ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κρίσιμος ο ρόλος του ΕΚΕΠΥ και του ΚΕΕΛΠΝΟ λέει ο Άδωνις

Στον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει για θέματα δημόσιας υγείας το ΕΚΕΠΥ, και ειδικότερα για το πρόσφατο κρούσμα MERS που διαχειρίσθηκε μαζί με το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου οι φορείς οποίοι έδρασαν σε πρώτο χρόνο, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, απευθύνοντας τον εναρκτήριο χαιρετισμό στην ημερίδα με θέμα «Διαχείριση Κρίσεων Υγείας στην Ε.Ε.- Ο ρόλος των Εθνικού Συστήματος Υγείας με τα Κέντρα Διαχείρισης», την οποία διοργάνωσε  το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.
Κρίσιμος ο ρόλος του ΕΚΕΠΥ και του ΚΕΕΛΠΝΟ λέει ο Άδωνις

Στον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει για θέματα δημόσιας υγείας το ΕΚΕΠΥ, και ειδικότερα για το πρόσφατο κρούσμα MERS που διαχειρίσθηκε μαζί με το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου οι φορείς οποίοι έδρασαν σε πρώτο χρόνο, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, απευθύνοντας τον εναρκτήριο χαιρετισμό στην ημερίδα με θέμα «Διαχείριση Κρίσεων Υγείας στην Ε.Ε.- Ο ρόλος των Εθνικού Συστήματος Υγείας με τα Κέντρα Διαχείρισης», την οποία διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.


Στην ομιλία του ο κ. Γεωργιάδης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για μία κληρονομιά που έμεινε στη χώρα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκεί ξεκίνησε πρωτόλεια για να ιδρυθεί το 2007. Έχει συμβάλει αποφασιστικά και εγώ, ως Υπουργός Υγείας, το ζω, επί καθημερινής βάσεως. Έχει συμβάλλει αποφασιστικά στη ρύθμιση του συστήματος αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, εκτάκτων περιστάσεων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Θέλω να πω ότι η συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, που είναι ο εποπτεύων φορέας, είναι άριστη. Πρόσφατο παράδειγμα επιτυχούς αντιμετωπίσεως της χώρας μας σε αυτό τον τομέα ήταν το κρούσμα MERS, το οποίο ήρθε στη χώρα από τη Σαουδική Αραβία, Μ. Πέμπτη βράδυ. Τονίζω την ημέρα για εμάς που ζούμε σε αυτή τη χώρα, ξέροντας όλοι ότι Μ. Πέμπτη, Μ. Παρασκευή, το ελληνικό κράτος περίπου δεν λειτουργεί.
Και όμως, το ΚΕΕΛΠΝΟ μαζί με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων ήταν εκεί. Έδρασαν σε πρώτο χρόνο, καίρια και αποφασιστικά, απομονώνοντας τον ασθενή και παρέχοντάς του τις αναγκαίες ιατρικές υπηρεσίες -μέχρι σήμερα δίνει μάχη για τη ζωή του. Βρίσκοντας σε πρώτο χρόνο όσους έπρεπε να εντοπίσουν από το πλήρωμα και τους επιβάτες του αεροσκάφους αλλά και τους ανθρώπους που μετέφεραν τον ασθενή. Δίνοντας εξετάσεις και λαμβάνοντας άριστα και προς εμάς, διότι αντιλαμβάνεστε πόσο κρίσιμο ήταν και για εμάς αυτό το θέμα, και φυσικά και προς τη διεθνή κοινότητα που διαπίστωσε το βαθμό ετοιμότητας του ΕΚΕΠΥ και του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέσα σε συνθήκες εξαιρετικά έκτακτης ανάγκης.
Μάλιστα για να σας πείσω για τη σοβαρότητα του θέματος, αρκεί να δείτε τι γίνεται στη Σαουδική Αραβία όλο αυτό το διάστημα και να εκτιμήσετε το μέγεθος του κινδύνου από το οποίο η χώρα μας γλίτωσε και μάλιστα στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, με ό,τι αυτό θα σήμαινε για την πορεία του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος και την προσπάθεια εξόδου από την κρίση, εάν το ΕΚΕΠΥ και το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είχαν κάνει τη δουλειά τους με τον επαγγελματισμό, την ταχύτητα και τον τρόπο που την έκαναν. Και τους ευχαριστώ δημοσίως για αυτό».


Αναφορικά με την νέα υπουργική απόφαση που αφορά στη διασυνοριακή συνεργασία, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι «Η Ε.Ε. κάνει βήματα προς τα εμπρός, προς την ουσιαστική ένωση, και ένα από τα πεδία αυτής της ενώσεως είναι η συνεργασία των εθνικών κέντρων επιχειρήσεων, έτσι ώστε κρίσεις που καμιά φορά και συχνά ξεπερνούν τα όρια ενός κράτους –και οι υγειονομικές κρίσεις κατά κανόνα ξεπερνούν τα όρια ενός κράτους, γιατί οι επιδημίες δε γνωρίζουν σύνορα και δε σταματούν για έλεγχο διαβατηρίων- μπορούν να αντιμετωπιστούν τώρα σε πολύ καλύτερο χρόνο και με πολύ καλύτερο τρόπο με τη συνεργασία η οποία καθιερώνεται».

Τέλος ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε τους επικεφαλής του ΕΚΕΠΥ και του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Πάνο Ευσταθίου και κυρία Τζένη Κρεμαστινού.