ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η «πονεμένη» ιστορία του 5 ευρου που πριν ήταν 3 ευρο και κάποτε 1000 δρχ.

Η ιστορία του 5 ευρου κρατάει αρκετά χρόνια και συγκεκριμένα από το 1991 όπου η Ν. Δημοκρατία θέσπισε το μέτρο των 1000 δρχ. και στην συνέχεια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε το ποσό αυτό σε 3 ευρο και 5 ευρο.
Η «πονεμένη» ιστορία του 5 ευρου που πριν ήταν 3 ευρο και κάποτε 1000 δρχ.

Όποιος παρακολουθεί από κοντά τα τεκταινόμενα στον χώρο της υγείας ίσως να μην εκπλαγεί με τον θόρυβο που έχει προκαλέσει η απόφαση να εφαρμοστεί το χαράτσιτων 5 ευρώ στον νέο φορέα της ΠΦΥ, στο ΠΕΔΥ.

Και αυτό, διότι η ιστορία ξεκινάει εδώ και αρκετά χρόνια από το 1991 συγκεκριμένα, επί θητείας Νέας Δημοκρατίας και πρόκειται πράγματι για μία σειρά από ανεκδιήγητες καταστάσεις όπου ξαφνικά θεσπίστηκε χαράτσι 1000 δραχμών, το οποίο στην συνέχεια έγινε 3 ευρο και κατέληξε 5 ευρο. Φυσικά ο μνημιονιακότερος υπουργός όλων των εποχών, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, όταν ανακοίνωσε την βούλησή του να εφαρμοστεί το 5 ευρο στα Κέντρα Υγείας, δεν μπορούσε ίσως να φανταστεί ότι θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου και θα δεχόταν την κατακραυγή τόσο των πολιτικών κομμάτων, όσο και των υγειονομικών φορέων.

Επιπλέον, οι εποχές του 1991 δεν είναι ίδιες με αυτές του 2012, 2013 και 2014 και ήδη οι ασφαλισμένοι έχουν πληρώσει πολύ ακριβά στο πετσί τους τις σκληρές και καταστροφικές πολιτικές του υπουργού Υγείας και της τρόικας.

Για τον λόγο αυτό ίσως, ο κ. Γεωργιάδης το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας, έσπευσε να αναδιπλωθεί και να ανακοινώσει ότι το 5 ευρο δεν θα εφαρμοστεί ακόμη, αλλά ίσως σε έξι μήνες, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η συνένωση και η αξιολόγηση των Πολυιατρείων, ενώ τώρα το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθώς δεν υπάρχουν λογιστήρια στο ΠΕΔΥ.

Ας δούμε όμως όλο το σκηνικό πως ξεδιπλώνεται από το 1991 μέχρι σήμερα και πως φθάσαμε από τις 1000 δρχ. στο 5 ευρο.

Το γνωστό «χιλιάρικο», που ισχύει απ' το 1991, αναπροσάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε 3 ευρώ, χωρίς να εξαιρεί απόρους, μετανάστες και ασφαλισμένους του ΟΓΑ, όπως ίσχυε μέχρι τότε.Σε μια πρωτοφανή και ανεκδιήγητη απόφαση είχε προχωρήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την αναπροσαρμογή των εξέταστρων στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

Πρόκειται για το γνωστό χιλιάρικο, που θέσπισε η ΝΔ το 1991 (ΦΕΚ 514/11.7.1991 Τεύχος Β΄) με την κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Π. Δελημήτσου, της υπουργού Υγείας- Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Γιαννάκου, και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Γ. Σούρλα.

Εκείνη η απόφαση προέβλεπε τα εξής: «Οι προσερχόμενοι εις τα εξωτερικά ιατρεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ασθενείς για εξέταση, καταβάλλουν 1.000 δραχμές ως αμοιβή εξέταστρων η οποία προκειμένου για ασφαλισμένους βαρύνει τον οικείο ασφαλιστικό φορέα. Εξαιρούνται οι οικονομικά αδύνατοι και λοιποί ανασφάλιστοι δικαιούμενοι δωρεάν περίθαλψης ασθενείς, οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, καθώς και οι προσερχόμενοι για επείγοντα περιστατικά ασθενείς».

