ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Σχέδιο πάταξης της διαφθοράς: Οι έλεγχοι, οι ισόβιες ποινές & ο φόβος για την επόμενη ημέρα

Σχέδιο πάταξης της διαφθοράς: Οι έλεγχοι, οι ισόβιες ποινές & ο φόβος για την επόμενη ημέρα

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να ελέγξει την παραβατικότητα και να μειώσει τα περιστατικά υπερσυνταγογράφησης σε φάρμακα και διαγνωστικές πράξεις.

Το αποδεικνύει σχεδόν καθημερινά με τις δράσεις που ανακοινώνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Χθες, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Κοντό και υπό την αγαστή συνεργασία του υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη, ανακοίνωσε τον Ηλεκτρονικό Ασφαλιστικό φάκελο υγείας των ασφαλισμένων, ο οποίος σταδιακά θα αντικαταστήσει το βιβλιάριο υγείας (το 2015 ή και μετά) και θα αποτελέσει τον πρόλογο για την ηλεκτρονική κάρτα υγείας, η οποία αναμένεται να γινει πραγματικότητα την 1η Ιανουαρίου 2015. Ωστόσο για να γίνει πραγματικότητα η κάρτα υγείας, απαιτείται εκτός των άλλων και η συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αυτός ο Ηλεκτρονικός Ασφαλιστικός φάκελος υγείας είναι ένας «Μεγάλος Αδελφός» που θα ελέγχει τι έχει συνταγογραφήσει ο κάθε γιατρός ανά την επικράτεια αλλά και τι έχει λάβει ο κάθε ασθενής, από φάρμακα μέχρι ιατρικές πράξεις. Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα βήμα για την υπεράσπιση των ασφαλισμένων, δήλωσε χθες ο κ. Μάκης Βορίδης.

Τώρα βέβαια, το ερώτημα που προκύπτει εύλογα είναι γιατί ενώ τα πράγματα φαινόταν να είναι από την αρχή τόσο απλά και επιπλέον χωρίς κόστος (η εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου έχει μηδενικό κόστος, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ) καθυστέρησαν τόσο πολύ να εφαρμοστούν μέτρα τα οποία είναι αποδοτικά για την οικονομία και τους ασθενείς.

Στο ίδιο πάντα πλαίσιο, στην τελική ευθεία είναι και το σχέδιο δράσης για την πάταξη της διαφθοράς, το οποίο επεξεργάζεται ο υπουργός Υγείας. Το σχέδιο δράσης, όπως ανακοίνωσε ο κ. Βορίδης την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο του ΕΟΠΥΥ για την πάταξη της διαφθοράς και της απάτης στην υγεία, κάνει κοινωνούς τους πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να δηλώνουν ηλεκτρονικά περιστατικά παραβατικότητας, ενώ θα υπάρχει και ανάλογος ιστότοπος μέσω του οποίου θα μπορούν να καταγγέλλουν.

Ο κ. Βορίδης επίσης, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ιδιαίτερα σκληρός με τις πειθαρχικές διαδικασίες και τις ποινές (ίσως και ως νομικός που γνωρίζει τα πράγματα εκ βαθέων). Όπως τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο, όσοι παρανομούν θα είναι αντιμέτωποι με ισόβια ποινή. Τι ακριβώς εννοεί; Όπως ξεκαθάρισε χθες στο onmed μετά την συνέντευξη τύπου με τον κ. Κοντό, όσοι συστηματικά παραβιάζουν το νόμο και εμφανίζουν παραβατικότητα με την οποία ζημιώνουν με χιλιάδες ευρώ το σύστημα και δη το Δημόσιο, τότε πράγματι, αυτοί θα βρεθούν σε πολύ δεινή θέση. Με πόσα δηλαδή ευρώ εάν παρανομούν τον ρωτήσαμε;

«Οι παραβάτες για παράδειγμα των 150.000 ευρώ σε υπερσυνταγογράφηση, εφόσον αυτό αποδειχθεί τελεσίδικα, θα βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με ισόβια ποινή», απάντησε ο ο κ. Βορίδης. Οι ποινές αυτές, σύμφωνα με τον υπουργό, θα αφορούν, είτε δωροδοκία, είτε απάτη είτε οποιαδήποτε άλλη καταχρηστική και αξιόποινη συμπεριφορά (αν ασκηθούν δηλαδή οι ποινές στο πλαίσιο του νόμου 1600/50 περί καταχραστών του δημοσίου).

Εμείς πάντως αυτό που ευχόμαστε, είναι όλοι αυτοί οι μηχανισμοί ελέγχου να λειτουργήσουν προς όφελος του ασθενή και της οικονομίας. Φυσικά είναι γελοίο και δραματικό ταυτόχρονα, όταν ένας καρδιολόγος γράφει τεστ κοπώσεως σε 11χρονο παιδί, ωστόσο να μην περάσουμε στο άλλο άκρο, σε μια κατάσταση δηλαδή που ο γιατρός θα φοβάται να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο ή μία εξέταση γιατί θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης και, ως εκ τούτου, ο ασθενής θα στερηθεί μια πολύτιμη θεραπεία και μια αναγκαία διαγνωστική πράξη.

Διαβάστε ακόμη:

Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασφάλισης Υγείας για έλεγχο της παραβατικότητας

Βορίδης: Ειδική ιστοσελίδα για τα φακελάκια - Ακόμη και ισόβια για όσους παρανομούν