ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΙΣΑ: στηρίζει τις επισχέσεις - προσφεύγει στο ΣτΕ ξανά για τον πλαφόν

Σε κλίμα παραζάλης βρίσκεται πλέον ο ιατρικός κόσμος, με την επαναφορά του πλαφόν συνταγογράφησης, με το οποίο σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους.
ΙΣΑ: στηρίζει τις επισχέσεις - προσφεύγει στο ΣτΕ ξανά για τον πλαφόν

Σε κλίμα παραζάλης βρίσκεται πλέον ο ιατρικός κόσμος, με την επαναφορά του πλαφόν συνταγογράφησης, με το οποίο σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους.


Για τον λόγο αυτόν, τόσο ο ΙΣΑ όσο και ο ΠΙΣ ετοιμάζονται να προσφύγουν εκ νέου στην Δικαιοσύνη.


Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει ότι «καθώς φαίνεται, στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για το κράτος και η αύξησή της για τον ασφαλισμένο, ο οποίος θα αναγκάζεται να πληρώνει από την τσέπη του εξ ολοκλήρου τη δαπάνη των φαρμάκων του που «κόβει» ο ΕΟΠΥΥ, από τη στιγμή που ο γιατρός του έχει υπερβεί το μηνιαίο επιτρεπτό όριο και δεν δύναται να συνταγογραφήσει την απαραίτητα θεραπεία για το υπόλοιπο του μήνα. Δηλαδή, με την τροπολογία που επίκειται να ψηφιστεί, έρχεται ξανά ένα μέτρο που βλάπτει κυρίως τον ασφαλισμένο, διότι ο γιατρός οφείλει να υποδείξει τη φαρμακευτική αγωγή και τις εξετάσεις που χρειάζεται ο ασφαλισμένος, και μετά το βάρος μετακυλύεται στον ίδιο τον ασθενή να βρει τρόπο να αγοράσει τα φάρμακα του και να πληρώσει τις εξετάσεις που του έκοψε ο ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για ένα μέτρο πολύ άδικο, σύμφωνα με τον ΙΣΑ, όταν ο ασφαλισμένος πληρώνει τη συμμετοχή του κάθε μήνα αδρά, και ο ΕΟΠΥΥ τον υποχρεώνει να ξαναπληρώνει και φάρμακα και εξετάσεις επιπλέον, επειδή δε βγαίνουν οι λογιστικοί του σχεδιασμοί».


Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θα προσφύγει εκ νεου στη δικαιοσύνη και θα διεκδικήσει ξανά την κατάργηση της τροπολογίας, αν ψηφιστεί η επαναφορά του πλαφόν. Είμαστε υπέρ του εξορθολογισμού και της εξυγίανσης της υγείας, αλλά με τρόπους που δεν θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους και δε θα διακινδυνεύσουν την υγεία τους. Οι ασθενείς δε θεραπεύονται με λασπολογίες περί «κάποιων κακών υπερσυνταγογράφων που πρέπει να τιμωρηθούν». Αυτά αποτελούν μόνο επικοινωνιακά τεχνάσματα καθολικής αμαύρωσης του ιατρικού σώματος, που μόνο στόχο έχουν, να δικαιολογήσει ο ΕΟΠΥΥ την οικονομική επιβάρυνση που μετακυλύει στην τσέπη των ασφαλισμένων του!!
«Δεν υπάρχουν καθ ολοκληρία συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, υπολειτουργούν ηδη τα ΠΕΔΥ, τώρα έρχεται και το πλαφόν….αυτός που θα την πληρώσει είναι ο ασθενής πολίτης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης


Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί με τους εξής τρόπους:


1) μέσα από τη συμμόρφωση όλων των γιατρών στη συνταγογράφηση βάσει διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines), η οποία θα βασιστεί στα διεθνή Θεραπευτικά και Διαγνωστικά Πρωτόκολλα, όπως αυτά εφαρμόζονται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που εδώ και χρόνια έχουν να επιδείξουν και να αποδείξουν μια αποδοτική και ασφαλή φαρμακευτική πολιτική με το χαμηλότερο κόστος και το μεγαλύτερο όφελος για τον ασθενή.


Τα Θεραπευτικά και Διαγνωστικά Πρωτόκολλα πρέπει να συσταθούν και στην Ελλάδα άμεσα και να εκπαιδευτούν οι γιατροί μας στη χρήση τους. Μόνο κατά αυτό τον τρόπο, θα εξορθολογιστεί η φαρμακευτική δαπάνη και θα έχουμε έναν κοινό παρονομαστή ανά ασθένεια και ανα κατηγορία φαρμάκου που θα αποτελεί τον κατευθυντήριο άξονα καθορισμού της θεραπευτικής επιλογής σε εξατομικευμένο επίπεδο και θα διασφαλίζει τη διαδικασία αυτοελέγχου του κάθε γιατρού με επιστημονικά κριτήρια!!


