ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πανεπιστημιακοί σε θέσεις Δ/ντών Ιατρικής Υπηρεσίας ΕΣΥ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν η  Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) και ένας γιατρός ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική
Πανεπιστημιακοί σε θέσεις Δ/ντών Ιατρικής Υπηρεσίας ΕΣΥ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) και ένας γιατρός ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση του υπουργού κ. Γεωργιάδη, με την οποία πανεπιστημιακοί γιατροί μπορούν να γίνονται διευθυντές ιατρικής υπηρεσίας ΕΣΥ.


Η απόφαση αυτή, όπως είναι αναμενόμενο, ανοίγει νέο μέτωπο στο χώρο της Υγείας, καθώς οι πανεπιστημιακοί γιατροί του ΕΣΥ θα έχουν το δικαίωμα να αναλαμβάνουν τα καθήκοντα του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, στο οποίο υπηρεστούν.


Η ΕΙΝΑΠ αναφέρει ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στα νοσοκομεία του ΕΣΥ προβλέπει ότι μόνον οι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για την θέση διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας, κάτι το οποίο δεν ισχύει για τους γιατρούς - μέλη ΔΕΠ (καθηγητές Πανεπιστημίων).


Στο κείμενο της προσφυγής επισημαίνεται ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στο άρθρο 4 του Συντάγματος, το οποίο καθιερώνει την ισότητα και στην συνταγματική αρχή της αξιοκρατίας και της ελεύθερης πρόσβαση και σταδιοδρομίας κάθε Έλληνα πολίτη στις δημόσιες θέσεις «κατά το λόγο της προσωπικής του αξίας».