θα γίνει είτε την Παρασκευή, είτε την Δευτέρα, ωστόσο θα ακολουθήσει, όπως έγινε γνωστό, συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων την ερχόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΦΥ: το νομοσχέδιο, τα κενά του και η εμπλοκή των πολιτικών κομμάτων




Το ΠΑΣΟΚ ζητά βελτιώσεις στο σ/ν για το ΠΕΔΥ





Τι αποκαλύπτει ο διάλογος για το ν/σ του ΕΟΠΥΥ και του ΠΕΔΥ



Μαρτυρία γιατρού για το βρετανικό σύστημα υγείας που ζηλεύει ο Άδωνις