ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αξιολόγηση 3.000 γιατρών το Σεπτέμβριο. Τι φοβάται το υπ. Υγείας

Από το μικροσκόπιο θα περάσουν 3.000 γιατροί που υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία, προερχόμενοι από τα νοσοκομεία του πρώην ΙΚΑ.

Αξιολόγηση 3.000 γιατρών το Σεπτέμβριο. Τι φοβάται το υπ. Υγείας

Το Σεπτέμβριο, οι Υγειονομικές Περιφέρειες, θα αποστείλουν ειδοποιήσεις προς τους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ που εντάχθηκαν στο ΕΣΥ είτε σε δημόσια νοσοκομεία είτε σε Κέντρα Υγείας και δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Οι γιατροί θα πρέπει να προσκομίσουν το πτυχίο Ιατρικής καθώς και μια σειρά άλλων εγγράφων εντός 20 ημερών, από την αποστολή των ειδοποιητηρίων.

Πάντως, τα πρώτα σημάδια από δειγματοληπτικούς ελέγχους που έχουν κάνει οι διοικήσεις των νοσοκομείων υποδοχής των γιατρών του πρώην ΙΚΑ δεν είναι ενθαρρυντικά για ορισμένες περιπτώσεις γιατρών.

Υπάρχουν μέχρι στιγμής κάποιες – ευτυχώς - ελάχιστες περιπτώσεις γιατρών, στους φακέλους των οποίων δεν υπάρχει το πτυχίο της Ιατρικής. Μάλιστα, παρά την προτροπή να συμπληρώσουν το φάκελο με το πτυχίο της Ιατρικής, οι γιατροί αυτοί έχουν είτε αδιαφορήσει, είτε εμφανίζουν διάφορες δικαιολογίες για να μην προσκομίσουν το πτυχίο τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην 1η ΥΠΕ της Αττικής, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκουν νοσοκομεία που έχουν δεχθεί περίπου 1.000 γιατρούς των πρώην μονάδων ΙΚΑ, το 25% των γιατρών δεν έχει προσκομίσει ακόμα το πτυχίο Ιατρικής σχολής.

Αυτό δε σημαίνει ότι οι γιατροί δεν έχουν πτυχίο, αλλά τίθεται σε αμφισβήτηση η διαδικασία που τηρούνταν επί χρόνια στο ΙΚΑ και αυτό ακριβώς φοβούνται στο υπουργείο Υγείας.

Οι γιατροί προκειμένου να προσληφθούν στα νοσοκομεία του ΙΚΑ προσκόμιζαν μόνο το βιογραφικό τους και κανένα άλλο στοιχείο, με βάση τα δικαιολογητικά που απαιτούσε τότε το ΙΚΑ.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, όμως, ο φάκελος κάθε γιατρού πρέπει να περιλαμβάνει αντίγραφο πτυχίου, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τον οικείο Ιατρικό Σύλλογο, τίτλο ιατρικής ειδικότητας, βιογραφικό και όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές του γιατρού.

Όλα τα δικαιολογητικά πλέον θα διασταυρώνονται με το Πανεπιστήμιο, το νοσοκομείο στο οποίο αποκτήθηκε η ειδικότητα και τον Ιατρικό ή Οδοντιατρικό Σύλλογο για την άδεια της άσκησης επαγγέλματος.