Εκείνη την απόφαση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην συνέχεια την αναπροσάρμοσε στην τιμή των 3 ευρώ με απόφαση που υπέγραφαν οι υφυπουργοί Οικονομίας Γ. Φλωρίδης, Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος, Υγείας Εκτ. Νασιώκας και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτης, και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 53/23.1.2003.

Αξίζει να σημειωθεί για την ιστορία, ότι πέρα απ' την αύξηση κατά 2,22%, στην απόφαση αυτή, δεν υπήρχε η εξαίρεση για τους οικονομικά αδύνατους, τους ανασφάλιστους, τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και όσους μεταφέρονταν επειγόντως στο νοσοκομείο.

Είχε βέβαια προηγηθεί η ετσιθελική επιβολή - κυρίως από το ΙΚΑ - της πληρωμής στα επείγοντα περιστατικά και η είσπραξη μετά από το Ταμείο.Να θυμίσουμε, ότι οι ίδιοι υπουργοί και υφυπουργοί είχαν υπογράψει κοινή απόφαση - με κάποιες εξαιρέσεις - για την αμοιβή τριών ευρώ στα Κέντρα Υγείας, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1223/20.9.2003.Ομως, μετά την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε - και λόγω των προεκλογικών αναγκών - ο υφυπουργός Υγείας Εκτωρ Νασιώκας έστειλε εγκύκλιο με ημερομηνία 1.10.2002, στην οποία ανέφερε ότι η υπουργική απόφαση «δεν έχει τεθεί σε ισχύ» αλλά ότι «θα τεθεί σε ισχύ μόλις τα Κέντρα Υγείας αποκτήσουν οργανωτική αυτοτέλεια και υπηρεσία είσπραξης των εξέταστρων».

Στις 4.1.2011 ο Ανδρέας Λοβέρδος, Υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ, έστειλε εγκύκλιο με την οποία προέβλεπε: “Όλοι όσοι προσέρχονται για εξέταση στα τακτικά πρωινά εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και στα Κέντρα Υγείας καταβάλλουν από 1-1-2011 αμοιβή πέντε (5) ευρώ ως αμοιβή εξετάστρων.”

Από αυτήν την καταβολή εξαιρούνται μόνο:

1. Οι προσερχόμενοι ως επείγοντα περιστατικά

2. Οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας (απαραίτητη η προσκόμιση του βιβλιαρίου ή πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ)

3. Οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο αλλοδαποί, με την επίδειξη του Δελτίου Ταυτότητας πρόσφυγα ή του Δελτίου αιτήσαντος ασύλου αλλοδαπού σε ισχύ.

Επιπλέον για τα Κέντρα Υγείας εξαιρούνται της καταβολής:

1. Τα προσερχόμενα στα Κέντρα Υγείας Α.Μ.Ε.Α. που έχουν πιστοποιημένο αρμοδίως ποσοστό αναπηρίας 67%, προσκομίζοντας το πιστοποιητικό και την αστυνομική τους ταυτότητα.

2. Τα προσερχόμενα στα Κέντρα Υγείας άτομα που πιστοποιημένα πάσχουν από κάθε μορφή μεσογειακής αναιμίας, αιμορροφιλία, νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή μεταμοσχευθέντες νεφροπαθείς, σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας (AIDS) και προσκομίζουν για τα ανωτέρω ιατρική βεβαίωση σε ισχύ ότι παρακολουθούνται από ειδική μονάδα Νοσηλευτικού Ιδρύματος λόγω της παθήσεώς τους, πλέον της αστυνομική τους ταυτότητας.

3. Οι προσερχόμενοι στα Κέντρα Υγείας τυφλοί που προσκομίζουν βεβαίωση ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα τυφλών (ή κάρτα αναπηρίας όπου εφαρμόζεται), πλέον της αστυνομική τους ταυτότητας.

Διαβάστε επίσης

Ταρίφα 5 ευρώ για την επίσκεψη στο ΠΕΔΥ

«Μαχαίρι» του ΕΟΠΥΥ σε 100 ιατρικές εξετάσεις και όρια στις τομογραφίες

Η οδύσσεια των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στο κυνήγι αναζήτησης γιατρού

Πατούλης σε Άδωνι: Είσαι άσχετος και αγενής... (Video)