ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πόρισμα Ιδιωτικών Κλινικών: Τι ήθελε να πει και δεν το είπε ο κ. Βορίδης

Ο στόχος επετεύχθη και η παρουσίαση εστέφθη από επιτυχία, επικοινωνιακή τουλάχιστον.Μιλάμε για την έμπνευση που είχε ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης να καλέσει στο υπουργείο χθες τους τρείς προκατόχους του, προκειμένου να ανακοινώσει το πόρισμα με τους ελέγχους των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών στις κλινικές και στην συνέχεια να τοποθετηθούν από κοινού για τον ΕΟΠΥΥ και τις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας τα τελευταία χρόνια.

Πόρισμα Ιδιωτικών Κλινικών: Τι ήθελε να πει και δεν το είπε ο κ. Βορίδης

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ. Βορίδης έπραξε άριστα επικοινωνιακά, ωστόσο όπως χαρακτήρισε λίγο αργότερα το θεσμικό όργανο του κλάδου των Κλινικών, η ΠΕΙΚ, «ο θησαυρός του πορίσματος απεδείχθη άνθρακες».

Πάντως είναι γεγονός, ότι δεν κινητοποιείς τρεις πρώην υπουργούς Υγείας και έναν υφυπουργό ( σ.σ. τους κ.κ. Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Άδωνι Γεωργιάδη και Αντώνη Μπέζα) μόνο και μόνο για να ανακοινώσεις ότι από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε 101 κλινικές, διαπιστώθηκε ζημιά 41 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 5 εκατ. είναι επιλήψιμα μέχρι στιγμής. Ένα ποσό, που αντιστοιχεί στο 1% με 1,5% του κλάδου.

Φυσικά η κάθε υπέρβαση, ή υπερχρέωση, ακόμη και εάν μιλάμε για ένα ευρώ αποτελεί παράβαση, ωστόσο σε ένα κράτος που σπαταλήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια, το να παρουσιάζεις σε συνέντευξη τύπου με κάθε επισημότητα υπερβάσεις 5 εκατ. ευρώ από έναν κλάδο, είναι κάτι που χρήζει διερεύνησης, εκτός εάν υπάρχουν άλλοι λόγοι, όπως επικοινωνιακοί, ή επερχόμενες εκλογές.

Πάντως η χθεσινή συνέντευξη τύπου, έβγαλε είδηση, διότι φυσικά δεν αποτελεί είδηση το επιλήψιμο των 5 εκατ. ευρώ (από την συνολική ζημιά των 41 εκατ. ευρώ), αλλά το ότι οι εν λόγω έλεγχοι από τις ιδιωτικές ελεγκτρικές εταιρείες θα ξεκινήσουν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αφού προηγηθούν βέβαια κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις, τις οποίες θα αναλάβει ο σύμβουλος του κ. Βορίδη κ. Αθαν. Πλεύρης.

Κάπου εδώ να θυμίσουμε, ότι όταν ανέλαβε το υπουργείο Υγείας ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης το καλοκαίρι του 2013, και συναντήθηκε με την ΕΙΝΑΠ, ετέθη επιτακτικά το θέμα αυτό από την πλευρά του. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε με έμφαση προς τα μέλη της ΕΙΝΑΠ, ότι θα πρέπει να γίνουν έλεγχοι στα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών προκειμένου να ελεγχθούν ενδελεχώς οι δαπάνες. Σε εκείνη την συνάντηση μάλιστα, διαπληκτίσθηκαν ζωηρά ο κ. Γεωργιάδης με τον πρόεδρο των Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό και μέλος της ΕΙΝΑΠ κ. Ηλία Σιώρα, όπου ο τελευταίος είπε στον τότε υπουργό, ότι οι ασφαλιστικές ενδιαφέρονται για τα κέρδη τους περισσότερο από την υγεία των πολιτών, ενώ χαρακτήρισε τον κ. Γεωργιάδη «ατζέντη των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών».

Όπως προέκυψε ακόμη από την χθεσινή συνέντευξη τύπου, στις αρχές του χρόνου θα ξεκινήσουν και αναδρομικοί έλεγχοι στις ιδιωτικές κλινικές για το διάστημα 2012 και 2014. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, είναι ο έλεγχος να γίνεται πλέον σε πραγματικό χρόνο, και στην περίπτωση αυτή, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης ιδιωτικών Κλινικών κ. Γρηγόρης Σαραφιανός, «ο έλεγχος σε real time, προυποθέτει την κατάργηση οποιουδήποτε πλαφόν και οποιασδήποτε περικοπής Rebate και Claw back».

Διαβάστε ακόμη:

Μετά το πόρισμα για τις υπερχρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών, έρχονται έλεγχοι και στο ΕΣΥ

Ιδιωτικές Κλινικές: Άνθρακες ο θησαυρός του πορίσματος- σφοδρή επίθεση κατά Βορίδη