ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Φυσικοθεραπευτές: παρέμβαση του υπ. Υγείας για τις συμβάσεις

Τηνπαρέμβαση του υπουργού Υγείας, για την άρση του άρθρου 7 (co-payment) της σύμβασης των Φυσικοθεραπευτών, δεδομένης της ασυμφωνίας που επικρατείμεταξύ Υπουργείου και ΕΟΠΥΥ, ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών(Π.Σ.Φ)
Φυσικοθεραπευτές: παρέμβαση του υπ. Υγείας για τις συμβάσεις

Τηνπαρέμβαση του υπουργού Υγείας, για την άρση του άρθρου 7 (co-payment) της σύμβασης των Φυσικοθεραπευτών, δεδομένης της ασυμφωνίας που επικρατείμεταξύ Υπουργείου και ΕΟΠΥΥ, ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών(Π.Σ.Φ)

Συγκεκριμένα,ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης στη συνάντηση που είχε με τουςεκπροσώπους του κλάδου, στις 30 Οκτωβρίου 2013, είχε τονίσει ότι θεωρεί δίκαιοτο αίτημα του Συλλόγου, για άρση του άρθρου 7 από τη σύμβασή των φυσικοθεραπευτών με τονΕΟΠΥΥ, από 1-1-2014. Για το λόγο αυτό μάλιστα, συστάθηκε Επιτροπή, η οποία και απαρτίζεται από στελέχητου ΕΟΠΥΥ, του Υπουργείου Υγείας και μέλη του Συλλόγου.

Ωστόσο,και ενώ το θέμα έχει μείνει σε εκκρεμότητα από μεριάς του Υπουργείου, οΑντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, δηλώνει κάθετα αντίθετος μετην άρση του άρθρου 7 και ρίχνει το “βάρος” της απόφασης στον Υπουργό Υγείας.

Στησυνάντηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών στις 27 Ιανουαρίου με την ανωτέρωΕπιτροπή του ΕΟΠΥΥ, της οποίας προεδρεύων ήταν ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού κ.Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, τόσο ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ. κ. Γεώργιος Μπάκας, όσο και οΥπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Π.Σ.Φ. κ. Αλέξανδρος Σιδέρης, έθεσαν το ζήτηματης άρσης του άρθρου 7 της σύμβασης των Φυσικοθεραπευτών με τον Οργανισμό, γιανα λάβουν την κάθετη απάντηση του κ. Γαρύφαλλου ότι “ ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί νασυμφωνήσει με έναν τέτοιον όρο, καθώς ανάλογη απαίτηση θα προβάλλουν και όλοιοι υπόλοιποι πάροχοι. Για λόγους εξυπηρέτησης δημοσίου συμφέροντος ο ΕΟΠΥΥ δενμπορεί να το δεχθεί και η θέσπισή του αποτελεί αποκλειστικά πολιτική απόφασητου Υπουργού Υγείας”.

Ως εκ τούτου, ο Π.Σ.Φ.αναμένει την επίσημη θέση πλέον του Υπουργού Υγείας, ο οποίος είχε δείξειπρώτιστα τη θετική του θέση έναντι ενός τόσο σοβαρού ζητήματος.

Επίσης,κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, ο Π.Σ.Φ. έθεσε στην Επιτροπή:

Τοθέμα των αλλαγών στον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας

ΟΠ.Σ.Φ. υπέβαλε στην Επιτροπή τις τεκμηριωμένες προτάσεις του σχετικά με το θέματων αλλαγών στον νέο ΕΚΠΥ, οι οποίες βρίσκονται σε σύγκλιση με το προσχέδιο πουέχει εκπονήσει ο ΕΟΠΥΥ.

Νασημειωθεί, ότι παρότι δεν υπήρξε σαφής εικόνα του προσχεδίου, οι εισηγητές απόπλευράς του Οργανισμού δεσμεύτηκαν να το κοινοποιήσουν άμεσα στους εκπροσώπουςτου ΠΣΦ, ενσωματώνοντας και τις παρατηρήσεις που έγιναν από μεριάς τουΣυλλόγου.

ΟΠ.Σ.Φ. διατηρεί τις επιφυλάξεις του ως προς το αποτέλεσμα, ενώ δεσμεύεται ναενημερώσει άμεσα όλο τον κλάδο, μόλις θαέχει την πλήρη εικόνα του τελικού κειμένου. Ωστόσο, διαφαίνεται η πρόθεση τουΟργανισμού, να διορθωθούν αδικίες του προηγούμενου κανονισμού που αφορούν στοκόστος της κατ’ οίκον συνεδρίας, σε ανεξάρτητες τιμολογήσεις πράξεων προς άλλεςειδικότητες, αλλά και των κανόνων παραπομπής ασθενών που έχουν ήδη νοσηλευτείσε ΚΑΑ, με σαφή πλέον, επιστημονικά κριτήρια.

Τοθέμα των Ιδιωτικών Ελεγκτικών Εταιριών και τα προβλήματα που υπάρχουν στουςπροτεινόμενους όρους της σύμβασης με τους Φυσικοθεραπευτές.

ΗΕπιτροπή βρήκε δίκαιες τις επισημάνσεις του Π.Σ.Φ. και πρότεινε αυτές να τεθούνυπόψη της Επιτροπής Βέλτιστης Πρακτικής του ΕΟΠΥΥ. Για το λόγο αυτό, θα κληθούνάμεσα εκπρόσωποι των Ι.Ε.Ε., σε συνάντηση με τον Π.Σ.Φ. ώστε να συζητηθούν εκνέου οι προτεινόμενοι όροι σύμβασης.