ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Διπλασιάστηκε η συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη μέσα σε δύο χρόνια

"Χρυσή" πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες την "δωρεάν" ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ενημερωτική συνάντηση υπό την αιγίδα της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, η συμμετοχή των ασθενών στην φαρμακευτική δαπάνη διπλασιάστηκε μέσα σε δύο χρόνια.

Διπλασιάστηκε η συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη μέσα σε δύο χρόνια

Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο 24,42% στα τέλη του 2013 από το 12,85% που ήταν τον Ιανουάριο του 2012. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις η συμμετοχή των ασθενών αγγίζει το 80%!

ryjtgdh

(Πίνακας: εφημερίδα Ημερησία)

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία για τις επιβαρύνσεις των Ελλήνων ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων, παρουσίασε ο επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί στον χώρο της Υγείας έχουν οδηγήσει την Ελλάδα να περικόψει τη φαρμακευτική δαπάνη από τα 5,2 δισ. ευρώ το 2008, στα περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως, μείωση που υπερβαίνει το 50%.

Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η κατά κεφαλήν δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην χώρα μας είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκή Ένωσης από το 2011 και μετά, με την απόκλιση μάλιστα να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις (310 ευρώ έναντι 180 ευρώ περίπου για το 2014).