ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΙΣΠ: να παρέμβει ο Πρωθυπουργός για την μεταρρύθμιση & τα ληξιπρόθεσμα

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού για το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση στην υγεία απέτυχε, ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά.
ΙΣΠ: να παρέμβει ο Πρωθυπουργός για την μεταρρύθμιση & τα ληξιπρόθεσμα

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό, με την οποία κάνει γνωστό την μεγάλη αταξία που επικρατεί στις ληξιπρόθεσμες οφειλές και ειδικότερα στα χρέη που οφείλει ο Οίκος Ναύτου, απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, ζητώντας εκ νέου την παρέμβασή του.

Ο ΙΣΠ ζητά όμως την παρέμβαση του κ. Αντώνη Σαμαρά επίσης, και για το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση στην υγεία απέτυχε, προειδοποιώντας τον υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, να μην προσπαθήσουν να παρουσιάσουν έργο οικονομίας-πλεόνασμα από την μη πληρωμή-αποπληρωμή των Ιατρών, αποκρύπτοντας λανθασμένες οικονομικές πολιτικές-προϋπολογισμούς-«κακοδιαχείριση» εις βάρος του Ιατρικού Κόσμου.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «Σας γνωρίζουμε ότι το θέμα της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ (και των Ασφαλιστικών Ταμείων που ενσωματώθηκαν σε αυτόν), παρά την προσωπική σας παρέμβαση τον Αύγουστο του 2013 για την αποπληρωμή τους ως 31-12-2013, δεν έχει τακτοποιηθεί.Ειδικότερα όσον αφορά τον Οίκο του Ναύτου, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Σας γνωρίζουμε ότι: Τιμολόγια που είχαν ζητηθεί και εκδοθεί από τους Ιατρούς για ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2011, επιστρέφονται απλήρωτα και μάλιστα με απλό (!) ταχυδρομείο, χωρίς προοπτική αποπληρωμής.Το ίδιο ισχύει και για άλλα Ταμεία (πχ. ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, ΤΑΥΤΕΚΩ)».

Ο ΙΣΠ, ζητά από τον πρωθυπουργό εκ νέου να παρέμβει, διότι όπως αναφέρει, ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, δεν έδωσε λύση και αποποιήθηκε τις ευθύνες του χωρίς να δεσμευτεί πότε και πώς θα γίνει η αποπληρωμή.

Εξάλλου σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΠ, καταγγέλει την μη πληρωμή των εργαστηριακών πράξεων του ΕΟΠΥΥ που έχουν εκτελεστεί το 2013, (οι οποίες εκτός των Ιατρικών υπηρεσιών απαιτούν και την κατανάλωση αντιδραστηρίων και υλικών μηχανημάτων κλπ.), για τις οποίες δεν έχει γίνει καμία ενέργεια, διότι δεν έχει δοθεί εντολή για εκκαθάριση και πληρωμή, ενώ θέλουν να επιβάλουν rebate, claw back και έλεγχο από ιδιωτικές εταιρείες που θα επιβαρύνει τους Ιατρούς. Για δε τις κλινικές εξετάσεις ενώ έχουν γίνει εκκαθαρίσεις, όπως μας ενημέρωσαν δεν έχουν δοθεί εντολές πληρωμής.Καταγγέλλουμε, όπως αναφέρει ο ΙΣΠ, την εργασιακή εκμετάλλευση που απορρέει από τις ανωτέρω πράξεις-ενέργειες-εντολές του Υπουργού Υγείας και της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ. Ουδεμία απάντηση μας έχει δοθεί παρά τις επανειλημμένες έγγραφες και προφορικές επαφές μας, κάτι που αποδεικνύει τον «εμπαιγμό» μας.

Καταλήγοντας ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, προειδοποιοί τον Υπουργό Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να μην προσπαθήσουν να παρουσιάσουν έργο οικονομίας-πλεόνασμα από την μη πληρωμή-αποπληρωμή των Ιατρών, αποκρύπτοντας λανθασμένες οικονομικές πολιτικές-προϋπολογισμούς-«κακοδιαχείριση» εις βάρος του Ιατρικού Κόσμου, που καθημερινά δίνει αγώνα επιβίωσης παρέχοντας απλήρωτες Ιατρικές υπηρεσίες, προκειμένου να καλύψει την «απουσία» του Κράτους από την Περίθαλψη του Ελληνικού Λαού, που έχει την υποχρέωση να του παρέχει. Βεβαίως τις λάθος πολιτικές το Υπουργείο Υγείας τις μετονομάζει «μεταρρύθμιση». Επειδή λοιπόν η «μεταρρύθμιση» είναι σαφές ότι απέτυχε, ζητάμε από τον Πρωθυπουργό της χώρας για μία ακόμα φορά να παρέμβει.