ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κοινό ευρωπαικό ζήτημα το θέμα της μετανάστευσης

Είναι επιτακτική ανάγκη να αυξηθούν τα κονδύλια  σε όλες τις χώρες, προκειμένου να μπορέσουν οι κυβερνήσεις να διαχειρισθούν το δύσκολο ζήτημα της μετανάστευσης.
Κοινό ευρωπαικό ζήτημα το θέμα της μετανάστευσης

Κοινό Ευρωπαϊκό και όχι μόνο μιας χώρας είναι το ζήτημα της μετανάστευσης, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Για τον λόγο αυτόν, είναι επιτακτική ανάγκη να αυξηθούν τα κονδύλια σε όλες τις χώρες, προκειμένου να μπορέσουν οι κυβερνήσεις να διαχειρισθούν το δύσκολο και ευαίσθητο αυτό ζήτημα. Είναι βέβαιο, ότι οι χώρες δεν μπορούν μόνες τους να αντιμετωπίσουν και να διαχειρισθούν το θέμα αυτό. Να σημειωθεί ότι η παράνομη μετανάστευση, έχει κοστίσει στην χώρα μας την τελευταία 10ετία 150 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο Ζάππειο μαζί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Tonio Borg στα πλαίσια της συνόδου των υπουργών Υγείας της ΕΕ.

Το 2013 ζήτησα καταγραφή από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης, για να δούμε πόσο περίπου κοστίζουν οι μετανάστες στα νοσοκομεία, στα δημόσια νοσοκομεία, και η καταγραφή έγινε με την εξής βάση: Ποια χρηματικά ποσά δεν είχαν καταλογιστεί σε ασθενείς που δεν είχαν ούτε ταυτότητα, ούτε ΑΜΚΑ, ούτε ΑΦΜ. Γιατί όπως είπαμε, είναι και πολλοί ανασφάλιστοι που τους έχουν χρεώσει και δεν πλήρωσαν, αυτοί έχουν ταυτότητα, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Για το 2013 το ποσό αυτό στο σύνολο ήταν περίπου 20.000.000. Υπολογίζουμε, αν το δούμε σε δεκαετία και με δεδομένο ότι έχει αυξητική τάση συν τω χρόνω, είναι γύρω στα 150.000.000 στη δεκαετία».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος από την πλευρά του, ανακοίνωσε την δημιουργία ενός νέου Ταμείου στην ΕΕ για το άσυλο την μετανάστευση και την ένταξη των μεταναστών σε αυτό, Το κονδύλι που θα χρησιμοποιηθεί για την πρωτοβουλία αυτή, ανέρχεται σε 3 δις ευρώ.

Ο κ. Borg αναφέρθηκε με ιδιαίτερη ζέση στο θέμα της μετανάστευσης, προσθέτοντας: «Εγώ είμαι από χώρα της Μεσογείου (σ.σ. Μάλτα). Ήμουν Υπουργός Μετανάστευσης για 10 χρόνια και ήμουν εκεί όταν ξεκίνησε το πρόβλημα. Όχι ότι δεν υπήρχε νωρίτερα, πάντα υπήρχε. Από το 2002 όμως και μετά είχαμε όξυνση του προβλήματος. Αυξήθηκαν οι αριθμοί των αφίξεων στην Ελλάδα, Μάλτα, Ιταλία, Ισπανία κλπ».

«Δεν είναι ασθένεια ο μετανάστης και να τον γιατρέψουμε. Πρέπει να θεραπεύσουμε τις ασθένειες των μεταναστών και ταυτόχρονα, να προστατεύσουμε την υγεία των δικών μας πολιτών με την σωστή ιατρική έρευνα και το screening» επεσήμανε ο κ. Borg, προσθέτοντας ακόμη, ότι για τον λόγο αυτό, «θα πρέπει να έχουμε μια ομάδα εργασίας με βάση τους κανόνες που έχει η Επιτροπή για την ασφάλεια την υγειονομική για να θεσπιστούν κατευθυντήριες γραμμές».