ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ντυνάν: η προσωρινή διαχείριση, οι μνηστήρες και η εκκωφαντική απουσία του Δημοσίου

Το αργότερο μέχρι την Δευτέρα, αναμένεται το υπουργείο Υγείας να δώσει την προσωρινή λύση για το Ερρίκος Ντυνάν, που θα αφορά στο management του νοσηλευτηρίου για διάστημα από 12 έως 18 μήνες, έως ότου δηλαδή η τράπεζα Πειραιώς, τακτοποιήσει το θέμα των χρεών σε εργαζομένους και προμηθευτές και τους πλειστηριασμούς που ενδεχομένως να απαιτηθούν.

Ντυνάν: η προσωρινή διαχείριση, οι μνηστήρες και η εκκωφαντική απουσία του Δημοσίου

Οι πέντε ιδιώτες που ενδιαφέρονται αυτή την στιγμή εντονότατα προκειμένου να αναλάβουν το προσωρινό management, είναι το Ιασώ, το Ιατρικό, το Υγεία, το Metropolitan και η Ευρωκλινική, ωστόσο όλες οι πληροφορίες λένε ότι η πλάστιγγα γέρνει περισσότερο στον όμιλο Υγεία.

Ζωηρό ενδιαφέρον πάντως, έχει εκδηλώσει και το Metropolitan, και το συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο προβάλλει ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτρης Σπυρίδης, είναι το γεγονός ότι το Metropolitan αποτελεί έναν κερδοφόρο όμιλο, ο οποίος ακόμη και μεσούσης της ύφεσης δεν είχε ζημιές, εμφανίζει πληρότητα 110% όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, την ώρα που άλλοι όμιλοι παροχής υπηρεσιών ιδιωτικής υγείας, σημειώνουν χαμηλή πληρότητα.

Η λύση που θα επιλεγεί αυτή την στιγμή, αφορά στην ενδιάμεση διαχείριση του Ντυνάν από έναν ιδιώτη, για διάστημα ενός και πλέον έτους. Εφόσον ξεκαθαρίσει η υπόθεση με την τακτοποίηση όλων των οφειλών, το πιο πιθανό είναι να προκύψει μία νέα εκδήλωση ενδιαφέροντος από το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσηλευτηρίου αλλά και από την τράπεζα Πειραιώς που θα μιλάει για περαιτέρω ανάληψη διαχείρισης με καθαρό πλέον και απαλλαγμένο από χρέη νοσηλευτήριο.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, επισκέφθηκε την Παρασκευή το Ερρίκος Ντυνάν απηύθυνε χαιρετισμό σε Ημερίδα με θέμα «Παγκόσμια Ημέρα των Νοσηλευτών, 2014» και μίλησε για την λύση που θα δοθεί την Παρασκευή όπως είπε, ή το αργότερο την Δευτέρα.

Στην ομιλία του ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι τις επίσημες ανακοινώσεις θα πραγματοποιήσει ο Ερυθρός Σταυρός, η Τράπεζα Πειραιώς ενώ όπως είπε, εκτιμά ότι είναι μια καλή λύση –αυτή που θα δοθεί- που θα διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και που θα εξασφαλίσει το μέλλον αυτού του νοσοκομείου, για το οποίο όπως επεσήμανε, «σκοπός μας είναι να συνεχίσει να υπάρχει, να προκόβει, να αναπτύσσεται και να φύγει από την μιζέρια της τελευταίας περιόδου».

Βεβαίως ο υπουργός Υγείας δεν είπε στους εργαζομένους του Ντυνάν, για ποιο λόγο επιλέγει λύση του ιδιωτικού τομέα αντί να προκριθεί η λύση του Δημοσίου. Εάν λοιπόν κόπτεται πως ενδιαφέρεται για το μέλλον και την βιωσιμότητα του νοσηλευτηρίου, θα έπρεπε να έχει επιλέξει μία λύση που θα έδειχνε ΕΣΥ και Δημόσιο και όχι μία λύση που μιλά για πολλοστή φορά για ιδιωτικοποίηση της υγείας και της περίθαλψης του ελληνικού λαού.

Το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν πάντως, έχει ταλανιστεί εδώ και καιρό από μία σειρά κακών χειρισμών προηγούμενων διοικήσεων και μαζί με αυτό, οι 1.000 και πλέον εργαζόμενοί του. Δεν είναι δε μυστικό το γεγονός, ότι αποτελεί αυτή την στιγμή «πολύφερνη νύφη».

Ιδιαίτερα, μετά την βεβαίωση καλής λειτουργίας με τριετή ισχύ που έλαβε από το υπουργείο Υγείας μέσα στον Απρίλιο αλλά και το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη τον Μάρτιο μεταξύ υπουργείου Υγείας, τράπεζας Πειραιώς και Διοίκησης του νοσοκομείου (προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο θέμα) γίνεται φανερό, ότι το νοσοκομείο αργά αλλά σταθερά, ξαναμπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι της υγειονομικής αγοράς και περίθαλψης.

Αν και ένα μεγάλος αριθμός γιατρών και επιστημόνων έχει αποχωρήσει, το Ντυνάν, εξακολουθεί να αποτελεί «στολίδι» για την αγορά της υγείας.

Να σημειωθεί ότι σήμερα εργάζονται στο Ντυνάν γύρω στους 1030 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 840 είναι διοικητικοί υπάλληλοι και νοσηλευτές και οι 180 γιατροί. Όλοι οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από 7-12 μήνες, και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Γρηγόριο Κωσταρά, προτεραιότητα αμέσως μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, είναι να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

Οι συνολικές υποχρεώσεις του Ντυνάν προς τους γιατρούς και τους εργαζομένους του νοσοκομείου υπολογίζονται σε 13,6 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά τα οικονομικά βάρη του νοσοκομείου αγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει αναλάβει το δάνειο που είχε συνάψει το «Ερρίκος Ντυνάν», επί διοίκησης Ανδρέα Μαρτίνη, ύψους 96 εκατ. ευρώ, με τη Marfin Popular Bank στην Κύπρο. Αρχικά το δάνειο είχε παραμείνει στην Κύπρο, αλλά πέρασε στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, όπως έγινε με το χαρτοφυλάκιο της κυπριακής τράπεζας στην Ελλάδα. Οι υπόλοιπες οφειλές αφορούν χρέη σε προμηθευτές και υποχρεώσεις σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Το «Ερρίκος Ντυνάν» οφείλει 117,8 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές και άλλα 37,4 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ και το ΤΣΑΥ. Επίσης, οφείλει 5,1 εκατ. ευρώ στην Εφορία, 3 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ και 5,1 εκατ. ευρώ σε άλλους.

Διαβάστε ακόμη:

Ερρίκος Ντυνάν: Ένα ακόμα νοσοκομείο στα χέρια ιδιωτών;