ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αλαλούμ και επικίνδυνες καταστάσεις με το νέο κύμα διαθεσιμότητας

Ένα απίστευτο αλαλούμ ταλαιπωρίας και φόρτισης αρχικά για τους ασθενείς και σχεδόν ταυτόχρονα για τους γιατρούς και του Οδηγούς των νοσοκομείων, έχει δημιουργήσει το νέο κύμα της διαθεσιμότητας που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έναν περίπου μήνα.
Αλαλούμ και επικίνδυνες καταστάσεις με το νέο κύμα διαθεσιμότητας

Ένα απίστευτο αλαλούμ ταλαιπωρίας και φόρτισης αρχικά για τους ασθενείς και σχεδόν ταυτόχρονα για τους γιατρούς και του Οδηγούς των νοσοκομείων, έχει δημιουργήσει το νέο κύμα της διαθεσιμότητας που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έναν περίπου μήνα.

Το νέο αυτό κύμα- κατ επιταγή του μνημονιακού, όπως καταγγέλλεται από τους υγειονομικούς φορείς υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη - δοκιμάζει τις αντοχές 650 οδηγών νοσοκομείων και 250 γιατρών που εργάζονταν σε νοσοκομεία του ΙΚΑ σε όλη την Ελλάδα.

Αποτέλεσμα της καινούριας κατάστασης, είναι ένα απίστευτο αλαλούμ το οποίο διεξάγεται σε πολλά νοσοκομεία και ήδη δείχνει τον δρόμο των ιδιωτών που όπως φαίνεται θα αναλάβουν τα ηνία της μεταφοράς τόσο ασθενών, όσο και άλλων υπηρεσιών, όπως ιματισμού, μεταφοράς βιολογικού υλικού κλπ.

Ήδη, όπως σημειώνει στο on Med,.gr ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στον Ευαγγελισμό, κ. Ηλίας Σιώρας, βλέπουμε βιολογικά υλικά (όπως αίματα, πλάσματα κλπ) να μεταφέρονται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, μέσω ιδιωτικής εταιρείας. Ιδιωτικά ασθενοφόρα επίσης, εκτελούν δρομολόγια στο Ασκληπιείο της Βούλας ακόμη και από το ένα κτίριο στο άλλο. Στην Πολυκλινική Αθηνών και στο Οφθαλμιατρείο της Αθήνας, σύμφωνα πάντα με τον κ. Σιώρα, διακινούνται με φορτηγά Δημόσιας Χρήσης ιματισμός αλλά και αποστειρωμένο υλικό.

Την ίδια ώρα και το νοσοκομείο των Αγίων Αναργύρων βρίσκεται σε κατάρρευση με την διαθεσιμότητα των 85 γιατρών. Παράλληλα βασικές και καίριες ειδικότητες όπως ορθοπεδικοί και πλαστικοί χειρουργοί, δεν υπάρχουν πλέον. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το νοσοκομείο αυτό, χτίστηκε αρχικά ως ογκολογικό ωστόσο ποτέ δεν λειτούργησε πλήρως και τελικά μετατράπηκε σε Γενικό και γενικής εφημερίας. Αποτελεί δε ειρωνεία, όπως αναφέρουν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του νοσηλευτηρίου, ότι «χτίστηκε ακριβώς μετά τους σεισμούς και όλοι ήταν υπερήφανοι διότι έλεγαν ότι οικοδομήθηκε με χρήματα της ΕΕ. Άραγε θα επαίρονται τώρα που το νοσοκομείο κλείνει από αυτούς το έχτισαν;»
Η κατάσταση είναι οριακή και εμείς τουλάχιστον αυτό που θα λέγαμε είναι πως με μία τόσο πιεσμένη κατάσταση, ευχόμαστε απλά να μην γίνουν λάθη τα οποία θα αποδειχθούν μη αναστρέψιμα για τους ασθενείς.


Η εκτίμηση του κ. Ηλία Σιώρα για το τι μέλλει γενέσθαι με το νέο αυτό κύμα διαθεσιμότητας, είναι ότι οι 650 οδηγοί των νοσοκομείων θα προωθηθούν στο ΕΚΑΒ ενώ αρκετοί γιατροί από τους 250 θα αποχωρήσουν τελικά από το σύστημα.

Όπως αναφέρουν δε χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Πιερίας, « το προσωπικό του ΕΚΑΒ, από το οποίο αναστέλλονται όλες οι άδειες, δεν αρκούσε για τα επείγοντα περιστατικά. Πόσο μάλλον για το επιπλέον έργο που καλείται να επιτελέσει. Πλέον, καλούμαστε να μεταφέρουμε ως και φαγητά και σεντόνια την ώρα που θα ξεψυχάει κάποιος συμπολίτης μας που θα έχει τραυματιστεί βαριά σε τροχαίο ή θα έχει υποστεί έμφραγμα, εγκεφαλικό και γενικώς θα κινδυνεύει η ζωή του. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η αναπόφευκτη καθυστέρηση των ασθενοφόρων, με τραγικές συνέπειες για τη ζωή όλων.

Ζητούμε την κατανόηση σας έως ότου αποδεχθεί ο υπουργός το αίτημα μας για διάλογο. Υπάρχουν βιώσιμες λύσεις και προτάσεις, βούληση χρειάζεται και διάθεση για συνεργασία. Η προχειρότητα τους και η παντελής έλλειψη βιώσιμου σχεδίου για μία ακόμη φορά τρομάζει. Ας φροντίσουμε προσωρινά λοιπόν να γίνεται συνετή χρήση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ».

Διαβάστε ακόμη:


Μαζική προσφυγή στα δικαστήρια των γιατρών για ακύρωση της διαθεσιμότητας

«Καταρρέει» το Σισμανόγλειο λόγω της διαθεσιμότητας 61 γιατρών




Εξηγήσεις στη Βουλή θα δώσει ο Άδωνις για τη διαθεσιμότητα

Εκτός εφημερίας οι Αγ. Ανάργυροι, σε κίνδυνο οι καρκινοπαθείς

Διώχνουν νεφροπαθείς από το «Αγ. Όλγα», λόγω διαθεσιμότητας των γιατρών

“Κινητικότητα” για καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς από σήμερα, λόγω διαθεσιμότητας των γιατρών