ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τα νοσοκομεία ασφυκτιούν & οι εργαζόμενοι ξανά στους δρόμους

Σε κατάσταση ασφυξίας βρίσκονται πλέον τα περισσότερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, μετά το ξεκίνημα των Πολυιατρείων του νέου φορέα ΠΕΔΥ, το οποίο ωστόσο παραπαίει με τόσο μεγάλες ελλείψεις που εμφανίζει.
Τα νοσοκομεία ασφυκτιούν & οι εργαζόμενοι ξανά στους δρόμους

Σε κατάσταση ασφυξίας βρίσκονται πλέον τα περισσότερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, μετά το ξεκίνημα των Πολυιατρείων του νέου φορέα ΠΕΔΥ, το οποίο ωστόσο παραπαίει με τόσο μεγάλες ελλείψεις που εμφανίζει.

Ήδη το μεγαλύτερο νοσηλευτήριο της Αττικής η επονομαζόμενη και ναυαρχίδα του συστήματος ο Ευαγγελισμός, βρίσκεται στα όριά του, όπως αναφέρει στο on Med.gr ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων κ. Ηλίας Σιώρας. Οι σκηνές που εκτυλίσσονται καθημερινά στο νοσοκομείο, τονίζει, θυμίζουν διαρκώς εξωτερικά ιατρεία, τα οποία δεν παύουν να έχουν σχεδόν ποτέ ησυχία. «Η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων, οι ελλείψεις τόσο σε υλικά όσο και ανθρώπινο δυναμικό και το τεράστιο κύμα των πολιτών που επισκέπτονται τα δημόσια νοσοκομεία αποτελούν καθημερινό φαινόμενο της υγείας εν έτι 2014 και με υπουργό Υγείας τον ανάλγητο κ. Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος συρρικνώνει διαρκώς τις δαπάνες της υγείας με τραγικές συνέπειες για την δημόσια υγεία», τονίζουν οι γιατροί από όποιο πολιτικό μετερίζι και εάν προέρχονται.

Όμως τον κ. Σιώρα απασχολεί ένα άλλο ζήτημα επίσης, αυτό της κινητικότητας των οδηγών των ασθενοφόρων αλλά και των γιατρών του ΙΚΑ που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα. Οι οδηγοί είναι γύρω στους 8 και οι γιατροί του ΙΚΑ 50. Για τον λόγο αυτό, την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των οδηγών και των γιατρών υπό το άγρυπνο μάτι του Σωματείου των Εργαζομένων, ενώ σήμερα θα γίνει σύσκεψη με εργαζόμενους στα εργολαβικά συνεργεία. Την Δευτέρα το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Χειρουργικό και το μεσημέρι στα Επείγοντα, ενώ την Τρίτη το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Επείγοντα μαζί με μαζικούς φορείς της περιοχής.Οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού όπως και όλοι οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων, θα συμμετάσχουν στην Γενική Απεργία της ερχόμενης Τετάρτης 9 Μαρτίου.

Μία ημέρα νωρίτερα, την Τρίτη 8 Απριλίου δηλαδή, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά, θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.). Οι γιατροί αντιδρούν στην υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που έχει φέρει τα δημόσια νοσοκομεία σε οριακή κατάσταση, με μεγάλες ελλείψεις, στην παράταση της 5ετούς θητείας των γιατρών για ένα χρόνο προτού μονιμοποιηθούν και στην κινητικότητα των γιατρών απ' τα νοσοκομεία του πρώην ΙΚΑ. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, να σημειωθεί μετά τη συγχώνευση των νοσοκομείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, περισσότεροι από 200 γιατροί και οδοντίατροι μετακινήθηκαν στα δημόσια νοσοκομεία με τις εργασιακές σχέσεις που είχαν πριν. Δηλαδή 5,5 ώρες εργασίας και διατήρηση του ιδιωτικού ιατρείου. Με τροπολογία που ψηφίστηκε στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο, από την ερχόμενη Τρίτη 8 Απριλίου, το παραπάνω ιατρικό προσωπικό μπαίνει για ένα μήνα σε διαθεσιμότητα.

Όμως σε αγωνιστικές παρεμβάσεις προχωρούν τις επόμενες μέρες μέχρι και την απεργία στις 9 Απριλίου και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων μετά από Γενικές Συνελεύσεις ή αποφάσεις των σωματείων.

Στο Ασκληπιείο Βούλας, αποφασίστηκαν καθημερινές 4ωρες στάσεις εργασίας (7 - 11 π.μ.) έως και τις 8/4. Σήμερα θα γίνει ενημέρωση των κατοίκων των Νότιων προαστίων, αύριο, Παρασκευή, ενημέρωση των ασθενών στη γενική εφημερία, τη Δευτέρα ξανά ενημέρωση των κατοίκων και την Τρίτη το πρωί συγκέντρωση στην κάτω πύλη του νοσοκομείου. Επίσης, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα.

Στο «Σωτηρία» έγινε χθες το πρωί κινητοποίηση εργαζομένων και οδηγών του νοσοκομείου ενάντια στη διαθεσιμότητα και για τα προβλήματα του νοσοκομείου.

Στο ΨΝΑ (Δαφνί) αποφασίστηκε στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) την Παρασκευή και συγκέντρωση στη λεωφόρο Καβάλας.

Επίσης, χθες οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» έκαναν αποκλεισμό του εισπρακτικού μηχανισμού των εξωτερικών ιατρείων και ανοιχτή συνέλευση στο χώρο των εξωτερικών ιατρείων. Παλεύουν για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και συνεχίζουν τον αγώνα τους με 24ωρη απεργία σήμερα, Πέμπτη, στα χειρουργεία και αύριο Παρασκευή, στα εξωτερικά ιατρεία.

Τέλος, το Σωματείο Εργαζομένων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου καταγγέλλει ότι η συρρίκνωση των μαιευτικών - γυναικολογικών κλινικών και η μεταφορά τους από τον 3ο όροφο στον 4ο όροφο εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των γυναικών και των νεογέννητων.