ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μετά το πόρισμα για τις υπερχρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών, έρχονται έλεγχοι και στο ΕΣΥ

Τη ζημιά των 41 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 5 εκατ. είναι επιλήψιμα μέχρι στιγμής, δαπάνες, οι οποίες αφορούν σε υπερχρέωση των ιδιωτικών κλινικών, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Δημόσιο και οι ασθενείς, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, στο υπουργείο Υγείας.

Μετά το πόρισμα για τις υπερχρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών, έρχονται έλεγχοι και στο ΕΣΥ

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόντες στη συνέντευξη τύπου, ήταν τρεις πρώην υπουργοί Υγείας, οι οποίοι συνέδεσαν το όνομά τους με το ξεκίνημα του ΕΟΠΥΥ και με τους ελέγχους των ιδιωτικών κλινικών και οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά, στο ξεκίνημα της διαδικασίας των ελέγχων σύμφωνα με τον κ. Βορίδη. Πάντως για την σημειολογία της υπόθεσης, να πούμε ότι δεν ανακοινώθηκαν ονόματα των Κλινικών που έχουν παρανομήσει, αλλά παρόλα αυτά, επικοινωνιακά ήταν μία άριστη κίνηση από πλευράς του κ. Βορίδη.

Πρόκειται για τους Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Άδωνι Γεωργιάδη, οι οποίοι, αφού ευχαρίστησαν για την πρόσκληση τον κ. Μάκη Βορίδη επεσήμαναν ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα αποτελεί καλό παράδειγμα του «ποια Ελλάδα θέλουμε» και ότι «το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια». Παρόντες ακόμη στην συνέντευξη τύπου, ήταν ο πρώην υφυπουργός Αντώνης Μπέζας και ο σημερινός γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Οι έλεγχοι, όπως προκύπτει από το πόρισμα των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιριών αφορούν σε 101 ιδιωτικές κλινικές και 444.041 περιστατικά – νοσηλείες.

Το σύνολο των υποβολών που ελέγχθηκαν σύμφωνα με τον κ. Βορίδη ανέρχεται σε 286.016.541,66 ευρώ, ενώ το πόρισμα παραδόθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί ότι έχει ελεγχτεί το 91% των χρεώσεων και υπολείπεται το 9 %, το οποίο αναμένεται να ελεγχθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Ειδικότερα, μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί και ο έλεγχος και των υπολοίπων κατηγοριών περίθαλψης (Ανοιχτή νοσηλεία, μονάδες αιμοκάθαρσης κλπ) των Γενικών Κλινικών μαζί με τον έλεγχο των υπολοίπων παρόχων Κλειστής περίθαλψης (Κέντρα Αποκατάστασης, Ψυχιατρικές Κλινικές κλπ).

Μεταξύ των κραυγαλέων περιπτώσεων που περιλαμβάνει το πόρισμα είναι: νοσηλείες αρρένων για γυναικολογικά νοσήματα, νοσηλεία για εγκυμοσύνη, τοκετό και λοχεία για άρρενες, παράλληλες νοσηλείες σε διάφορα νοσοκομεία, ανδρολογικές θεραπείες σε γυναίκες, νοσηλεία ενηλίκων σε μονάδες νεογνών!

Ο υπουργός Υγείας αν και ρωτήθηκε δεν έδωσε στοιχεία σχετικά με το ποιές κλινικές εμφανίζουν παραβατικότητα, σημειώνοντας, ότι τα στοιχεία αυτά θα δοθούν μετά την παρέμβαση του Εισαγγελέα και το πέρας των ποινικών διώξεων.

Όπως τόνισε ακόμη ο κ. Βορίδης μετά τους ελέγχους στις ιδιωτικές κλινικές για το 2013, θα ακολουθήσουν αναδρομικοί έλεγχοι στις κλινικές και για το 2012 παράλληλα με το 2014, ενώ στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, είναι οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, να βάλουν πόδι και στο ΕΣΥ, ελέγχοντας αντίστοιχα και εκεί τις δαπάνες των νοσοκομείων.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, αναφέρθηκε στο ξεκίνημα του ΕΟΠΥΥ στα τέλη του 2010, ένα σημαντικό και τολμηρό εγχείρημα το οποίο προσπάθησε να ξεκινήσει όπως είπε υπουργός Υγείας επί χούντας, που απολύθηκε ωστόσο. Γενικότερα, το σχέδιο για την ενοποίηση όλων των ταμείων κάτω από μία «ομπρέλα» εγκατείφθηκε σχεδόν από όλους τους υπουργούς, σημείωσε, εξαιτίας του πολιτικού κόστους.

Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ευχαρίστησε τον κ. Μάκη Βορίδη για την ευγενική πρόσκληση, επισημαίνοντας ότι «η παρουσία μας σήμερα εδώ, έχει μία πολιτική σημασία, καθώς συνεχίζεται το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, με αποτέλεσμα να ωφελείται η κοινωνία και η πατρίδα». Ο πρώην υπουργός Υγείας, είπε ακόμη, ότι χαίρεται που υπάρχει συνέχεια του έργου και πολιτική ωρίμανση, ενώ σε μία αναφορά της δικής του θητείας, υπογράμμισε ότι θυμάται τα τιμολόγια που έφθαναν στα ταμεία σε σάκκους και σε κιβώτια.

Από την πλευρά του τέλος ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτήρισε την συνάντηση «καλό παράδειγμα του τι Ελλάδα θέλουμε και ότι το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του Λοβέρδου, χαρακτηρίζοντάς τον σεμνό για όσα είπε, αφού επί των ημερών του ξεκίνησαν οι έλεγχοι, όχι μόνο στις κλινικές αλλά και στον ΟΠΑΔ με διοικητή τον κ. Κυριάκο Σουλιώτη. Ειδικότερα, όπως είπε, με ένα κόστος 5.000 ευρώ, εξοικονομήθηκαν δαπάνες ύψους 5 εκατ. ευρώ για τον Οργανισμό. Είπε ακόμη, ότι η παραβατικότητα που σημειώθηκε από τους εν λόγω παρόχους, πραγματοποιήθηκε σε μία συγκυρία που υπήρχε clawback, και άλλα εργαλεία, όπως ηλεκτρονική υποβολή κλπ. «Σκεφθείτε τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, έκλεβαν κανονικά το κράτος».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. πρόσθεσε ακόμη, ότι κατά την διάρκεια της θητείας του μαζί με τον τότε υφυπουργό κ. Αντώνη Μπέζα, δέχθηκαν τεράστο πόλεμο, καθώς η δουλειά αυτή δεν ήταν εύκολη αφού υπήρεχε τεράστια εσωτερική αντίσταση. Είμαι πεπεισμένος, ότι εάν συνεχίσουμε έτσι, με λιγότερα χρήματα θα έχουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας, πρόσθεσε, καταλήγοντας: «Είναι Ημέρα υπερηφάνιας, γιατί βλέπουμε τους γλυκούς καρπούς μιας πικρής προσπάθειας».

Διαβάστε ακόμη:

Βορίδης, Άδωνις, Λυκουρέντζος, Λοβέρδος: Συνάντηση κορυφής στο Υπουργείο Υγείας

Προσχέδιο προϋπολογισμού 2014: Μειωμένες δαπάνες υγείας παρά το πρωτογενές πλεόνασμα