ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πώς η Τράπεζα Πειραιώς εξωθεί σε χρεοκοπία προμηθευτές του Ερρίκος Ντυνάν

«Τα δικά μου, δικά μου και τα δικά σας, πάλι δικά μου» φέρεται να λέει η Τράπεζα Πειραιώς σε ιατροτεχνολογικές εταιρείες, προς τις οποίες το «Ερρίκος Ντυνάν» έχει χρέη εκατομμυρίων.

Πώς η Τράπεζα Πειραιώς εξωθεί σε χρεοκοπία προμηθευτές του Ερρίκος Ντυνάν

Μετά τη μεταβίβαση του νοσηλευτηρίου μέσω πλειστηριασμού στην εταιρεία ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε, συμφερόντων ομίλου Πειραιώς, άνευ χρεών, το μεγάλο ερώτημα των επιχειρήσεων ιατρικών και βιοτεχνολογικών προϊόντων, που έχουν λαμβάνειν από το «Ερρίκος Ντυνάν», είναι πότε θα λάβουν τα οφειλόμενα ποσά και αν θα τα λάβουν ποτέ.

«Δυστυχώς δεν πρόκειται να τα λάβουμε ποτέ αυτά τα χρήματα» σχολιάζει στο onmed.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ), Παύλος Αρναούτης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «τα έχουμε ήδη ξεχάσει». Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΣΕΙΒ, τα χρέη του «Ερρίκος Ντυνάν» προς τον κλάδο ανέρχονται σε 50 εκατ. ευρώ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε τρεις μεγάλες επιχειρήσεις οφείλονται περίπου 35 εκατ. ευρώ, αναφέρει ο κ. Αρναούτης.

Όμως, το πιο σημαντικό κατά τον πρόεδρο του ΣΕΙΒ είναι ότι «οι επιχειρήσεις αυτές ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο χρεοκοπίας: πολλά από τα τιμολόγια που έχουν, δεν έχει εξοφλήσει το «Ερρίκος Ντυνάν» έχουν δοθεί ως «εγγυήσεις» για τη λήψη δανείων από τράπεζες. Μέρος αυτών των δανείων ανήκει και στην Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία «ανήκει» πλέον το νοσηλευτήριο μέσω της εταιρείας ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε. Η Τράπεζα Πειραιώς απαιτεί πλήρη εξόφληση των δανείων, την ίδια ώρα που το «Ερρίκος Ντυνάν» έχει απαλλαγεί από χρέη προς τρίτους μέσω της διαδικασίας του πλειστηριασμού.

Δηλαδή, όπως εξηγεί ο κ. Αρναούτης, «η ίδια η τράπεζα μέσω ιδιοκτησίας της πλέον στο Ερρίκος Ντυνάν, εξωθεί στη χρεωκοπία τις εταιρείες– μη εξοφλώντας τα τιμολόγια αυτά- τα οποία είχαν δοθεί ως 'εγγύηση' για λήψη δανείων, και για τα οποία υπήρχε 'εγγύηση' του νοσοκομείου που πλέον ανήκει στο ίδιο συγκρότημα. Θα μπορούσε άνετα να γίνει συμψηφισμός» τονίζει.
Οι εν λόγω επιχειρήσεις ετοιμάζονται να αναλάβουν νομική δράση, καταθέτοντας ξεχωριστή ανακοπή η κάθε μία, αφού όμως προηγουμένως καταθέσουν τις απαιτήσεις τους στο Συμβολαιογράφο, που έχει αναλάβει τις υποθέσεις της Τράπεζας Πειραιώς και παρέστη, επίσης, στον πλειστηριασμό του «Ερρίκος Ντυνάν». Ανεξάρτητα εάν έχουν γίνει αγωγές κατά του «Ερρίκος Ντυνάν», επισημαίνει ο κ. Αρναούτης, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταθέσουν τις απαιτήσεις τους.

Οι εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων αποτελούν ένα τμήμα των προμηθευτών που κινδυνεύουν να χάσουν οφειλόμενα ποσά από το «Ερρίκος Ντυνάν». Στη δυσμενή αυτή θέση βρίσκονται και φαρμακευτικές επιχειρήσεις, με τα χρέη του νοσηλευτηρίου προς αυτές να ανέρχονται σε περίπου 40 εκατ. ευρώ σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Άκρως ιδιωτική η «νέα εποχή» του Ερρίκος Ντυνάν

Ντυνάν: Μαύρη σελίδα η πώλησή του λένε οι εργαζόμενοι στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Ντυνάν: Σε αναμμένα κάρβουνα οι εργαζόμενοι - καθυστερεί η συνάντηση με την νέα διοίκηση

Πώς ο Άδωνις έριξε στη... φάκα του «Ερρίκος Ντυνάν» τον Βορίδη

Γ. Σούρλας: Να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν»

Ντυνάν: Νομοθετική "άφεση αμαρτιών" στις διοικήσεις για να συνεργαστούν;

Οσμή σκανδάλου στην πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν»

Ερρίκος Ντυνάν: Το «σκάνδαλο» της δεκαετίας με... δωρεά της κυβέρνησης

Ερρίκος Ντυνάν: Σε θυγατρική του ομίλου Πειραιώς κατακυρώθηκε το κτίριο

Ερρίκος Ντυνάν: Η τροπολογία της «ντροπής» και το «δώρο» στην ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε.

Εργαζόμενοι «Ερρίκος Ντυνάν»: «Δεν θα δεχθούμε ούτε μία απόλυση»

«Χάρισαν» το «Ερρίκος Ντυνάν» σε... πρώην κτηματική εταιρεία του Ομίλου Πειραιώς

Ντυνάν: Όλες οι διοικήσεις συνεργάστηκαν για την επέλαση των ιδιωτών (;)

Θ. Δρίτσας: «Πολλά τα ερωτήματα και πρέπει να απαντηθούν»

Ντυνάν: Ο διαγωνισμός ήταν ανοικτός σε όλους λέει το υπ. Υγείας, αλλά για την ταμπακιέρα σιωπά

ΕΟΠΥΥ: Το σημαντικό για το Ερρίκος Ντυνάν, είναι η ασφαλιστική ενημερότητα