ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Deutsche Welle: Η μεγάλη ευκαιρία των Ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων σε ένα δύσκολο υγειονομικό περιβάλλον

Στην ...Εντατική στην κυριολεξία βρίσκεται η υγεία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον γερμανό εντεταλμένο για τις μεταρρυθμίσεις Βόλφγκανγκ Τσέλερ, ο οποίος μίλησε στην Deutsche Welle, στέλνοντας το μήνυμα ότι η κατάσταση είναι καταστροφική.

Deutsche Welle: Η μεγάλη ευκαιρία των Ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων σε ένα δύσκολο υγειονομικό περιβάλλον

Ο Γερμανός αξιωματούχος, αναφέρεται με λεπτομέρειες στο ελληνικό σύστημα υγείας, προτείνει λύσεις για την χρηματοδότηση των νοσοκομείων, ενώ είναι πολύ χαρακτηριστική η θέση του για τα γενόσημα, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αυξηθούν στην Ελλάδα όπως στην Γερμανία να μην είναι καθηλωμένα στο 10% και οι έλληνες επιτέλους να αρχίσουν να τα εμπιστεύονται καθώς είναι ασφαλή.

Τα γενόσημα, σύμφωνα με τον κ. Τσέλερ, μπορούν να αποτελέσουν στην κυριολεξία το «φάρμακο» για την τόνωση της υγείας, ενώ για τους Έλληνες παρασκευαστές γενοσήμων, σημείωσε με νόημα, ότι αποτελούν μία μεγάλη ευκαιρία. Ακόμη, προτρέπει τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί με τις αγορές από το διαδίκτυο.

Αξιοσημείωτη όμως είναι και η θέση του για τα πρόσωπα της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά θέλει να προσφέρει, ωστόσο οι περισσότεροι πολιτικοί δεν έχουν επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης, ενώ το μεγάλο πρόβλημα είναι τα μεσαία στελέχη και τέλος η γραφειοκρατία των υπουργείων θα πρέπει σταδιακά να εκλείψει.

Να σημειωθεί, ότι ο Βόλφγκανγκ Τσέλερ είναι έμπειρος πολιτικός και ως εντεταλμένος της προηγούμενης γερμανικής κυβέρνησης σε θέματα ασθενών, διαθέτει μεγάλη εμπειρία.

Η γραφειοκρατία και η καταστροφική υγεία στην Ελλάδα

Σε ερώτηση της Deutsche Welle αναφορικά με το ελληνικό σύστημα υγείας, ο Γερμανός αξιωματούχος απάντησε ότι δεν μπορεί να βαθμολογήσει την κατάσταση στην υγεία, ωστόσο εκτιμά ότι είναι καταστροφική.

Μάλιστα ενημερώνοντας την Eπιτροπή Υγείας της γερμανικής βουλής για τις επαφές του στην Ελλάδα περιέγραψε την κατάσταση «ως σκανδαλώδη και τρομαχτική». Να σημειωθεί, ότι ο Τσέλερ μαζί με τους Βάλτερ Σβερτφέγκερ, πρόεδρο του Ινστιτούτου Φαρμάκων και Ιατρικών Προϊόντων και τον εμπειρογνώμονα σε ασφαλιστικά θέματα Ρολφ - Ντίτερ Μύλερ κατέγραψαν την κατάσταση στο χώρο υγείας μετά από συζητήσεις γνωριμίας που είχαν με το νέο υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, την Ομάδα Δράσης, το νέο φορέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΕΔΥ), Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και με γιατρούς στα νοσοκομεία που επισκέφθηκαν.

«Έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι δεν ξέρουν στην πραγματικότητα πόσο κακή είναι η κατάσταση, ανάμεσα σε αυτούς και πολιτικοί», τόνισε ο Γερμανός πολιτικός. «Εδώ θα πρέπει να πω προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι ο νέος υπουργός Υγείας, όσο και ο προκάτοχός του, αλλά και ο πρωθυπουργός Σαμαράς, είναι πολιτικοί με στρατηγική και θέληση να προσφέρουν. Αυτή είναι και η μεγάλη μου ελπίδα».

Τα γενόσημα και η μεγάλη ευκαιρία των ελλήνων παρασκευαστών

Ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης, αποτελεί για τον κ. Τσέλερ το βασικό και κυρίαρχο μέσο, προκειμένου να προσεγγίσει η Ελλάδα τα ευρωπαικά επίπεδα στο κομμάτι της υγείας.

Μία λύση πολύ ξεκάθαρη που προτείνει ο Γερμανός πολιτικός, είναι η έμφαση στα γενόσημα, τα οποία είναι ασφαλή ενώ θα πρέπει να γίνει ακόμη μεγαλύτερη καμπάνια ενημέρωσης, τονίζει. Μάλιστα ο κ. Τσέλερ αναφέρεται στο δικό του παράδειγμα, ο οποίος ως καρδιοπαθής είναι αναγκασμένος να λαμβάνει επτά χάπια την ημέρα τα οποία μάλιστα είναι όλα γενόσημα.

