ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οι νέες συμβάσεις των Ιδιωτικών Κλινικών & το αγκάθι του προϋπολογισμού

Σε κοινή λύση φαίνεται ότι οδηγούνται οι Ιδιωτικές Κλινικές (ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών), με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, αναφορικά με τις καινούριες συμβάσεις 2014-2015.

Οι νέες συμβάσεις των Ιδιωτικών Κλινικών & το αγκάθι του προϋπολογισμού

Το μεγάλο αγκάθι που είναι έτσι και αλλιώς για κάθε πάροχο ο προϋπολογισμός με τα δεδομένα τα σημερινά της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης, παραμένει και δεν πρόκειται να αυξηθεί, μπορεί ωστόσο να γίνει ένα ξεκαθάρισμα, τονίζουν εκπρόσωποι του κλάδου. Ο προϋπολογισμός ειδικότερα των Ιδιωτικών Κλινικών για το 2014 ανέρχεται σε 235 εκατ. ευρώ σε σύνολο 328 εκατ. ευρώ που είναι για όλους τους ιδιώτες παρόχους όπως κλινικοεργαστηριακοί γιατροί και εργαστήρια.

Αυτό ωστόσο που μπορεί να γίνει και να υπάρξει μία ισορροπία όσον αφορά τα οικονομικά των επιχειρήσεων, είναι να ελεγχθούν από τις ελεγκτικές εταιρείες ενδελεχώς τα παραστατικά, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπάρχουν πολλές Κλινικές που εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά, έχουν χρεώσει δηλαδή τιμολόγια σε ασφαλισμένους, τα οποία δεν θα έπρεπε να έχουν χρεώσει.

Η δουλειά που πραγματοποιούν οι Ελεγκτικές Εταιρείες αναμένεται να αποδώσει αποτελέσματα τα οποία θα είναι έτοιμα στο τέλος Ιουνίου. Οι Ιδιωτικές Κλινικές ανέρχονται σε 110 σήμερα σε όλη την χώρα, εκτός από τις Ψυχιατρικές και τα Κέντρα Αποκατάστασης.

Στον αντίποδα ωστόσο του ΣΕΚ βρίσκεται ο αδελφός κλάδος η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, η οποία είχε εξαγγείλει επισχέσεις για τις 14 Μαίου, τις οποίες ωστόσο πήρε πίσω, μετά την υπόσχεση ότι το πλαφόν των επισκέψεων και των εξετάσεων θα επανακαθορισθεί από τον ΕΟΠΥΥ, συνολικά για τον κλάδο και για την κάθε κλινική.

Η ΠΕΙΚ ζητά χρηματοδότηση από τον ΕΟΠΥΥ 100 εκατ. ευρώ η οποία μπορεί να εξασφαλίσει την επιβίωση για τον κλάδο των Ιδιωτικών Κλινικών και κατ' επέκταση για τα 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ανεξάρτητα εάν οι επισχέσεις πήγαν πίσω, ή ο έτερος κλάδος των Κλινικών τα βρίσκει στο θέμα των συμβάσεων, αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι ένας προϋπολογισμός στα επίπεδα των 235 εκατ. ευρώ, είναι πολύ χαμηλός και αυτοί που θα επιβαρυνθούν για ακόμη μία φορά είναι οι ασφαλισμένοι οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους την διαφορά του πλαφόν και μάλιστα σε μία εποχή που έχουν ματώσει από τις μνημονιακές πολιτικές.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΙΣ: οι δεσμεύσεις του υπουργείου πρέπει να τηρηθούν

Οι δεσμεύσεις, το προσωρινό τέλος των επισχέσεων και οι λεπτομέρειες που καίνε