ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία θα συνεχιστούν, άραγε με το ίδιο βαθύ μνημονιακό «χρώμα»;

Μία φράση που κυριάρχησε στην χθεσινή τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Υγείας, ήταν ότι «οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και ότι δεν διακόπτονται». Το επεσήμαναν όλα τα πρόσωπα της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, από τον υπουργό κ. Μάκη Βορίδη, τον αναπληρωτή υπουργό κ. Λεωνίδα Γρηγράκο μέχρι την υφυπουργό κυρία Κατερίνα Παπακώστα.

Οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία θα συνεχιστούν, άραγε με το ίδιο βαθύ μνημονιακό «χρώμα»;

Βεβαίως το μεγάλο ερώτημα είναι εάν αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα ελαφρύνουν λίγο και δεν θα έχουν μόνο βαθύ μνημονιακό χρώμα, καθώς ο προκάτοχος του νέου υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη ήταν από τους πλέον μνημονιακούς υπουργούς της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος άνοιξε μέτωπα με όλους σχεδόν τους υγειονομικούς φορείς, ακόμη και με τους πλέον δεξιούς, όπως είναι ο κλάδος των γιατρών και των φαρμακοποιών, παραδοσιακά.

Ο κ. Βορίδης δεν θα είναι τόσο επικοινωνιακός όσο ο προκάτοχός του κ. Άδωνις Γεωργιάδης όπως όλα δείχνουν. Το είπε άλλωστε ξεκάθαρα χθες, στην διάρκεια της καθιερωμένης συνάντησης με τους δημοσιογράφους όπως γίνεται κάθε φορά μετά την τελετή παράδοσης παραλαβής. Θα υπάρχει σεβασμός στην αναγκαιότητα της ενημέρωσης δήλωσε, ωστόσο πρόσθεσε ότι θα ενημερώνω μόνο όταν πραγματοποιώ μία διοικητική πράξη. Επίσης ο νέος υπουργός Υγείας, δεν έχει τρέλα με την τεχνολογία και όπως είπε δεν ασχολείται με το tweet, όπως ο προκάτοχός του.

Ερωτηθείς για το ποιες θα είναι οι προτεραιότητές του, ο κ. Βορίδης, απάντησε ότι θα δει όλους τους υγειονομικούς φορείς, ενώ θα έχει συνεργασία και με όλους τους υπουργούς. Ωστόσο, αυτό που χρειάζεται είναι χρόνος, όπως είπε, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του τύπου, προσθέτοντας ότι εσείς γνωρίζετε περισσότερα πράγματα από εμένα.

Κατά τα άλλα, ο κ. Βορίδης βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλα ζητήματα που είναι ανοικτά, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί εντός τους Ιουνίου με την σύμπραξη της φαρμακοβιομηχανίας, η φαρμακευτική πολιτική και ειδικότερα, η επερχόμενη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%, το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων στο τέλος του τρέχοντος μήνα ή στις αρχές Ιουλίου, οι γιατροί οι οποίοι βρίσκονται στα δικαστήρια για την αρνητική μεταβολή των εργασιακών τους συνθηκών και η έλλειψη ιατρικών ειδικοτήτων αλλά και μονάδων στο ΠΕΔΥ, οι πάροχοι υγείας και τα προβλήματα που έχουν με τον ΕΟΠΥΥ αναφορικά με τις πληρωμές τους, καθώς και μία σειρά από θέματα τα οποία περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο - σκούπα που κατέθεσε ο απερχόμενος υπουργός κ. Γεωργιάδης και που δεν ψηφίστηκε καθώς έκλεισε η Βουλή. Μεταξύ αυτών, είναι τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ, τα οποία έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσων από τον ιατρικό κόσμο, η στελέχωση του ΕΟΦ, η αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ, θέματα ψυχικής υγείας, εξωσωματικής, και μεταμοσχεύσεων.

Το μήνυμα πάντως που έστειλε και δεν μένει να αποδειχθεί πόσο θα υλοποιηθεί, είναι «σεβασμός στον πολίτη και στο δημόσιο χρήμα».

Το υπουργείο Υγείας δεν ήταν ποτέ ένα εύκολο υπουργείο. Και όσοι πέρασαν την οδό Αριστοτέλους, ίδρωσαν στην κυριολεξία. Βεβαίως τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η παρουσία της τρόικας στην χώρα μας και η παρατεταμένη ύφεση, η ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν οι πολίτες, καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο και ευαίσθητο το έργο των υπουργών Υγείας. Το μεταπτυχιακό του κ. Μάκη Βορίδη στην φιλοσοφία αλλά και στο ναυτικό δίκαιο, ίσως αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για τα κύματα και τις φουρτούνες που πολύ πιθανόν να εμφανιστούν στον νέο ένοικο της Αριστοτέλους.

Διαβάστε επίσης:

Ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Υπ. Υγείας

Βορίδης, Γρηγοράκος & Παπακώστα: Η "τρόικα" της Υγείας και οι πρώτες αντιδράσεις των γιατρών