Από την συνταγογράφηση των γενοσήμων, μπορεί να γίνει σημαντική εξοικονόμηση στο σύστημα, υπογραμμίζει, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα η διείσδυση αγγίζει το 10% την ώρα που στην Γερμανία το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 80%.

Η χρήση των γενοσήμων, δεν είναι σε βάρος ποιότητας, επισημαίνει, προσθέτοντας: «Πρόκειται για την ίδια δραστική ουσία, αλλά από άλλη εταιρεία. Και εάν υπάρχουν ενδοιασμοί για την ασφάλεια για παρασκευάσματα που μας έρχονται από άλλες ηπείρους, μπορούμε να προμηθευτούμε γενόσημα από την ευρωπαϊκή αγορά, που είναι εγγυημένα. Αναφερόμενος δε στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, σημειώνει, ότι
οι Έλληνες παρασκευαστές γενοσήμων, αποτελούν μία μεγάλη ευκαιρία για τον κλάδο».

Σε ερώτηση, ότι υπάρχουν δυνάμεις στο χώρο του φαρμάκου που αντιστέκονται σθεναρά στα γενόσημα, ο Γερμανός αξιωματούχος προτείνει εκστρατείες ενημέρωσης σε διαφορετική περίπτωση, προτείνει η διαφορά του κόστους να καλύπτεται από τον ιδιώτη, όπως γίνεται και στη Γερμανία.

Οι ανασφάλιστοι, τα νοσοκομεία και η ανάγκη για χρηματοδότηση και οργάνωση

Ο κ. Τσέλερ αναφέρεται επίσης και στην πρόσφατη απόφαση για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων που θα ξεκινήσει σε ένα μήνα περίπου, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για μια πρόοδο εξαιρετικά μεγάλης σημασίας».

Ανέφερε ωστόσο, ότι «Τώρα πρέπει να δούμε πως θα εξασφαλιστούν οι οργανωτικές προϋποθέσεις για να γίνεται χρήση των υπηρεσιών υγείας. Χρειάζεται η εξασφάλιση της χρηματοδότησης από το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται για ένα ποσό γύρω στα 340 εκατομμύρια που θα καταβληθεί από το υπουργείο».

Ένα άλλο μέτωπο στο οποίο χρειάζεται μεθοδική προσέγγιση, είπε, είναι η χρηματοδότηση των νοσοκομείων και η έμφαση στην οργάνωση και την λειτουργικότητά τους.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσέλερ προτείνει τους κλειστούς προυπολογισμούς και τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα όπως συμβαίνει και στην Γερμανία, δηλαδή όπως αναφέρει, πρόκειται για το σύστημα της κατ΄ αποκοπήν κοστολόγησης μιας εγχείρισης ή μιας θεραπείας με ένα συγκεκριμένο ποσό, έτσι ώστε να ξέρει το νοσοκομείο τι έχει λαμβάνειν από τον ασφαλιστικό οργανισμό. Τα ποσά αναπροσαρμόζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στο πραγματικό κόστος. Δεν είναι μια διαδικασία που μπορεί να εφαρμοστεί από τη μια μέρα στην άλλη, προειδοποιεί ο Β. Τσέλερ. Χρειάζεται διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ακόμη, τάσσεται υπέρ της αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πληρώνονται ανάλογα με τις ικανότητές τους.

Η τρόικα και ο περιορισμένος χρόνος

Ο κ. Τσέλερ, ο οποίος θα παρακολουθεί εφεξής την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα μιλώντας στην Deutsche Welle, διαφωνεί ευθέως με τα σφιχτά χρονοδιάγραμμα που θέτουν οι δανειστές, σημειώνοντας ότι σημαντικός παράγοντας για κάθε μεταρρύθμιση είναι ο χρόνος και για τον λόγο αυτό, απαιτείται διάλογος με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Καταλήγοντας στην συνέντευξη, ο κ. Τσέλερ, επαναλαμβάνει ότι τα δύο βασικά και κυρίαρχα θέματα είναι οι ανασφάλιστοι και ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ζητήματα ζωής και θανάτου.

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός αξιωματούχος, δίνει ραντεβού στην Αθήνα σε έξι μήνες και μέχρι τότε, θα έχει ετοιμάσει προτάσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όχι μόνο στα μεγάλα κέντρα αλλά και στην περιφέρεια, καθώς όπως αναφέρει τα προβλήματα δημόσιας υγείας και οργάνωσης στην επαρχία είναι πολύ πιο οξυμένα.

Διαβάστε ακόμη:

«Τρικλοποδιά στην ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας»

Βασ. Κάτσος στο Pharma & Health Conferences: εθνικός πρωταθλητής η φαρμακοβιομηχανία- όχι στην ποινικοποίηση της αγοράς