ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παίρνει πίσω ο Άδωνις την αμφιλεγόμενη ανάθεση σε φιλική του εκδοτική εταιρεία

Παίρνει πίσω ο υπουργός Υγείας την αμφιλεγόμενη απευθείας ανάθεση μελέτης για τα δημόσια νοσοκομεία σε εκδοτικό οίκο, μετά τις αποκαλύψεις του onmed.gr και του newsbomb.gr

Παίρνει πίσω ο Άδωνις την αμφιλεγόμενη ανάθεση σε φιλική του εκδοτική εταιρεία

Η «ύποπτη» απόφαση του υπουργείου Υγείας που υπέγραφε ο γεν. γραμματέας Πελοπίδας Καλλίρης προκάλεσε σάλο, αφού η ανάθεση εμπειρογνωμοσύνης για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων σε εκδοτική εταιρεία που δεν έχει καμία σχέση με την υγεία, προκάλεσε εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της με δεδομένο μάλιστα τη φιλική – πολιτική σχέση του υπουργού Υγείας με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Βλαδίμηρο Ψιακή.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Δημήτρης Βαρνάβας δήλωσε ότι «μετά το σάλο ο υπουργός Υγείας αναγκάστηκε να ανακαλέσει (μέσω του Γεν. Γραμματέα) την ανάθεση εμπειρογνωμοσύνης σε εκδοτικό οίκο που εξειδικεύεται σε εκδόσεις ακροδεξιού περιεχομένου».

Η εμπειρογνωμοσύνη είχε ως αντικείμενο την Οικονομική & Λειτουργική Απόδοση των Δημόσιων Νοσοκομείων για τα έτη 2012-2013, ενώ η ανάκληση έχει ως σκοπό «τη διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας» δικαιολογία που προκάλεσε ασυγκράτητο γέλωτα σε όσους εμπλέκονται -έστω και ελάχιστα- με τα ζητήματα υγείας, σημειώνει ο κ. Δ. Βαρνάβας.

«Συστήνουμε στον κ. Γεωργιάδη, τονίζει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, να πάψει να εκμεταλλεύεται τη θέση του προκειμένου να παραχωρεί εκδουλεύσεις στο χώρο της ακροδεξιάς ομάδας από την οποία προέρχεται και ν΄ ασκήσει τα καθήκοντά του με αμεροληψία την επόμενη εβδομάδα καθώς και στο λίγο χρόνο που θα υφίσταται ως κυβέρνηση η ΝΔ μετά την 25η Μαΐου».

Ο Βλαδίμηρος Ψιακής είναι γνωστό όνομα στον ακροδεξιό χώρο από τα τέλη της δεκαετίας του '70. Η οργάνωση της οποίας ήταν ιδρυτικό μέλος συναντιέται στην πορεία των χρόνων με το Ελληνικό Μέτωπο του Μάκη Βορίδη και τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό του Γιώργου Καρατζαφέρη. Επίσης, ο κ. Ψιακής αναφέρεται μαζί με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Κώστα Πλεύρη μεταξύ άλλων ονομάτων, σε άρθρο του τότε αρχηγού της Νεολαίας του κόμματος του κ. Βορίδη, ως «οι συναγωνιστές» που με τις εκδόσεις και εκπομπές τους «έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο πολιτιστικό ρεύμα» «επανελλήνισης» και «εθνικιστικών αιτημάτων». Τις εκδόσεις του κ. Ψιακή φέρεται να διαφήμιζε και από την εκπομπή τηλεπωλήσεων ο κ. Γεωργιάδης, κατηγορούμενος ότι «εξυμνούσε» τα βιβλία των εκδόσεων «Ελεύθερη Σκέψις» με καταγγελλόμενο ως «φασιστικό» περιεχόμενο.

Στη νέα απόφαση, ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Υγείας Πελοπίδας Καλλίρης, αναφέρει τα εξής: «Η απόφαση για ανάκληση της προαναφερόμενης ανάθεσης εμπίπτει στις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να ανταποκριθούμε στη μνημονιακή υποχρέωση περί αναστολής εντάξεων νέων έργων και εξυγίανσης των ήδη ενταγμένων έργων στο ΕΣΠΑ, με σκοπό τη διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την ομαλή μετάβαση στη νέα Π.Π. 2014-2020».

Διαβάστε επίσης:

Άδωνις: Εκλεκτικοί διορισμοί και αμφιλεγόμενες απευθείας αναθέσεις

Μελέτη για την απόδοση των νοσοκομείων σε... εκδοτική εταιρεία και άλλες "πελατειακές" αποφάσεις