ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ασύμφορη η απορρόφηση του Ερρίκος Ντυνάν από το ΕΣΥ

Αδύνατη για οικονομικούς λόγους είναι η απορρόφηση του Ερρίκος Ντυνάν από το ΕΣΥ, όπως τόνισε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Ασύμφορη η απορρόφηση του Ερρίκος Ντυνάν από το ΕΣΥ

Αδύνατη για οικονομικούς λόγους είναι η απορρόφηση του Ερρίκος Ντυνάν από το ΕΣΥ, όπως τόνισε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός προσέθεσε πως «εάν δεν ανατραπεί δικαστικά η προχθεσινή απόφαση του Ειρηνοδικείου, που απαγορεύει στην κυβέρνηση να επέμβει στον Ερυθρό Σταυρό και το Ίδρυμα "Ερρίκος Ντυνάν", είναι βέβαιη η πτώχευση του Ιδρύματος και η αποβολή του ελληνικού από τον διεθνή Ερυθρό Σταυρό».

Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής για τις εξελίξεις σχετικά με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και το Ίδρυμα "Ερρίκος Ντυνάν", οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, αλλά και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος εκ μέρους της Ν. Δημοκρατίας, είχαν προτείνει την ένταξη του νοσοκομείου στο ΕΣΥ, ως λύση στο αδιέξοδο που έχει σημειωθεί.

«Είναι παντελώς αδύνατον για την κυβέρνηση να πάρει το "Ντυνάν" στο ΕΣΥ» τόνισε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας: «Είμαστε σε φάση που οι προϋπολογισμοί μας για τα νοσοκομεία διαρκώς μειώνονται. Πρόσθετο πρόβλημα είναι ότι το νοσοκομείο αυτό έχει χρέη. Φαντάζεστε σε έναν ετήσιο προϋπολογισμό 1,6 δισ. να πάει το κράτος να πληρώσει 200 εκατομμύρια;».

«Να διαγραφούν τα χρέη», παρενέβη ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.«Στα καθεστώτα που υποστηρίζετε εσείς, αυτό γίνεται. Στον δυτικό κόσμο, τα χρέη δεν διαγράφονται με κυβερνητική απόφαση», ανταπάντησε ο Αδ. Γεωργιάδης και προσέθεσε: «Και το λέω στον ΣΥΡΙΖΑ: Δεν ξέρω τι ονειρώξεις έχετε περί εξουσίας. Αν διαγράψετε τα χρέη, ο αντίδικος θα πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και θα τα πάρει από εκεί. Ο μόνος τρόπος για να διαγραφούν τα χρέη, είναι μέσω πτώχευσης».

«Χρειάζεται άμεση δικαστική παρέμβαση σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο», σημείωσε ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος (ΝΔ).«Κανείς δεν διέταξε διαχειριστικό έλεγχο», παρατήρησε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής (ΣΥΡΙΖΑ) και αναρωτήθηκε: «Γιατί η έκθεση Λιαρόπουλου δεν έρχεται στη Βουλή; Ποιοί προστατεύονται; Ποιοί ήταν οι 140 "εργαζόμενοι" που δεν εργάστηκαν ποτέ στο "Ερρίκος Ντυνάν"; Είναι πολιτικά πρόσωπα και συγγενικά πρόσωπα πολιτικών;».«Δεν είμαι πολύ δεκτικός στο να με εγκαλούν για το παρελθόν, άνθρωποι που διετέλεσαν και μέλη των κυβερνήσεων που κατ' εξοχήν κυβέρνησαν μέχρι σήμερα», απάντησε ο υπουργός Υγείας και ανέφερε: «Το υπουργείο Υγείας έχει διατάξει διαχειριστικούς ελέγχους και επί Λυκουρέντζου και επί των ημερών μου. Και στον ΕΕΣ και στο "Ντυνάν". Γι' αυτό και υπάρχουν εκκρεμείς διαδικασίες».

«Εγώ συμφωνώ να πάρει το "Ερρίκος Ντυνάν" μια άλλη εταιρεία, με μόνη προϋπόθεση να παραμείνουν οι εργαζόμενοι, και όχι να κλείσει και να μείνουν όλοι άνεργοι», σημείωσε στην παρέμβασή του ο Παναγιώτης Μελάς (ΑΝΕΛ).«Έγινε διαγωνιστική διαδικασία, βρέθηκε επενδυτής που ήθελε να το πάρει σε εξαιρετικά χαμηλό τίμημα -προκαταβολή 20 εκατομμύρια, και καταβολή 140 εκατ. ευρώ σε 50 χρόνια-, αλλά χωρίς να αναλαμβάνει τα χρέη», απάντησε ο υπουργός Υγείας.

Στην τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη ότι το νοσοκομείο αποτελεί Ιδρυμα και τα Ιδρύματα έχουν και συνταγματικές προστασίες, ο κ. Κρεμαστινός σημείωσε: «Αν πραγματικά υπάρχει ενδιαφέρον γι' αυτή την ιστορία, η κυβέρνηση θα πρέπει να την δει διαφορετικά», και πρότεινε: «Περάστε μια διάταξη που να λέει πως τα Ιδρύματα που έχουν σχέση με την υγεία, διαφοροποιούνται σε σχέση με τη δυνατότητα του κράτους να τοποθετεί διοικήσεις» επέμεινε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.