ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πατούλης σε Άδωνι: Είσαι άσχετος και αγενής... (Video)

Σοβαρές εντάσεις πυροδοτεί για ακόμη μία φορά η πολιτική του υπουργού Υγείας, με αφορμή την θέσπιση του 5ευρου στα Κέντρα Υγείας.
Πατούλης σε Άδωνι: Είσαι άσχετος και αγενής... (Video)

Σοβαρές εντάσεις πυροδοτεί για ακόμη μία φορά η πολιτική του υπουργού Υγείας, με αφορμή την θέσπιση του 5ευρου στα Κέντρα Υγείας.

Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας σε τηλεοπτική εκπομπή στον ΣΚΑΙ, σημειώθηκε έντονος διάλογος μεταξύ του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας κ. Γιώργου Πατούλη και του υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ χαρακτήρισε αγενή και άσχετο τον κ. Γεωργιάδη, τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται με τηλεοπτικά διαγγέλματα αλλά με ουσιαστικό διάλογο, ενώ υποστήριξε για ακόμη μία φορά, ότι αυτό που απαιτείται σήμερα στην υγεία είναι συναίνεση και έμφαση στον φτωχό και ανασφάλιστο. Με την πολιτική του Γεωργιάδη δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει, συνέχισε, προσθέτοντας ότι ο υπουργός είναι αγενής τόσο με τους γιατρούς και του ασφαλισμένους αλλά και άσχετος με ζητήματα μεταρρύθμισης, καθώς δεν κάθεται να συζητήσει με τους ανθρώπους της υγειονομικής αγοράς, ενώ επιπλέον, διαθέτει και άσχετους συμβούλους.

Όλα τα κόμματα στηλίτευσαν το γεγονός του 5ευρου, συνέχισε ο κ. Πατούλης, προσθέτοντας ότι κάθε τόσο ο κ. Γεωργιάδης βγαίνει και ανακοινώνει, πότε ένα 5 ευρο, πότε ένα 25 ευρο και τελικά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

http://www.youtube.com/watch?v=_SUI7_NpwGA&feature=youtu.be

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης, υποστήριξε την πολιτική του 5 ευρου, σημειώνοντας ότι δεν αποτελεί δική του απόφαση αλλά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Το 5 ευρο που θεσπίστηκε το 2011 επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, και 3ευρο επί εποχής Σημίτη, ήταν μέτρα που ίσχυαν όχι μόνο στα νοσοκομεία αλλά και στα Κέντρα Υγείας του ΙΚΑ – στον αγροτικό πληθυσμό δηλαδή- ενώ ουσιαστικά ουδέποτε εφαρμόστηκαν, υπογράμμισε.

Eξήγησε πως το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή μετά από έξι μήνες, όταν θα ολοκληρωθεί η συνένωση των πολυιατρείων. Σήμερα δεν μπορεί να εισπραχθεί από το ΠΕΔΥ, καθώς ο νέος φορέας δεν έχει ακόμη λογιστήρια, είπε, ενώ σε μία τακτική αναδίπλωσης, υπογράμμισε, ότι τελικά το 5ευρο θα εφαρμοστεί, όταν προσληφθούν οι οικογενειακοί γιατροί και όταν ισορροπήσει το σύστημα. Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ωστόσο πως το 5ευρω δεν επηρεάζει τη συνταγογράφηση, καθώς οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να λαμβάνουν συνταγές δωρεάν είτε στους 2,.500 συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ είτε στους 2.500 οικογενειακούς ιατρούς.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ακόμη, πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τα πολυιατρεία να πάρουν την συνταγογράφηση. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει νέο «χαράτσι», αλλά προκλήθηκε παρανόηση με την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, όπου γινόταν λόγος για «χαράτσι».

Τέλος κατά την προσφιλή του μέθοδο, ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε τον κ. Πατούλη ότι κάνει φασαρία διότι έρχονται εκλογές στον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας.