ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Έμπολα: Ενήμεροι και σε πλήρη ετοιμότητα οι εργαζόμενοι στις πύλες εισόδου - Άσκηση στην ΕΣΔΥ

Θεωρητική αλλά και πρακτική ήταν η εξάσκηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στα γραφεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, αναφορικά με την ετοιμότητα του συστήματος όσον αφορά στην αντιμετώπιση ύποπτου κρούσματος Έμπολα στην χώρα μας. 

Έμπολα: Ενήμεροι και σε πλήρη ετοιμότητα οι εργαζόμενοι στις πύλες εισόδου - Άσκηση στην ΕΣΔΥ

Οι άνθρωποι που ενημερώθηκαν σήμερα, ήταν αποκλειστικά αυτοί που εργάζονται στις πύλες εισόδου, δηλαδή λιμάνια και αεροδρόμια και στόχος της εκπαιδευτικής ημερίδας, ήταν να διαπιστώσουν οι επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΚΕΠΥ τα αντανακλαστικά τους. Φυσικά αυτό θα γίνει μόνο εάν υπάρξει ύποπτο κρούσμα Έμπολα στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει μάλιστα στο On Med ο υπεύθυνος του Κέντρου Επιχειρήσεων στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Δημήτρης Ηλιόπουλος, η άσκηση έγινε με απόλυτη επιτυχία και όπως όλα δείχνουν υπάρχει γνώση, ετοιμότητα και ψυχραιμία. Είναι σημαντικό να είναι ενήμεροι όσοι εργάζονται στις πύλες εισόδου, διότι αυτοί θα βγουν μπροστά και θα κληθούν να διαχειριστούν τυχόν ύποπτο κρούσμα Έμπολα, σημειώνει ο κ. Ηλιόπουλος.

Σε περίπτωση λοιπόν που ενσκήψει τυχόν ύποπτο κρούσμα σε πύλη εισόδου, ο αρμόδιος υπεύθυνος υγειονομικός, θα πρέπει να ενημερώσει το ΕΚΑΒ το οποίο στην συνέχεια θα παραλάβει το περιστατικό για να το κατευθύνει πιθανότατα στο νοσοκομείο Σωτηρία- το οποίο διαθέτει και ΜΕΘ. Στο Αμαλία Φλέμιγκ θα οδηγηθεί το περιστατικό, το οποίο θεωρείται χαμηλής υποψίας, αφού έτσι έχουν τα πράγματα, μετά την αλλαγή του σχεδιασμού στην οποία προχώρησε το υπουργείο Υγείας.

Όμως μπορεί οι σχετικές εγκύκλιοι για τις πύλες εισόδου να έχουν εκδοθεί, ωστόσο υπάρχουν λεπτομέρειες στις οποίες πράγματι το σύστημα εμφανίζει αργοπορία. Μιλάμε κυρίως για τα νοσοκομεία, τα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν και αυτά σε ασκήσεις ετοιμότητας και θα πρέπει να ορίσουν την αρμόδια ομάδα (3 με 7 άτομα) που θα είναι υπεύθυνη αποκλειστικά με την διαχείριση ύποπτου κρούσματος Έμπολα.

Πάντως οι συσκέψεις για το θέμα διαδέχονται η μία την άλλη, και στο υπουργείο Υγείας βρισκόταν από νωρίς την Τετάρτη κλιμάκιο καθηγητών Λοιμωξιολογίας και Επιδημιολογίας, προκειμένου να ενημερώσουν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Έμπολα: Το σύστημα μετρά σήμερα τα αντανακλαστικά του με την άσκηση στην ΕΣΔΥ