2) μέσα από την τιμωρία της ανεξέλεγκτης παρανομίας χορήγησης συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, ένα ελληνικό φαινόμενο μοναδικό στην Ευρώπη, κατά το οποίο, ο ασθενής αυτοϊάται με το φάρμακο που ο ίδιος αποφασίζει να αγοράζει χωρίς ιατρική εξέταση και στη συνέχεια παρακαλεί το γιατρό του να το γράψει σε συνταγή για να μην το πληρώσει…


3) μέσα από εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού για ορθολογικότερη χρήση φαρμάκων, κυρίως αντιβιοτικών, αλλά και πολλών OTC (μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων) σκευασμάτων, των οποίων η κατανάλωση είναι ανεξέλεγκτη και επιτείνει την κουλτούρα υπερκατανάλωσης φαρμάκων του ελληνικού λαού


4) εκτός από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, για την οποία ο ιατρικός κόσμος πολλά χρόνια αγωνιζόταν, πολύ σημαντικός παράγοντας στην εξοικονόμηση της υγειονομικής δαπάνης είναι η εφαρμογή ελεγκτικών μηχανισμών σε όλα τα διοικητικά επίπεδα των υπηρεσιών Υγείας.

Ο ΙΣΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ


Εν τω μεταξύ, ο ΙΣΑ στηρίζει τις επισχέσεις των κλινικοεργαστηριακών γιατρών που έχουν εξαγγείλει για τις 12 Μαίου.


Αναφέρει χαρακτηριστικά:


«Ο κλειστός προϋπολογισμός των 328 εκατομμυρίων ευρώ που έχει προβλεφθεί το 2014 για το ετήσιο σύνολο των εργαστηριακών εξετάσεων και των ιατρικών πράξεων, οι γιατροί ζήτησαν να αναπροσαρμοστεί, βάσει των περσινών δαπανών του 2013 στις πραγματικές ανάγκες, και να κατανεμηθεί ανά ειδικότητα κι ανά νομό, με προσδιοριζόμενο όριο δαπάνης ανά πάροχο/εργαστήριο.


Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό αυτοκτονικό, δεδομένου ότι ο ίδιος ο ΟΟΣΑ υπολογίζει ότι για να είναι βιώσιμο το σύστημα ο εν λόγω προϋπολογισμός πρέπει να ανέρχεται στα 570 εκατ. ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου το κόστος των εξετάσεων ανέρχεται πάνω από 50 εκατ. ευρώ/μήνα, επομένως στο τετράμηνο το ποσό διαμορφώνεται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ, και άρα ο προϋπολογισμός των 328 εκατ. ευρώ θα έχει καλυφθεί ως τον Ιούνιο»


Όμως, τελεσίδικα από το Υπουργείο Υγείας, συνεχίζει ο ΙΣΑ, «ο κλειστός αυτός προϋπολογισμός δεν θα αλλάξει, ανεξάρτητα από τις υφιστάμενες ανάγκες του πληθυσμού, και θα ισχύσει το clawback και για το 2014 που σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έχουν δοθεί, θα ανέλθει στο ύψος του 60% - 70% ανά πάροχο και ανά περιφέρεια της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι θα εκτελούνται από τους παρόχους για το 2014 όλα τα παραπεμπτικά ανεξαρτήτως εάν ο ΕΟΠΥΥ έχει τη δυνατότητα να τα πληρώνει για οποιοδήποτε ύψος δαπάνης και αν απαιτηθεί. Τα 328 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στον κλειστό προϋπολογισμό των ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων για το 2014, δηλαδή σε λίγο οι γιατροί θα πληρώνουν τις εξετάσεις των ασφαλισμένων από την τσέπη τους !!!».



Διαβάστε ακόμη:

Ίσως και αύριο η τροπολογία για τον πλαφόν στα φάρμακα & τις εξετάσεις

Ο προκλητικός κ. Γεωργιάδης, το πλαφόν και ο δρόμος της κακίας




Ο Άδωνις επαναφέρει το πλαφόν στη συνταγογράφηση

Άδωνις: Νομιμοποιεί «απάτη» σε βάρος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας


Άδωνις- Γιατροί: νέος πόλεμος με αφορμή το πλαφόν





"Καταπέλτης" ο ΙΣΑ για την επιβολή πλαφόν από τον Άδωνι





ΟΕΝΓΕ: “Συμβόλαιο θανάτου” η επαναφορά του πλαφόν