ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Θα καταφέρουν να ενταχθούν τα ιατρεία και οι νέοι γιατροί στο ΕΣΠΑ; Νέο τοπίο στον ορίζοντα

Την δέσμευση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Νίκου Δένδια, ότι οι γιατροί είναι εφικτό τελικά, να ενταχθούν στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014- 2020 προκειμένου να δημιουργήσουν τα δικά τους ιατρεία, κατάφερε και απέσπασε ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης, στην συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες πριν από δύο ημέρες.

Θα καταφέρουν να ενταχθούν τα ιατρεία και οι νέοι γιατροί στο ΕΣΠΑ; Νέο τοπίο στον ορίζοντα

Η πρωτοφανής κρίση που βίωσε η χώρα μας και όλοι οι πολίτες, δεν άφησε όπως ήταν επόμενο ανεπηρέαστους και τους γιατρούς, οι οποίοι πολλές φορές αναγκάστηκαν να δώσουν πίσω τον εξοπλισμό τους που είχαν αγοράσει με leasing, καθώς δεν είχαν τα χρήματα και την αναγκαία ρευστότητα να εξυπηρετήσουν τα δάνεια και άλλοι να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία προκειμένου να εισέλθουν στο ΠΕΔΥ.

Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι με μία χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, όπως σημειώνει και ο πρόεδρος του ΙΣΑ, θα μπορέσουν να υποστηριχθούν και οι νέοι γιατροί, οι οποίοι είτε μεταναστεύουν στο εξωτερικό, είτε επιθυμούν διακαώς αλλά δεν μπορούν να ξεκινήσουν το δικό τους ιατρείο.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης προς τον κ. Δένδια, «Καθημερινά πληροφορούμαστε ότι λόγω της αλόγιστης καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων από τον ΕΟΠΥΥ συνάδελφοι μας αναγκάζονται να κλείσουν τα ιατρεία τους, ενώ άλλοι προσπαθούν να αποφύγουν τον κίνδυνο απώλειας των περιουσιακών τους στοιχείων τα οποία έχουν υποθηκεύσει. Η επιδότηση αυτή θα αποτελέσει σημαντικό μέσο μείωσης του αριθμού των επιστημόνων ιατρών που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, καθότι δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα ποσά για την επάνδρωση του ιατρείου τους, καθώς επίσης θα προαχθεί η ποιοτικότερη και πλέον σύγχρονη παροχή ιατρικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.»

Ο εξοπλισμός ενός ιδιωτικού ιατρείου κυμαίνεται ανάλογα, από 1.500 ευρώ για ένα απλό, κλινικό ιατρείο (στο οποίο περιλαμβάνεται το ενοίκιο, συν τα έξοδα λειτουργίας τον μήνα και την γραμματεία) και μπορεί να φθάσει μέχρι τις 75.714 ευρώ για ένα Ακτινοδιαγνωστικό εργαστήριο.

Σύμφωνα λοιπόν με σχετική έκθεση του ΙΣΑ, το ελάχιστο ποσό για τον εξοπλισμό Ίδρυσης Κλινικού Ιατρείου (ορθοπεδικού, παθολογικού, Γενικής Ιατρικής Ενδοκρινολογικό) αγγίζει τα 6.000 ευρώ.

Ο εξοπλισμός ίδρυσης Διαγνωστικών Εργαστηρίων όπως είπαμε παραπάνω, φθάνει μέχρι τα 75. 714 ευρώ για ένα Ακτινοδιαγνωστικό εργαστήριο και σε ένα 67.990 ευρώ για ένα Βιοπαθολογικό. Ένα εργαστήριο ΩΡΛ είναι πολύ πιο οικονομικό και αγγίζει τα 15.600 ευρώ. Στον εξοπλισμό να σημειωθεί ότι δεν περιλαμβάνονται τα ενοίκια και τα πάγια έξοδα.

Πάντως δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι με μία τέτοια κίνηση η αγορά θα τονωθεί σημαντικά, μετά από ένα μεγάλο σοκ που έχει υποστεί και οι γιατροί θα βοηθηθούν, κλάδος ο οποίος έχει βιώσει τεράστιες δυσκολίες στα πέτρινα χρόνια του μνημονίου.

Διαβάστε ακόμη:

Συνάντηση ΙΣΑ - Δένδια: Ναι στην επιδότηση ιατρείων από το ΕΣΠΑ

Έκτακτη συνάντηση ΙΣΑ - Βορίδη