ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Εργαστηριακοί γιατροί: εκρηκτικό κλίμα στον διάλογο για τις συμβάσεις

Εργαστηριακοί γιατροί: εκρηκτικό κλίμα στον διάλογο για τις συμβάσεις
Στα κάγκελα για ακόμη μία φορά βρίσκονται οι γιατροί με αφορμή τον διάλογο για τις συμβάσεις που πραγματοποιείται το τελευταίο διάστημα.

 

Στα κάγκελα για ακόμη μία φορά βρίσκονται οι γιατροί με αφορμή τον διάλογο για τις συμβάσεις που πραγματοποιείται το τελευταίο διάστημα.

 

Χθες, η Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης σε συνάντηση μακράς διαρκείας που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κρατήθηκε με νύχια και με δόντια προκειμένου να μην τα βροντήξει.

Όπως είναι γνωστό, στις 30 Απριλίου ήταν η καταληκτική ημερομηνία για τις συμβάσεις των κλινικών και εργαστηριακών γιατρών, για τις οποίες ωστόσο, ο ΕΟΠΥΥ έδωσε παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου.  Οι επικεφαλής της Πανελλήνιας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης (μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχ. Βλασταράκος, ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης και η πρόεδρος του ΙΣΠ κυρία Βαρβάρα Ανεμοδουρά) προσπάθησαν να πείσουν με κάθε τρόπο την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να κλείσει το ζήτημα με τις συμβάσεις, ωστόσο όπως όλα δείχνουν το θέμα παραμένει ανοικτό.

Ο υπουργός Υγείας και ο υφυπουργός κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Αντώνης Μπέζας, επιμένουν στο γεγονός ότι ο συμβεβλημένος γιατρός δεν θα πρέπει να αρνείται να δεχθεί ασθενείς, ακόμη και εάν έχει ξεπεράσει το πλαφόν των επισκέψεων, πρόταση με την οποία διαφωνεί ο κλάδος. Ακόμη, επιμένουν στην καταβολή των δύο χαρατσιών clawback και rebate, κάτι με το οποίο διαφωνεί ριζικά ο κλάδος, αφού όσον αφορά στους κλινικούς γιατρούς, παραμένουν απλήρωτοι από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Ένα άλλο ζήτημα με το οποίο είναι έξαλλοι οι επικεφαλής της Επιτροπής, είναι το θέμα του προυπολογισμού το οποίο τόσο για τα εργαστήρια, όσο και για τις Κλινικές, ανέρχεται για το 2014 στα 328 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Απρίλιο, ο προυπολογισμός έχει φθάσει ήδη τα 47 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του χρόνου, να υπάρχει κίνδυνος ο κλάδος να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων.

Πρόκειται για έναν αυτοκτονικό προυπολογισμό, τονίζουν εκπρόσωποι της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, ο οποίος δεν επαρκεί και είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γιατροί χαρακτηρίζουν τον διάλογο για τις συμβάσεις άστοχο, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιδιώκει να κερδίσει χρόνο με κάθε τρόπο για να περάσει την δική της γραμμή που είναι και πάλι μειώσεις.

Άλωστε οι περικοπές δεν είναι κάτι καινούριο σε αυτήν την κυβέρνηση. Οι μνημονιακές πολιτικές που έχει υπηρετήσει με τόση αφοσίωση η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ειδικότερα ο μνημονιακός κ. Άδωνις Γεωργιάδης έχουν δημιουργήσει ζοφερό κλίμα στην υγεία και την περίθαλψη του κόσμου. Στα εκατοντάδες σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα χρόνια της κρίσης, τώρα έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη ζήτημα, αυτό των συμβάσεων μεταξύ υπουργείου Υγείας και παρόχων υγείας, με τελικό αποδέκτη τον ασφαλισμένο. Για τον λόγο αυτό, η Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης θα πραγματοποιήσει Συμβούλιο την Παρασκευή προκειμένου να συζητήσει ενδελεχώς το θέμα, ενώ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος το Σάββατο θα πραγματοποιήσει έκτακτη Γενική Συνέλευση.

Διαβάστε ακόμη:

Παράταση συμβάσεων ΕΟΠΥΥ με παρόχους υγείας έως 30/6/14


Επιστολή ΙΣΠ σε Σαμαρά για τις πληρωμές των γιατρών

BEST OF NETWORK

Εισφορά αλληλεγγύης: Ποιοι και πόσα κερδίζουν από το «πάγωμα» του φόρου

Δώρο Χριστουγέννων: Τι ισχύει για όσους βγήκαν σε αναστολή - Πώς θα το λάβετε

Κορονοϊός - Απαγόρευση κυκλοφορίας: Έτσι θα μετακινηθείτε νόμιμα μετά τα μεσάνυχτα - Δείτε το έντυπο

Οργή στις ΗΠΑ για Ερντογάν: Αν δοκιμάσατε τους S-400 θα υποστείτε τις συνέπειες

Δίκη Χρυσής Αυγής: Πώς πέρασαν το πρώτο βράδυ στη φυλακή «διευθυντήριο» και Ρουπακιάς

Αγωνία για την εξαφάνιση της 19χρονης Άρτεμις - Πού εντοπίστηκε το τελευταίο στίγμα του κινητού της

Ελληνοτουρκικά: Η προετοιμασία και η ανησυχία για μετατόπιση του πεδίου της κρίσης 

Κορονοϊός: Μάσκα παντού από σήμερα - Το παρασκήνιο της απόφασης για νέα αυστηρά μέτρα

Κορονοϊός: «Χαλαρά»! Απίστευτες εικόνες συνωστισμού στη Θεσσαλονίκη

Ανοιξιάτικος ο καιρός το Σάββατο - Βροχές και καταιγίδες την Κυριακή (χάρτες)

Οι τέσσερις φορές στη Μεταπολίτευση που κατατέθηκε πρόταση μομφής κατά υπουργού

Αναδρομικά: Πληρώθηκαν οι πρώτοι συνταξιούχοι - Από Δευτέρα (26/10) το δεύτερο κύμα πληρωμών